TÜRK-YUNAN FOTOĞRAF SANATÇILARININ DOSTLUK SERGİSİ
Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği EFOD ve Yunanistan Dedeağaç Trakya Yaratıcılık Merkezi işbirliğiyle Trakya Fotoğraf Merkezi'nden 15 sanatçının fotoğraflarıyla "Rodop-Bir Dağ Silsilesi" isimli sergi Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ETSO fuaye alanında törenle açıldı.
Yunanistan Edirne Konsolosu Aris Radiopoulos yaptığı konuşmada; İki ülke arasındaki ilişkilerin bugünkü düzeyde olmadığı bir dönemde sanatsal ve insani düzeyde iş birliği yapma cesaretini gösterdikleri için içten tebriğin hak edildiğini, bu işbirliğiyle iki farklı, dostane bir atmosferde hem gece hem gündüz birbirimizi ziyaret edebileceğimizi, "Rodop- Bir Dağ Silsilesi" sergisinin görüntülerinin kendi dünyasından bir mıknatıs gibi çektiğini ifade etti.
Konuşmasının ardından EFOD Başkanı Serdar iyiiz, Yunanistan Edirne konsolosu Aris Radiopoulos'a plaket verdi.
CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan yaptığı konuşmada;
"Bu organizasyonun düzenlenmesinde katkısı olan herkes gerçekten belki de insanlık için çok önemli şeyler yapıyor demektir. Çünkü bu sadece bir fotoğraf olarak düşünülmemeli. Halkların ortak kültürleri, ortak yaşayış tarzları, hayalleri, hayatları, geçmişteki beraber ortaklıkları bunların hepsini gösterme noktasında çok önemli bir girişim. O yüzden bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Biliyorsunuz sayın konsolumuzun da bahsettikleri gibi bu işlerin siyasi zorluklar yaşanılan zamanlarda başlamış olması ve daha sonra bugün güzel günler ama geçmişte maalesef olumsuzluklar yaşanmıştı. O günlerde başarılmış ve başlanmış olması gerçekten takdire şayandır. O yüzden sayın başkanımız Serdar İyiiz'e bir kere daha buradan teşekkür ediyorum.
EFOD, Edirne'nin geçmişten günümüze yön veren derneklerinden birisi.
EFOD'un yetiştirdiği, EFOD'un içinde barınan, EFOD kültürüyle, EFOD'taki insancıl, dostane kültürde yetişmiş insanlar, Edirne'nin her yerinde çok önemli vazifeler üstlendiler geçmişten günümüze. belediye başkanlığı, belediye başkan yardımcılığı birçok kurumlarda müdürlükler gibi. Benim babam da EFOD üyesi. EFOD'un hakikaten bu şehre kazandırdıkları, bu şehrin idaresinde söz sahibi bir dernek olmasındaki katkılarından dolayı da gelmiş geçmiş bütün yöneticilerine ve değerli Serdar başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum. İyi ki varsınız. İyi ki EFOD var. Sağ olun. Var olun." Dedi.
EFOD Başkanı Serdar iyiiz konuşmasında;
"İki halk olarak birbirimizin ilişkilerimizi sağlayan bir köprüyüz. Fotoğraf sanatı da bu köprü vesilesi olarak kullanalım diyerek biz bu işe giriştik. Biz daha önce Dedeağaç'a Aleksandra Furiye'ye gittik. Kendi masraflarımızı kendimiz karşıladık. Arkadaşlar oradan buraya geldiler. Onlar da kendi masraflarını kendileri karşıladılar. Burada fotoğraf çekecekler. Biz daha sonra oraya gideceğiz, fotoğraf çekeceğiz. Ve sonunda bir sergi hazırlayacağız. Bu sergiyi de ortak iki tarafta gezdireceğiz. Amacımız hem turizme katkı sağlamak ama daha önemlisi halkların arkadaşlığını, kardeşliğini, dostluğunu bir adım pekiştirmek." Dedi.
Dedeağaç Trakya Yaratıcı Fotoğrafçılık Merkezi Başkanı Dimosthenist Karageorgiou konuşmasında modern fotoğrafçılık teknikleriyle Rodop Dağlarının günümüzdeki halini yakaladıklarını ifade ederek EFOD'a teşekkür etti.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu konuşmasında; Edirne'ye, Edirne'nin sanat yaşamına katkı sağlayan bu nitelikli yapıyı her zaman çok önemsediğini söyledi. "Bir sanat eseri sanatçının değildir. İhtiyacı olanıdır." Dedi.
Konuşmaların ardından EFOD üyesi sanatçı Özgür Barış Çoban Türk-Yunan ortak şarkılarını çaldı.
EFOD yönetim kurulu üyesi Tamer Yavuz, Özgür Barış Çoban'a plaket verdi.
Daha sonra Yunan dans gösterisi yapıldı.
EFOD Başkanı Serdar İyiiz, Dimosthenist Karageorgiou'ya plaket verdi.
Sanatçıların tanıtıldığı, sergideki fotoğrafların yer aldığı sinevizyon gösterisin yapıldı.
Daha sonra İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Kenan Koçak, fotoğraf sanatçıları, STK temsilcileri, sanatseverlerin katılımıyla sergi açılışı yapılarak gezildi.
Yorumlar (0)