TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR

TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR
TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR
TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR
TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR
TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR
TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR
TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR
TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR
TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR
TÜRKİYE BALKANLARDA GÜÇLENİYOR

Türkiye Balkan ülkeleriyle eğitim, siyaset, kültür, ticaret, turizm alanlarında güçlü ilişkiler kurarak, iş birliği yapıyor. Bu işbirliğinin merkezinde Edirne var. 

Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi Balkan ülkeleriyle sıkı ilişkiler kuruyor.  

Edirne'de düzenlenen programlara Balkan ülkelerinin üst düzey devlet yöneticileri ve akademisyenleri katılıyor. Trakya Üniversitesi'nde binlerce Balkanlı öğrenci okuyor. Trakya Üniversitesi Balkan üniversiteleriyle ortak çalışmalar yapıyor. 

7 Mart günü Edirne Valiliği'nin himayesinde Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu tarafından bu yıl ilk kez Trakya Üniversitesi'nde 1. Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenlendi. 

Sempozyumda Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Kosova eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdui, Kuzey Makedonya eski başbakanı Vlodo Buchklovki, Prof. Dr. İlber Ortaylı konuşma yaptılar. Sempozyuma Balkanlardan ve Türkiye'nin dört tarafından gelen akademisyenler katıldılar. 

Program Balkan Ülkelerinden gelen 25 ressamın "Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne" sergisinin açılışıyla başladı.

Sempozyum Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Balkan Senfoni Orkestrası'nın Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer'in şefliğinde "Balkanlardan Esintiler" konseriyle başladı. 

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hatipler, sempozyumda yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi. 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu konuşma yaptı. Konuşmasında Edirne'nin tarih boyunca stratejik ve kritik öneme sahip, başkentlik yapmış, Balkanların fethine açılan bir kapı olduğunu, Edirne'nin tekrar güçlenerek ayağa kalktığını anlatan Rektör Tabakoğlu "Bu şehrin üniversitesi olarak biz Balkanları hedef almış bir üniversiteyiz." dedi. Balkanlar ve Türkiye denilince ilk akla gelen üniversite olan Trakya Üniversitesi'nin dünyanın dört tarafından gelen öğrencilerinden 4.000 tanesinin Balkanlı öğrenciler olduğunu, Balkan Üniversiteler Birliği'nin kurucusu ve kalıcı genel sekreteri Trakya Üniversitesi'nin Balkanlarda yaptığı toplantılarla üniversiteler arasında işbirliklerini güçlendirdiklerini anlattı. 

Rektör Tabakoğlu, sağlıkta da Balkanların şifa kapısının Trakya Üniversitesi olduğunu, tarihimizde 2. Beyazıt Külliyesi'nde tedaviler yapılırken günümüzde Trakya Üniversitesi'nin 1.100 yataklı tıp fakültesi hastanesinde sağlık hizmetleri verdiğini, Balkanlardan taleplerin giderek arttığını ve şifaya kavuşanların teşekkürleriyle mutlu olduklarını anlattı. 

Rektör Tabakoğlu, Edirne'nin eğitim, sağlık, kültür, sanat, spor alanlarında Balkanların ana üssü, abisi, başkenti olmaya devam edeceğini, Edirne Valisi Yunus Sezer'in gelmesiyle beraber bu alanlarda ilerlemenin müthiş hızlandığını, Balkan Şehirleri İş Birliği Platformu hareketiyle devlet güçlerinin pek çok farklı alanda bir araya geldiğini, bu büyük çalışmalara kendilerinin de imza atmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını anlattı.

Edirne Valisi Yunus Sezer konuşmasında; Balkanlarla bağları güçlendireceklerini, Edirne Platformu olarak Balkanlarda'ki tüm şehirlerle ticaret, kültür, turizm, spor alanlarında kendi ağlarını oluşturarak kendi ekosistemlerini kurmayı amaçladıklarını, yönetim kurulu ve 8 çalışma grupları oluşturduklarını, her çalışma grubunun kendi programları doğrultusunda ilerlediğini, sempozyumla başlayan programların, Ramazan ayında birçok ülkede ortak iftarlar düzenlenerek devam edeceğini anlattı. Nisan ayında yaklaşık 500 katılımcıyla iş adamlarını ve ticaret odalarını Edirne'de buluşturacaklarını söyledi. Yerel yönetimler, valiler, büyükelçilerle toplantılar düzenleyeceklerini, Balkan ülkelerinin Dışişleri bakanlarını Edirne'de bir araya getirmeyi hedeflediklerini anlattı. 

