Yevm-i Terviye (Terviye günü)

Yevm-i Terviye  (Terviye günü)
Yevm-i Terviye  (Terviye günü)
Yevm-i Terviye  (Terviye günü)
Yevm-i Terviye  (Terviye günü)

Yevm-i Terviye 
(Terviye günü)

Terviye Günü, Zilhicce ayının 8. gününe denk gelen gündür. Hicri takvime göre yılın son ayı olan ve 10. gününden sonra Kurban Bayramı eda edilen Zilhicce ayının önemi büyüktür. Bu ayda hem Hacca ibadeti hem de Kurban Bayramı idrak edilir. Zilhicce'nin 8. günü olan ve Yevm-i Terviye (Terviye Günü) olarak adlandırılan gün ise diğer birçok günden daha çok üzerinde durulan bir zaman dilimidir.

Zilhiccenin sekizinci günü, kurban bayramı arefesinden önceki gün. Terviye kelime olarak, sulama, bol su verme, bir işi yaparken enine boyuna düşünüp taşınma gibi anlamlara gelmektedir. Terviye günü, ikamet edenlerin ihrama giriş günüdür. Hacılar Terviye gününde, sabah namazını kıldıktan sonra topluca Mina mevkiine çıkarlar. Mina'da Mescid-i Hayf yakınına gelip orada gecelerler ve ertesi arefe günü alacakaranlıkta sabah namazını kılıncaya kadar otururlar ve ikamet ederler. Zilhicce'nin sekizinci günü yani 26 / 6 / 202
pazartesi günü güneşin doğmasından sonra Mekke'den Mina'ya çıkmak ve gece Mina'da kalmak haccın sünnetlerindendir.
ZİLHİCCE TERVİYE GÜNÜ NEDİR?
Terviye "suya kandırmak" veya "gördüğü rüyâ üzerinde düşünmek" demektir.
Mina'da su olmadığından, hacılar kendilerini ve hayvanlarını iyice suya kandırdıktan sonra Mekke'den çıktıkları veya 
Hz. İbrahim, oğlu İsmail'i kurban kesmekle ilgili rüyâsını o gece görmüş, Terviye günü bu rüyâ üzerinde düşünmüş, ertesi Arefe günü bunun sâdık rüya olduğunu anlamış, bayram günü de Hz. İsmail'i kurban etmeye teşebbüs etmiş olduğu" rivayet edilir.
Yevm-i Terviye  günü Hacılarımıza mübarek olsun inşallah.

KABENİN KOMŞUSU