ORUÇ RUHANİ VE BEDENİ YÜKSELİŞTİR

ORUÇ RUHANİ VE BEDENİ YÜKSELİŞTİR

ORUÇ RUHANİ VE BEDENİ YÜKSELİŞTİR

Oruç yükselmektir. Rabbim; beden ağırlığından, ruh yüceliğine erişenlerden eylesin. Evet, değerli arkadaşlar, bugün ilk orucumuzu tuttuk çoğunluk olarak, Rabbim tutmayanlara da nasip etsin. Kronik hastalarımıza da şifalarını versin Mevla. Tabi ki onlar da kefaretlerini versinler. Oruç tutamayanlar bir fitre değerinde günlük ödemeleri ihmal etmemelidirler. Oruç ibadeti, şer duygularına engel olup haya duygularının gelişmesini sağlar. İnsanın şeytaniyet tarafını törpüleyip melekiyet yönünün gelişmesini sağlar. Dünyaya ve maddeye muhabbeti kırıp cennet ve Allah muhabbetinin ziyadeleşmesine yardımcı olur. Bütün bunlar imanın artmasını sağlar. Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, amelinin, fiil ve hareketlerinin sevabı iki kat, duası müstecab olduğu, ne kadar isabetli beyandır. İşte bütün bu hususlar imanın artmasını sağlar.

Orucun verdiği murakabe (Allah beni görüyor ya) hissi ve inancıyla, mümin rızkını namuslu bir surette kazanmaya ve ailesine, vatanına ve milletine tam bağlı olmaya azami bir şekilde çalışan hayırlı bir insan olur. İşte; Ramazan ayı ve bu ayda oruç ve diğer ibadetler, yukarıda anlatılan meziyet ve fiillerle, müminin imanının daha da güçlenmesine, kuvvetlenmesine vesile olur. Netice itibariyle oruç imanımızı kuvvetlendirir. 

Oruç hastalıksız bir vücuda tazelik ve zindelik verir. Ramazan ayında dinlenip temizlenmiş olan vücut makinesi, senenin diğer aylarında daha çok, daha verimli çalışır. Bunu oruç tutanlar tecrübeleriyle çok iyi bilirler.

 Oruç vücuda zindelik getirir. Ancak şu hususlara dikkat etmek gerekir:

İftar ve sahur yemeklerini az ve hafif yemeli. 

İftar yemeğinden ve sahur yemeğinden sonra, tok olarak hemen yatmamalı.

Oruç gününü uyku ve uyuşukluk içinde geçirmemelidir. Oruç kişiye, vücut sağlığı verir. Her makine gibi vücut makinesinin de bir müddet durup dinlenmeye ve temizlenmeye ihtiyacı vardır. İşte oruç bunu sağlar.

Ramazan ayında, İslami adab üzere tutulan oruç, vücut

makinesinin dinlenmesini, temizlenmesini temin eder. Vücut sağlığı için bu nokta çok önemlidir.

BİR RAMAZAN ANIM

Malesef ilk olarak bu sene mahrum kalıyorum Haremi Şeriften. 40 sene zarfında ne anılar yaşadım, aşkıyla koşup geldiğim Haremi Şerifte. Evimiz Haremi Şerife 800 metre kadar uzaklıktaydı ilk Hicaz’a geldiğim senelerde. Özellikle çocuklarım henüz küçüklerdi. İftar yemeklerini hazırlardım ve iftara Haremi Şerife giderdik. Bazen eşimle, bazen arkadaşlarımla çoğu zaman da tek kendimi bu hazdan mahrum etmemeye gayret gösterirdim. Ramazan umresi yapanlar çok iyi bilirler Kabe’de oruç açmanın lezzetini. Hurmamızı alıp koşarak giderdik. Zemzem ve hurmayla orucumuzu açar, akşam namazını kılar, tekrar eve gelirdik. Evde yemeğimizi yer, çocuklarımızı önce Allah’a sonra da mürebbiyelerine bırakır, teravih namazına giderdik. Nasıl bir heyecandı? O yolu sekiz dakikada giderdim, ah gençlik, ah.

Ey Allah’ım, tekrarını nasip et ne olur, bu seneden birkaç gün de olsa razıyız, yeter ki mahrum olmayalım beytini seyir- den, tavafının şefkinden daha fazla mahrum etme bizleri ya Kerim. Şer duygulardan men edilmiş bir ramazan olsun inşaallah efendim...

GÜLDEREN KİTABIMDAN 

KABENİN KOMŞUSU