Tekne orucu nedir

Tekne orucu nedir

Tekne orucu nedir, saat kaça kadar tutulur? Tekne orucu kaç yaşına kadar tutulur?

İslam’ın çocuk eğitimine verdiği önemin ne kadar büyük olduğunu, çocuklarımıza manevi ev ortamı ve çevre hazırlamamız gerektiğini, onlara karşı sorumluluğumuzun sadece ‘karınlarını doyurmak’, ‘üzerlerini giydirmek’ ve ‘eğitim veren bir yere gönderip ödevlerini yaptırmakla’ bitmediğini hepimiz biliriz.

Gönül meyvelerimiz olan yavrularımıza düzenli sevgi ve ilgi göstermemiz, kalplerini sözde değil özde olan, hayatlarına yansıyan Allah ve Rasulü’nun sevgisiyle, kafalarını ise Kur’an ve sünnete dayalı sahih İslam bilgisiyle doldurmamız, Kur’an ahlakıyla terbiye etmemiz gerektiğini hepimiz manen hissederiz.
Küçük yaşta çocuklara aileleri tarafından oruca alıştırmak ve İslamiyet'i öğretmek amacıyla günün sadece bir bölümünün oruçlu geçirildiği 'tekne orucu..

Tekne orucu, Ramazan ayıyla beraber gündeme gelmiştir. Çok eskilere dayanan ve gelenek haline gelen bu oruç çocukları oruca alıştırma ve İslami bilinç kazandırmak amacıyla yapılmaktadır. Küçük çocuklar tüm gün oruç tutmak yerine sadece günün bir bölümünü oruçlu geçirilmektedir. Tekne orucu nedir, saat kaça kadar tutulur? Tekne orucu nasıl tutulur? Tekne orucu çocukların belli bir süre boyunca oruç tutmaları anlamına gelmektedir. İsterlerse sabahtan öğleye kadar, isterlerse öğleden akşama kadar tutabilirler.Tekne orucu bir Anadolu geleneğidir. Bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesi 'Tekne Orucu' olarak adlandırılmış.

TEKNE ORUCU GELENEĞİ
Ramazan ayında eskiden mutfaklarda büyük ekmek tekneleri bulunurdu , benim yaşıtlarım çok iyi hatırlarlar .çocuklar  oruç tutarlarken zorlandıkları durumda işte bu kocaman ekmek teknelerinin arkasına gizlenerek karınlarını doyurup, oruçlarına kaldıkları yerden devam ederler bunun adına da 
Tekne Orucu derler.
Ben çocukken beni sahura kaldırmadıklarında ağladığımı bilirim .

ORUÇ TUTMAK İSTEYEN ÇOCUKLARA NASIL YAKLAŞMALI?
Oruç kavramını, 6 yaşına kadar olan çocuklara soyut kelimelerle değil somut kelimelerle anlatmak gerekir. “İnancım gereği tutuyorum, ibadettir ya da oruç tutmak farzdır” gibi açıklamaları 6 yaşından büyük çocuklar için yapmak daha anlamlıdır. 6 yaşa kadar ise daha çok “sağlığa, mutluluğaı” vurgu yapılması çocukların daha iyi anlamasını sağlar. Önemli noktalardan biri de korkutucu ifadelerden uzak durulması gerektiğidir. İnançla, ibadetle ilgili her konu çocuğa sevgi ile yaklaşılmalıdır.

Tekne orucu, Anadolu'da ortaya çıkan eski bir gelenektir. Küçük çocukların oruç tutmasının kolaylaştırmak ve İslami bir kimlik kazandırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Ramazan ayında tüm gün oruç tutmak yerine sadece günün belli bir kısmının oruçlu geçirilmesidir. Peki, Tekne orucu nedir, saat kaça kadar tutulur? Tekne orucu nasıl tutulur?
TEKNE ORUCU NEDİR, SAAT KAÇA KADAR TUTULUR?
Tekne orucu, bir Anadolu geleneğidir. Bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesine tekne orucu denir. Tekne orucunda çocuklar sahurdan kaba kuşluğa kadar veya öğleye kadar oruç tutarlar.
Arapçada "künyelemek", "kimliklenmek" anlamına gelen tenkiye zamanla tekne olmuştur.

KABENİN KOMŞUSU