Mekke'de bulunan beş tarihi cami restorasyona alınacak

Mekke'de bulunan beş tarihi cami restorasyona alınacak

Mekke'de bulunan beş tarihi cami restorasyona alınacak
Mescid-i Hızır ve Halife Ebu Cafer el-Mansur tarafından yaptırılan Biat Mescidi de proje kapsamında restore edilecek.

Cumum şehrindeki el-Fetih Camii, geliştirilmesi hedeflenen camiler arasında yer alıyor .

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Tarihi Camileri Geliştirme Projesi’nin ikinci aşaması Mekke’deki beş camiyi kapsayacak.
Söz konusu proje ile camilerin tarihi dokusunun korunarak restore edilmesinin yanı sıra camilerin ömrünü uzatmak ve iklim koşullarından etkilenen mimari bütünlüğünü korumak amaçlanıyor.
Abbasi Halifesi Ebu Cafer el-Mansur tarafından akabe cemresi yakınlarında inşa edilen Biat Mescidi, projenin ikinci aşamasında Mekke bölgesinde restore edilmesi hedeflenen ilk cami olma özelliğini taşıyor. Mescidin mimari yapısı ve restorasyonu için en iyi yöntem kendi tarihi serüveninde ortaya beliriyor.
Hz. Peygamber'in hicretinin önünü açan ve akabe biatının yapıldığı yer olan Mina’daki mescit eşsiz bir mimari özelliğe sahip. Mimari ve yapı açısından bir dizi sanatsal değeri barındırıyor. Bu özellikler de söz konusu camiyi, Prens Muhammed bin Selman'ın tarihi camilerin uğradığı zararı ve tarihi dokularının bozulmasını engellemeyi amaçlayan projesinin odak noktası haline getirdi.
Biat Mescidi, h.1428'deki cemarat alanlarını genişletme projeleri kapsamında ortaya çıkarılarak Mekke-i Mükerreme'nin simge yapılarının ve kutsal mekânların görünür bir parçası haline geldi. Bundan önce Akabe Dağı'nın arkasında kalmış, adeta gizlenmişti.

Cübeyl Mescidi 300 yıldan daha eski bir tarihe sahip.
Restorasyondan sonra mescidin alanı 457,56 metrekare olarak kalacak ve aynı anda 68 kişiyi ağırlayabilecek.
Söz konusu proje kapsamında biri 900 yıl önce inşa edilmiş olan Ebu Anbe Mescidi olmak üzere Cidde'de bulunan iki caminin geliştirilmesi de amaçlanıyor. Ebu Anbe Mescidi’nin restorasyon öncesi alanı 339,98 metrekare iken, restorasyon sonrası 335,31 metrekare olacak, ayrıca 357 kişiyi ağırlayabilecek.
el-Beled semtindeki el-Zeheb Caddesi üzerinde bulunan ve Mescid-i Haram’a yaklaşık 66 km uzaklıkta olan Hızır Mescidi ise 700 yıldan fazla bir süre önce inşa edilmiş. Mescid-i Hızır’ın bulunduğu yer, Kuran-ı Kerim’de bahsi geçen Hızır’ın ilk ayak bastığı yer olduğuna inanılıyor. Ancak bazı rivayetler, önceki asırlarda bölge sakinlerinden bir adamın söz konusu mescidi inşa ettirerek ve adını verdiğini söylüyor. Restorasyon sonrası mescidin alanı 355,09 metrekare olacak ve yaklaşık 355 kişiyi ağırlayabilecek.
Cumum şehrinde bulunan el-Fetih Mescidi, Muhammed bin Selman Tarihi Camileri Geliştirme Projesi’nin ikinci aşamasında restorasyonu hedeflenen camiler arasında yer alıyor. Fetih Mescidi, Hz. Peygamber’in (a.s.m) fetih yılında namaz kıldığı mescittir. h. 1419 yılında restore edilinceye kadar geçen süre zarfında ihmal, yıkım ve tahribat ile karşı karşıya kalmıştır. Restorasyın sonrası alanı 455,77 metrekareden 553,50 metrekareye çıkacak, ayrıca kapasitesi ise 218'den 333 kişiye ulaşacak.
Taif’in güneyinde, Sakif’in merkezinde bulunan Cübeyl Mescidi de proje kapsamında geliştirilmesi hedeflenen camiler arasında yer alıyor. Cübeyl Mescidinin tarihi 300 yıldan daha eskiye dayanıyor. Söz konusu mescit de Cuma namazları kılınıyordu, ancak park yeri nedeniyle Cuma namazları başka bir camiye taşındı. Restorasyon sonrası alanı 310 metrekareye ulaşacak, ancak kapasitesi daha önce olduğu gibi 45 ile sınırlı olacak.
Muhammed bin Selman Tarihi Camileri Geliştirme Projesi’nin ikinci etabında ülke genelinde geliştirilecek toplam cami sayısı otuz. Her caminin tarihi dokusu ve özellikleri dikkatli bir şekilde değerlendirildikten sonra yapı ve mimari bütünlüğü sağlayacak şekilde modern mekanizmalara göre geliştirilecektir.
Kendilerine kolaylıklar diliyorum.
KABENİN KOMŞUSU