Sadakat Nedir

Sadakat Nedir

Sadakat Nedir

Dürüst olmak, yalandan ve hileden kaçınmak, ne olursa olsun bağlılık yeminin arkasında durmak anlamına gelen sadakat, en önemli insani değerlerden biridir. Sadık kelimesi de sadakatten türetilmiştir ve güvenilir demektir.

Sadakat nasıl olmalı?

Sadakatin içerisinde iki kavram vardır: Doğruluk ve bağlılık. Bağlılık olması için muhakkak doğruluk olması gerekiyor. Güven veren evliliği açık, şeffaf ilişkilerle sağlayabilirsiniz. Sadakat yoksa güven oluşmuyor, güven oluşmayınca ailede en önemli kriterlerden olan güvenli alan sağlanamıyor.

Sadakat ne demek olduğuna bir örnek verelim; Tamam Sadakat kelimesinin birçok tanımı mevcuttur. Örneğin bir kişinin verdiği sözü tutması ve sözüne sadık olması sadakat olarak nitelendirilir. İnsanların kendisine yapılan iyilikleri unutmaması ve bağlılık yemini ettiği kişileri hayal kırıklığına uğratacak davranışlardan kaçınması da sadakattir.

Bakın Sadakat tasavvufta ne demekmiş?

Sadâkat, bir hakikate hiçbir şüphe ve tereddüt duymaksızın bağlanmak, gassal elindeki meyyit gibi teslim olmaktır. Tasavvufta manevî terakkî için böyle bir sadâkat ve teslimiyet aranır.

Sadık bir insan nasıl olur?

Hayatlarını, değerleriyle ve saygı duygusuna olan bağlılıklarıyla oluşturdukları prensiplerine sadık kalarak yaşarlar. Onların hayatında ihanete, yalanlara ya da çıkarcı eylemlere yer yoktur. Sadakat, güven duygusunun da ötesine geçen çok enteresan, çok derin bir kavramdır. 

Dürüstlük bir hazineye benzer, ortaya çıktığında taraftarları çoğalır; yalan ise gizli ateşe benzer, yanmaya başlayınca kötülükler ortaya çıkar. Dürüstlük; insanın kendisine verdiği sözü tutmasıdır. Dürüstlüğü kanıtlamanın en önemli yollarından biri, o sırada yanınızda olmayan kişilere sadakat göstermektir.

Yemine gerek görmeyecek kadar sözlerine sadık olmayı Rabbim cümlemize nasip etsin.

KABENİN KOMŞUSU