EBU TALHA KİMDİR

EBU TALHA KİMDİR

EBU TALHA KİMDİR

Sahabelerden olan Ebu Talha, Medine'de doğdu. Onun Müslüman olmasına Enes b. Malik'in annesi Ümmü Süleym vesile oldu. Kocası Malik'in hicretten önce ölümü üzerine Ebû Talha ona evlenme teklif etti.
Ümmü Süleym, Müslüman olmamasının bu evliliğe engel teşkil ettiğini, İslamiyet'i kabul ettiği takdirde mehir almaksızın kendisiyle evlenebileceğini söyledi. Bunun üzerine Ebû Talha Müslüman oldu ve Ümmü Süleym ile evlendi. Bu evlilikten Abdullah ile Ebû Umeyr adlı çocukları dünyaya geldi."Peygamber Efendimizin zamanında yaşayan Ebu Talha, cesareti, yiğitliği ve misafirperverliği ile nam salmıştı. Uhud Savaşı'nda Peygamber Efendimize kendini siper eden sahabe, cesaretinin yanında misafirperverliği ile de tanınırdı. Yaşanan bir hadise üzerine Peygamber Efendimiz ona "Ya Ebu Talha sen ne yaptın ki Yüce Rabbimiz, hakkınızda ayet indirdi?" diye sordu. 

Hz.Talha ra Ve İnen Ayet
RasuluLLAH (sav) ve sahabelerin açlıkla imtihan olduğu günlerde Efendimiz (sav) Bir toplulukta Ebu Hureyre'yi göstererek “Bu kardeşinizin kim karnını doyurur?” buyurduğunda hiç kimseden ses çıkmaz.
Kısa bir sessizlikten sonra Ebu Talha (ra) öne çıkar ve Ebu Hureyre'yi alarak evine götürür..
Ama gelin görün ki evde sadece bir kişiye yetecek yiyecek kalmıştır. Evin hanımı Ümmü Süleym anamız binbir güçlükle yemek bekleyen yavrularını aç uyutur ve tek kişilik yemeği misafire hazırlar. Misafirin rahatsızlık duymaması içinde kandilin ışığı azaltılır.
Ebu Hureyre yemeğe kaşık çalıp karnını doyururken Ebu Talha'da boş kaseye kaşık sallayıp yiyor gibi yapar. Misafire hiçbir şey hissettirmeden karnını doyurur ve yolcu eder.Kendileri ise sabaha kadar açlık ızdırabıyla gecelerler
Sabah olupta RasuluLLAH (sav) Ebu Talha'ya sorar; 
“Ya Ebu Talha ne yaptınız da hakkınızda ayet nazil oldu ?

Âl-i İmrân Suresi 92 . Ayet 

    •    لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتّٰى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَؕ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فَاِنَّ اللّٰهَ بِهٖ عَلٖيمٌ ﴿٩٢﴾

Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça en üstün sevabı kazanamazsınız." (Al-i İmran; 92) ayet-i kerimesinin nazil olduğunu işitince Hz. Peygamberin yanına gitti ve bu bahçeyi Allah rızası için infak ettiğini söyledi.
Rabbim bizlerede hak yolunda rızasına mazhar kılarak  infak etmeyi nasip etsin inşallah
KABENİN KOMŞUSU