RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ ELVEDA YA RAMAZAN

RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ ELVEDA YA RAMAZAN

Değerli okuyucularım yeni yayımlanan  “KALBİ HİSLER” kitabımda RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ ELVEDA YA RAMAZAN konulu yazımı kendime bir vacip olarak düşünerek sizlerin ilgisine ve bilgisine sunuyorum.

Ramazan ayı, İbadetlerimizle maneviyatımızı zenginleştirdiğimiz, oruçlarımızla maddi ve manevi sıhhate kavuştuğumuz, teravihlerimizle namazlarımıza daha farklı bir boyut kattığımız, Kur’an-ı Kerim okumalarımızla gönlümüzü sükûnete erdirdiğimiz, ihtiyaç sahiplerine zekatlarımızı ve fıtırsadakalarımızı ulaştırmakla kardeşlerimizin sıkıntısına derman olmaya çalıştığımız bir aydı. Peygamberimizin dile getirdiği üzere, evveli rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş ayıydı. Bu ay ile İnşallah rahmete nail olduk, mağfiret üzerimize sağanak sağanak indi ve Cehennemden kurtuluşumuzu gerçekleştirdik. Böyle bir mübarek ayın feyiz ve bereketiyle hayat bulduktan sonra bu bayram sabahına bizleri kavuşturan Yüce Rabbimize sonsuz kez şükrediyor, O’nu habibine sevgili Peygamberimiz’e (sav) salat ve selam ediyoruz...

Bayramlar bizlerin en önemli sevinç günleridir. Bu sebeple bayram günlerinde, bu sevincimizi daim hale getirmek, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmek, haset etmeyiniz, sırt dönmeyiniz ve ilginizi kesmeyiniz. Ey Allah'ın kulları, kardeş olunuz. Bir Müslüman’ın, din kardeşini üç günden fazla terk etmesi helâl değildir.” buyurmuştur. Konumuzla ilgili bir başka hadiste Sevgili Peygamberimiz, “Pazartesi ve perşembe günleri cennet kapıları açılır. Din kardeşi ile aralarında düşmanlık bulunan kişi dışında Allah'a şirk koşmayan her kulun günahları bağışlanır. (Meleklere) siz şu iki kişiyi birbiriyle barışıncaya kadar tehir edin, evet siz bunları birbiriyle barışıncaya kadar tehir edin! buyurulur.

Bayramlarımız, aramızda bulunan kardeşliği, sevgiyi ve saygıyı, muhabbetin taze tutulmamasına ve hiç bitmemesine yardımcı olan bir unsur olduğu gibi, en ulvi seviyeye çıkarmamıza, vesileolmalıdır.

Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler.

Ramazan Bayramımız, özellikle fakirlerle zenginlerin arasındaki uçurumun derinleşmemesine en büyük vesiledir. Nitekim Ramazan ayında verilen FıtırSadakalarımızla ve özellikle Kameri yıla göre Ramazan ayını bir yıl sayarak verdiğimiz zekâtlarımızla fakirlerin ihtiyaçlarını giderme ve bayrama daha iyi hazırlanmalarını sağlamaktayız. Nitekim Kuran-ı Kerim’in birçok yerinde zekâtemredilmiş, Peygamber Efendimiz de zekât İslam’ın beş temel esasından biri olarak zikretmiştir. Zekâtın Ramazan ayında verilmesi ise, fakirlerin bu ayı ve bir yılı daha iyi geçirmelerini sağlamaktadır. FıtırSadakası ise, üzerimize vacip olan bir ibadettir ve özellikle Ramazan Bayramı’na fakiriyle zenginiyle hep beraber huzur ve mutlulukla girmenin bir kaynağıdır.

HZ. Osman (ra) bir defasında sadakasını Bayram namazdan evvel vermeyi unutunca bir köle azat eder.

Sonra Rasûlullah Efendimiz aleyhissalatü vesselâm'ınhuzuruna giderek durumu haber verince Rasûlullah ona:

“Ya Osman değil bir köle 100 köle dahi azat etsen yine namazdan önce vermenin sevabına nail olamazsın” buyurmuşlardır.

Evet değerli okurlarım bugün son gün olan ramazanı şerife veda ediyoruz. Ramazan ayı boyunca sizlerleydim beni sayfalarınıza misafir ettiginiziçin sizlere müteşekkirim.

Ben sizlerden razıyım, haklarınızı helal ediniz lütfen, rabbimde hem sizlerden hemdebenden razı olsun inşaallah. Ramazan programımızı bitirdik inşaallah ben sizler için araştırıp yazarken çok  büyük lezzet aldım. Sizlerde okurken bu maneviyatın atmosferinde mutlu olmanızı temenni ediyorum.

Gelecek seneye ramazanı şerifte tekrar beraber olmak temennilerimle.

Ben Emiyra Bayrak sizleri saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

ELVEDA EY ŞEHRİ RAMAZAN

Elveda ey Şehr-i Ramazan elveda

Elveda ey Şehr-i Rahmet elveda

Elveda ey Elveda

EyŞehr-i Kuran elveda

Onbir aylık yoldan geldin

Müminlere rahmet oldun

Asilere azab oldun

Elveda ey Şehr-i Ramazan elveda

Onbir ayın sultanısın

Dertlilerin dermanısın

Hakk’ın bize ihsanısın

Elveda ey Şehr-i Ramazan elveda

Ey Kur’an ve rahmet ayı sen Şehr-i Mübarek’sin

Mü’minlere hem gereksin, sırat üstünde muratsın

Elveda ey vahyi mübarek elveda

Elveda ey Şehr-i Rahmet elveda

Elveda ey mübarek Ramazan elveda

Elveda ey Kur’an ayı elveda...

KABENİN KOMŞUSU