ZORUNLU DEPREM SİGORTASI

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI
Av. Gülşah DOBOĞLU
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI

Av. Gülşah DOBOĞLU'nun Makalesi

 

Ne acı ki 6.02.2023 tarihinden bugüne ülke gündemine adeta bomba gibi düşmüş 7.7 şiddetinde ve ülkenin tam on kentinin ciddi şekilde hasar almasına neden olmuş bir depremle karşı karşıyayız. Deprem dediğimiz mesele tabii ki de doğal afet fakat ne kadar önlenilebilir? Önlemeyi bir tarafa bırakalım neticede yer sarsıntılarının öngörülmesi bile tam olarak mümkün değil fakat son günlerde sık duyduğumuz bir cümle kulaklarımda çınlıyor deprem öldürmez bina öldürür

Peki bu binaların yapımı kontrolü yaşanılabilirliği ne derece kontrol edilmişti?

Her gün binlerce iş yeri kanuna uygun şekilde yönetilip yönetilmediğine dair kontrolden geçiyor biz de bugün bir başka kontrole değinmek istedik 

Zorunlu deprem sigortasının kontrolü yükümlülüğü 

Evet günde elimizde mevcut gündem doğrultusunda zorunlu deprem sigortasına sahip olmayan malikler yönünden sigortada denetim yükümlülüğünün hangi tarafa ait olduğuna değinmek istiyoruz.

13.05.2011 tarihli resmi gazetede yayınlanan zorunlu deprem sigortasına göre malikler veya hak sahipleri sigorta sözleşmeleri her yıl yenilemek zorundadır. Bu amir hüküm kenarda dursun zorunlu deprem sigortası olmayan bireyler ihtiyari deprem sigortası da yaptıramamaktadır bununla birlikte sigorta ettirenin bildirimleri DASK adına sözleşmeye aracılık yapan sigorta şirketine yazılı olarak yapılır DASK veya adına yetkili kıldığı sigorta şirketinin bildirimleri de taraflara imza karşılığı elden verilen mektupta ya da sigorta ettirenin poliçe de gösterilen adresi ne ne ya bu adres değişmişse son bildirilen adresine yazılı olarak yapılır DASK tarafından yapılan ihbarlar postaya veya notere verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder. Peki size DASK poliçenizin bittiğini ve bu zorunlu poliçenin yenilenmesi gerektiğine dair yazılı bir bildirim yapıldı mı ? 

Endişelenmeyin!!! Doğal afet Sigortaları kurumu çalışma yönetmeliği nin 24. maddesine göre deprem sigortaları yapması gereken binalar doğal afet Sigortaları kurumu tarafından tespit edilir yani bu zorunlu sigortanın yapılıp yapılmadığını denetleme yapılmadığı taktirde sigortalının sigortasını yenilemesi için gereğini yerine getirme yükümlüsün doğal afet Sigortaları kurumudur.

Ne yazıkki doğal afet Sigortaları ise bu yükümlülüğünü unutmuş adeta reddetmektedir zira güncel DASK poliçesi bulunmadığına dair bildirimde bulunabilirken hasar kayıt işlemine dahi gerçekleştirmezken zorunlu olan bu sigortadan bir çok malik faydalanamayacaktır ya da bu konu açıkça hukuki gündem haline getirilecek ve bu şekilde konu iyi niyet ve sosyal devlet ilkesi çerçevesinde yargıya taşınacaktır.

Bir çok yaramızın olduğu bugünlerde devletimizin hukukun güvenliği ve sosyal devlet ilkeleri doğrultusunda DASK poliçelerinin güncel olup olmadığını sorgulamaksızın zorunlu olan meblağlar yönünden vatandaşın arkasında duracağını temenni ediyoruz. Yine de bir düzenleme gelmeden önce DASK poliçelerinizi yıllık olarak yenilemeyi, depremin bir doğal afet olduğunu hatırlatarak ve bütün ülkemize baş sağlığı dileyerek köşe yazımızı sonlandırıyoruz. Acımız büyük yaralarımızın en kısa süre içerisinde sarılması dileğiyle ; sağlıkla ve umutla.