İçiye teri kurumadan ücretini ödeyiniz

İçiye teri kurumadan ücretini ödeyiniz

 

“Işçiye teri kurumadan ücretini veriniz.” 

1 Mayıs'ın, anlamına yakışır bir şekilde dostluk ve dayanışma havasında kutlanmasını dileyerek, başta işçi, memur ve emekçiler olmak üzere bütün milletimizin Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum. Emek olmadan hiçbir şey yetişmez. Emek, sermayeye öncüldür ve ondan bağımsızdır.

Rasûl-ü Ekrem Efendimiz, bir keresinde, “Allah Teala, çalıştırdığı işçiden azami verim aldığı halde, onun ücretini tam ödemeyenin öteki hayatta hasmı olacaktır!” buyurmuş (Buhârî, İcâre, 10); Bir kudsî hadiste de şu ilahi tehdidi seslendirmiştir: “Üç kimse, kıyamet gününde Beni karşısında bulacaktır: Benim adımı kullanarak haksızlık eden; hür bir insanı satıp parasını yiyen; bir işçiyi çalıştırıp da ona ücretini vermeyen!” (Buhârî, İcâre, 12, 15).

İslam’a göre, bir işçiye gücünü aşan bir iş yüklenemez. “Allah hiçbir kimseyi güç yetiremeyeceği bir şekilde yükümlü tutmaz.” (Bakara 286) ayet-i kerimesi, müminlere bu ilahî ahlakı öğretmektedir. 
Peygamber Efendimiz, bir hadis-i şerifte, Müslümanların işçilere nasıl bakması gerektiğini şu sözlerle ifade etmiştir: “İşçi kardeşleriniz sizin işlerinizi yapan kimselerdir. Allah onları ellerinizin altına verdi; dileseydi sizi onların eli altına sokabilirdi. Öyleyse, yanınızda işçi çalıştırıyorsanız, yediğinizden onlara da yedirin, giydiğinden giydirin. Onlara güçlerini aşan bir iş teklif etmeyin; eğer zor bir işi yapmalarını isterseniz, siz de onlara yardım edin!” (Müslim, İmân, 38, 40). 

“Herkese işlediklerinin karşılığı ödenir.kendilerine haksızlık yapılmaz. (Ahkaf-19)

“Işçiye teri korumadan ücretini veriniz.”

Evet bütün bu ayet ve hadisi şerifler dinimizin işçi hakkına ne kadar büyük bir önem verdiğinin göstergesidir.

insana sağı emeğe saygıyı topluma değer vermeyi gerektirir.