GÜRGENLİYATAK KÖYÜ

GÜRGENLİYATAK KÖYÜ
GÜRGENLİYATAK KÖYÜ
GÜRGENLİYATAK KÖYÜ
GÜRGENLİYATAK KÖYÜ
GÜRGENLİYATAK KÖYÜ
GÜRGENLİYATAK KÖYÜ

Ordu ilinin göz alıcı güzellikteki köyü, Gürgenliyatak Köyü'ne gitmek birkaç saatlik zor yolculukla mümkün olur. 

Gidildiği zaman yeşilin her tonunda doğa gözleri kamaştırır. Doğal kaynak pınarlarından akan leziz saf suyu, ırmaklarındaki balıkların dansı insanı büyüler. Oksijen düzeyi yüksek olduğu için bünyeleri bu kadar temiz havaya alışık olmayanlar, ilk günlerde kendilerini biraz rahatsız hissedebilir.

Köy halkından Erdoğan Çetinkaya'dan aldığımız bilgilere göre;

"1800'lü yıllarda Trabzon'dan devlet emriyle gönderilen Çepni Türklerinden 6 kardeş çoğunlukla gayrimüslimlerin olduğu bölgelere yerleştirilmiş.Türk ve Müslümanlara saldıran, Ermeni ve rum çeteleriyle mücadele ve asayişi sağlamak için yerleştirilen 6 kardeşten Kadıoğlu Salih Oğlu Veli (Veliağa), Cumhuriyet döneminde gürgen ağaçlarının çok olması sebebiyle Gürgenliyatak Köyü ismi verilen bölgeye yerleştirilmiş. Köyü kurmuştur.

Daha sonra Canik'te sivrisineklerden dolayı sıtma pandemisi yaşanmış. Bu bölgeden büyük bir göç gelmiş. Birkaç Çerkez aile de yerleşmiş.

Köy halkı milli mücadele ermeni ve rum çetelerden bölgenin temizlenmesine ve dersim isyanının bastırılmasına yardım etmiş. 

Veliağa sürüleri için çoban, tarlaları için çalışacak kişiler lazım olduğu için bazı aileleri köye getirmiş.

Unları öğütmek için su değirmeni yaptırmış.

Köyün geçim kaynağı fındıktır. Fındık toplanma zamanında köylüler Türkiye'nin neresinde olursa olsunlar gelirler. Kışın 10 haneye düşen köy, yaz olduğunda dolar, taşar. Ulaşım sıkıntısı, geçim şartlarındaki zorluklar sebebiyle halkın çoğu istemeyerekte olsa şehirlere yerleştiler. Fındık toplama zamanında gelirler." diye anlattı.

 

Köyden ayrılmak, başka yerlere yerleşmek hüzün verir. Nice cengaver yiğitler milli mücadelede savaşmışlar. Nice analar hüzünlü ninnilerle beşik sallamışlar. Kimi sevdiğine sevdiğini söyleyememiş, kimi kavuşamamış. Kimisi de sevdiğiyle ömrünü mutluluk içinde geçirmiş. 

Kıymetli alimler yetişmiş. Bölge kadılığı yapanlar olmuş.

Geçmişinde bilgelik olan, avcı ve savaşçı bu Türk kabilesi, misafirperverliği ve cömertliğiyle gönüllerde sıcak hatıralar bırakır.

Sadece doğal güzelliği değil geçmiş kavimlerin izlerini taşıyan tarihi eserleri ve yapıları da vardır. Tarihi öneme de sahip bölgeyi bazen mübadeleyle gönderilmiş rum ve ermenilerin torunları da ziyaret etmektedir. 

Ulaşımdaki zorluk coğrafi yapıdan kaynaklanmaktadır. Köyün güzelliklerini büyük ölçüde korumuş olması belki de kolay ulaşılamıyor olmasından dolayıdır. 

Köy halkı köyün bakımını, tadilatını ihmal etmiyor. İl ve ilçe yönetimleri de büyük destek veriyor. 

Devletin hizmetleri her daim köyde. Her hangi birisi ambulans çağırdığında ambulans giderek hastayla ilgileniyor. Yaşlılar için isteyen olursa ev temizliği, ev hizmetleri veriliyor.  

Devletimize yüzyıllarca hizmet etmiş Çepni Türklerinin bu köyünü ziyaret etmek unutulmaz hatıralar bırakacaktır.