Tarihe ve medeniyete ışık tutarak, ev sahipliği yapan Edirne'nin, Edirne Platformu'nun Balkanlar'la aramızdaki bağı güçlendireceğini ve  Balkan şehirleri ile bir ekosistem kurulması için çalıştıklarını söyledi. 

Edirne Valisi Yunus Sezer, "Burada bir Balkan Şehirleri ekosistemi oluşturalım. Kıymetli Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi, Avrupa ve Avrupa Birliği Balkanlardaki bizim hem yetişmiş iş gücümüzü hem de emek yollu çalışacak iş gücümüzü tamamen çekmiş durumda. Balkanlardaki köylerimizin birçoğu boşalmış durumda. Oysa biz güzel ve çok stratejik bir coğrafyadayız. Büyük bir kültürel ve tarihi altyapıya hem de çok önemli kaynaklara sahibiz. Bu kaynakları Balkan Şehirleri olarak oluşturacağımız bu ekosistemin içerisinde hem gençlerimizi hem ticaretimizi hem sporumuzu en iyi şekilde geliştireceğimize canı gönülden inanıyorum. Bir şeye daha inanıyorum, bundan birkaç yıl sonra burada devlet başkanlarının bir araya geleceği ve Balkanları konuşacağı, Balkanlar'daki barışı huzuru, insanlara nasıl daha faydalı olacağımızın konuşulacağı bir platform olacaktır. Bunu buradaki kıymetli arkadaşlarımızın atmış olduğu tohumla, temelle sağlayacağız. Yürüyeceğimiz daha çok yol, atacağımız daha çok adım var. Maksat gönülleri bir araya getirmekti. Bunun da ilk adımlarını gerçekleştiriyoruz. Gönüller bir araya geldikten sonra birçok kapının açılacağına hepinizin emin olmasını istiyorum." dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay konuşmasında, uluslarası konumda olan Edirne'yi daha da ileriye taşımak için çalıştıklarını, çevremizde savaşlar varken ortak hareket etmemiz gerektiğini, öğrenci, akademisyen, diplomat, güvenlik güçleri, sanatçıların büyük kolektif çalışmalar sergilemesi gerektiğini, herkesin sorumlulukları olduğunu anlattı. 

AB ile ulaşımda yaptıkları en büyük projenin 275 milyon euro maliyetli Çerkezköy-Kapıkule demiryolu inşası olduğunu, bizi Avrupa'ya bağlayacak bu projenin 2. Abdulhamit'in projesi olduğunu, tarihe ve geleceğe bakarak Türkiye'yi gelecek yüzyıla taşıyacak dış politika yürüttüklerini anlattı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı yaptığı konuşmada, Edirne'nin tarihini, coğrafi ve stratejik önemini anlattı. Türkiye'nin dünyaya örnek barışçıl bir dış politika izlediğini, Avrupa Birliği'nin kağıttan kaplan yeni iktidarlarının Balkan coğrafyası ve siyasetine müdahalelerinin önlenmesi gerektiğini, bilhassa Almanya'nın Balkanlardaki etnik ve azınlık grupları kışkırttığını, çatışmaları körüklediğini anlattı. Akdeniz ülkelerinin kaderini ve istikbalini kuzey Avrupa ve atlantik devletlerinin belirleyemeceğini, Balkan ülkeleriyle güçlü bir birliktelikle kendi rotamızı çizmemiz gerektiğini anlattı. 

Program Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya Edirne Valisi Yunus Sezer'in tablo hediye etmesiyle sona erdi. 

Sempozyumda iki gün boyunca akademisyenlere seminerler verildi.