NAMAZA TEŞVİK EDELİM

NAMAZA TEŞVİK EDELİM

NAMAZA TEŞVİK EDELİM

Dünya hayatında bir Müslüman erkek için İslam’ı yaşama konusunda kendisine yardımcı olan sâliha bir hanım dünyanın en hayırlı nimetidir. Aynı şey kadın için de geçerlidir muhakkak. Dünyanın en güzel niğmetidir eşi tarafından namaza kaldırılmak, diz dize secdede oturup dualar etmek...

Hele bir de evlatlarımız yanımızda, namaza niyetlenmek... 

Erkek evlat babasının yanında, kız evlat ve anne bir tık geride namaza niyet etmek gibi güzel bir cennet var mıdır?

Gerçek sevgi, evlilik yıldönümlerini unuttuğu için eşlerine darılanların değil, günlerdir sabah namazına kaldırmayı unuttuğu için eşlerine gönül koyanların sevgisidir. Gerçek sevgi, eşini cehennem ateşinden korumak için çırpınanların, sabah namazına kalkamayan eşi için üzülenlerin, dertlenenlerin sevgisidir. Gerçek sevgi, her gün gözünün önünde namazlarını terk ederek Allah’ın rızasını kaybeden eşleri için endişelenenlerin sevgisidir.

Eşlerini sabah namazına kaldıranlar, onlara dünyanın en kıymetli hediyesini vermiş olurlar. Çünkü Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır.” (Müslim)

Vallahi namaz; dünya ve ahirette rahat ve hayırdır. Vallahi, sana Allah'tan daha düşkün ve merhametli kimseyi

bulamazsın!

Vallahi, secde eden kişi Allah (cc) tarafından nasıl bir

rahmetle kuşatıldığını bilseydi, başını secdeden kaldırmazdı!

Sabah cemaatinin müdavimleri; yüzleri beyaz, alınları nurlu ve vakitleri bereketli olur. Eğer onlardan isen Allah'a hamd et, onlardan değilsen, Allah'a dua et ki onlardan olasın.

Peygamber Efendimiz de (sav) ehlini ve ailesini namaz için uyandırırdı. O halde, birbirimizi namaza uyandırmamız sünnet-i seniyye hükmündedir. Peygamber Efendimiz’in (sav) selatu selam olsun.

Eğer uykusu ağır bir arkadaşı namaza uyandırıyorsak yine nazik ve nezih üslûptan taviz vermeyelim. Kızgın ve sert bir üslûpla namaza kaldırmaya asla çalışmayalım. Eğer o gün namaza kaldırmaya muvaffak olamamış isek, bu durumu arkadaşımız uyanık iken enine boyuna tartışalım ve namaza kalkmak için birlikte çözümler üretelim. Çocuklarını çok seven anne, sabah namazına çocuklarını şöyle uyandırıyordu: “Namaza kalkın, Cennette bizden kimse eksik olsun istemiyo- rum.”

اَلَّذٖينَيُؤْمِنُونَبِالْغَيْبِوَيُقٖيمُونَالصَّلٰوةَوَمِمَّارَزَقْنَاهُمْيُنْفِقُونَۙ﴿٣﴾

Meal (Kur'an Yolu)

“Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendi- lerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar." (Bakara Sûresi 3)

 

وَاَق۪يمُواالصَّلٰوةَوَاٰتُواالزَّكٰوةَ

وَارْكَعُوامَعَالرَّاكِع۪ينَ

“Namazı kılın, zekâtı verin. Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin." (Bakara Sûresi 43)

"Sabrederek ve namaz kılarak (Allah’tan) yardım dileyin. Şüphesiz namaz, Allah’a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir." (Bakara Sûresi 45)

وَاسْتَعٖينُوابِالصَّبْرِوَالصَّلٰوةِؕوَاِنَّهَالَكَبٖيرَةٌاِلَّاعَلَىالْخَاشِعٖينَۙ﴿٤٥﴾

اَلَّذٖينَيَظُنُّونَاَنَّهُمْمُلَاقُوارَبِّهِمْوَاَنَّهُمْاِلَيْهِرَاجِعُونَࣖ﴿٤٦﴾

Meal (Kur'an Yolu)

﴾46﴿  Onlar kesinlikle rablerine kavuşacaklarını ve O’na döneceklerini bilen kimselerdir.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:

“Kim sabah namazını eda ederse o, Allah’ın himayesindedir. Allahu Teâlâ zimmetinden dolayı sizden bir şey talep etmez.”

Dikkate değer en önemli hususun namaz olduğunu düşü- nüyorum. İbrahim aleyhisselamın soyu için ettiği duasına bak- tığımız zaman, namazı ön plana çıkardığını görürüz.

رَبِّاجْعَلْن۪يمُق۪يمَالصَّلٰوةِوَمِنْذُرِّيَّت۪يۗ

 “Rabbim! Beni ve soyumdan gelecek olanları namazı devamlı kılanlardan eyle; Rabbimiz, duamı kabul et!” (İbrahim Sûresi, 40)

Nesiller sonrası için edilecek duayı Ulu'l-Azm bir pey- gamberden öğreniyoruz.

Namaz!

Efendimiz'in (sav) vefatından hemen önce namazı tavsiye etmesi ve Hz. Ebu Bekir'in namaz kıldırdığını gördükten sonra huzur içinde gözlerini dünyaya kapaması, namazın ne denli önemli olduğunu anlamamıza yetecektir.

Yine Efendimiz'in (sav), “Çocuklarınız yedi yaşına gelince onlara namazı emrediniz. On yaşına gelip de kılmazlarsa onları hırpalayınız.” şeklindeki tavsiyelerine baktığımızda namazın çocuklarımız ve dolayısıyla gelecek nesiller ve İslam medeniyetinin inşâası için ne derece önemli olduğunu anlayabiliriz.

Evlatlarımız... Ciğerparelerimiz... Dünyadaki en tatlı meyvelerimiz ve en çok üstüne titrediğimiz canlardır onlar. Doğumundan önce türlü türlü hayaller kurduğumuz, doğduktan sonra biraz zaman geçip de işin heyecanı azalınca kendi- mize benzettiğimiz taklitler onlar. Yahut tam tersine “Benim gibi olmasın, her şeyiyle Rabbine teslim olsun. İlmi, imanı, ibadetleri benimkinden kat kat ileri olsun” diye kendileri hakkında dualar ediyoruz. 

Hz. Ömer (ra) şöyle söylemiş:

 Namaz kılan yaşlıyı severim ama namaz kılan gence aşığım.

Hz. Ömer (ra)

Rabbimiz Evlatlarımızı salihlerden eylesin.

KABENİN KOMŞUSU