MUHARREM (AŞURE) AYI

MUHARREM (AŞURE) AYI

MUHARREM (AŞURE) AYI
“Şehrullahi'l-Muharrem” olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. 

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
İslam dinimizin inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek.

Buna göre; Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. 

Muharrem ayının önemi nedir? 

Muharrem ayı Hicri takvimin birinci ayı- dır. Onuncu günün ismi ise, Aşure'dir. Aşure denilmesi, Arap- çada “on” sayısına aşara denmesinden gelmektedir. Muhar- rem’in onuncu günü anlamına gelen “aşara” “aşura” olarak dilimize yerleşmiştir.

Muharrem ayı, içerisinde müstesna
 ehl-i kitap olan Hristiyan veYahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Nitekim, Pey- gamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Medine'ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendiğinde ,Bu ne orucudur?" diye sormuştu
Yahudiler, "Bugün Allah cc Hz Musa'yı düşmanlarından kurtardığı Firavun'u boğdurduğu gündür. Hz. Musa (a.s.) şükür olarak bugün oruç tutmuştur" dediler.
Bunun üzerine Rasulullah Aleyhissalâtü Vesselam da "Biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz" buyurdu ve o gün oruç tuttu, tutulmasını da emretti.
Aşûra günü yalnız ehl-i kitap arasında değil, Nuh Aley- hisselâmdan itibaren mukaddes olarak biliniyor, İslâm öncesi Cahiliye dönemi Arapları arasında İbrahim Aleyhisselâmdan beri mukaddes bir gün olarak biliniyor ve oruç tutuluyordu.
Peygamberimiz Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur. Yalnız- ca aşure günü oruç tutulması Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. günününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz (sav) Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, “Savm”, 50) ve “Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz” buyurmuş- tur.
Peygamber Efendimiz (sav), muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip ramazandan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. Muharrem ayının onuncu günü “âşûrâ” diye adlandırılır. Hz. Peygamber (sav) peygamber olarak gönderilmeden önce ve Medine’ye hicre- tinden sonra bugünde birkaç defa oruç tutmuş, müslümanlara da tutmalarını emretmiş, Ramazan orucunun farz kılınmasıyla birlikte bu orucu isteğe bırakmıştır. 
Eş ve ashabı ikrama  sadece onunda değil dokuz ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Muharrem’in sadece onuncu günü oruç tutulması Yahudileri taklit etme anlamına gelebileceği için mekruhtur. 
Tabi ki oruçla beraber AŞURE GELENEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok söylence var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış.
Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir deniyor. Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak algılanır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Âdem’in tövbesi Hz bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuştur.. yapılan aşure tatlısını da unutmamak gerekir yalnızca ikram hoşluğu olan aşure pişirmek eskileri yad etmek güzelliğinde olan bir gelenektir. Benim çocukluğumda annem Muharrem orucunu tutardı. Oruçluyken pişirdiği aşureyi küçük kaselerde tüm komşulara tattırırdı. Mekanı cennet olsun. Allah (cc) aşure ayımızı mübarek kılsın inşallah 
KABENİN KOMŞUSU