CENNETÜ’L- BAKİİ MEZARLIĞI

CENNETÜ’L- BAKİİ MEZARLIĞI
CENNETÜ’L- BAKİİ MEZARLIĞI
CENNETÜ’L- BAKİİ MEZARLIĞI

CENNETÜ’L- BAKİİ MEZARLIĞI

Medineyi Münevvere’nin tek kabristanı Cennetül Baki’dir. Peygamberimiz’den (s.a.v.) bu yana Medine’de kim vefat ettiyse vefat edenlerin defnedildiği tek kabristandır. Burada yatanlar  kıyamet günü ilk dirilenler olacaktır. Baki-i Garkad ismi ile kayıtlarda mevcuttur. Peygamber Efendimiz (s.a.v), Medine’ye hicretten sonra “Garğad” ağaçları ile kaplı olan bu alana Hz. Osman (r.a.) ile beraber gelerek sınırlarını, Hz. Osman'a atmasını istediği okun atılması sonucu okun düştüğü yer olarak   belirlemiş ve burayı  kabristanlık yapmıştır. Ancak Hz. Osman'a "Sen bunun dışına defnedileceksin" buyurarak bir mucizeside burda gerçekleşmiştir. (Muaviye'nin mezarliği genişletmesi sonucu içerde kalmıştır)

PEYGAMBERİMİZ’İN CENNETÜ’L-BAKÎ ZİYARETLERİ
Hz. Âişe’nin rivayetine göre Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- zaman zaman Cennetü’l-bakī‘a gider ve orada medfun bulunanlara dua ederdi. Bazı cenaze namazlarını burada kıldırırdı. Habeşistan hükümdarı Ashame’nin gıyabî cenaze namazını da Bakı‘da kıldırmıştı. Bazan ordularını buradan sefere uğurlardı.

Cennetül Baki, Mescid-i Nebî’nin bitişiğinde doğu istikametindedir. Buraya ilk defnedilen Peygamberimiz’in sütkardeşi “Osman b. Maz’un” olmuştur. Kabir taşını da bizzat Resulullah Efendimiz (s.a.v.) koymuştur. Efendimizin ağladığı ve  onun cesedini öptüğü, gözyaşları Osman’ın yanağına süzüldüğü görülmüştür.

On binden fazla Sahabe Efendimizin bulunduğu Bakî kabristanlığında başta üçüncü halife Hz. Osman olmak üzere, Peygamberimiz’in amcası Hz. Abbas, halaları, kızları, mübârek zevceleri, oğlu İbrahim, torunu Hz. Hasan, sütannesi Halime, Hz. Ali’nin annesi ve kardeşi, tabiinden çok sayıda kişi ve birçok Allah dostları medfundur. Halen definler buraya yapılmaktadır. Sahabelerin olduğu tarafa defin yapılmamaktadır. Muaviye zamanında Kabristanlık genişletilmiştir.
Cenneti Bakide yatanlar;

‎عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَا أَوَّلُ مَنْ تَنْشَقُّ عَنْهُ الْأَرْضُ ثُمَّ أَبُو بَكْرٍ ثُمَّ عُمَرُ ثُمَّ آتِي أَهْلَ الْبَقِيعِ فَيُحْشَرُونَ مَعِي ثُمَّ أَنْتَظِرُ أَهْلَ مَكَّةَ حَتَّى أُحْشَرَ بَيْنَ الْحَرَمَيْنِ

mezarlar sadece baş ve ayak uçlarına konulan küçük taşlarla belirlenmiştir. Genişlemelerle birlikte günümüzde 180.000 m2’ye ulaşan Cennetü’l-Baki’ yine Medine mezarlığı olarak kullanılmaktadır.

KABENİN KOMŞUSU