İnsanların Halası ve Cennet Meyvesi Hurma

İnsanların Halası ve Cennet Meyvesi Hurma
İnsanların Halası ve Cennet Meyvesi Hurma
İnsanların Halası ve Cennet Meyvesi Hurma
İnsanların Halası ve Cennet Meyvesi Hurma

İnsanların Halası ve Cennet Meyvesi Hurma 

Ramazan aylarında çok tüketilen hurma insan ile arasındaki ilginç benzerlikler bulunduğunu biliyormuydunuz?
Hurma nebat cinsinde insana en yakın varlıktır. 
Suya en yakın canlı nasıl ki deniz anası ise bitkiler içinde insana en yakın olan da hurmadır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.), "Halanız hurmaya hürmet ediniz. Muhakkak o, babanız Hazret-i Âdem'in toprağının artanından yaratıldı. 
Ağaçlar arasından Allâhü Teâlâ'ya (ondan) daha değerli başka bir ağaç yoktur. Meryem bint-i İmrân, Îsâ Aleyhisselâm'ı onun altında dünyâya getirdi. Doğum yapan kadınlarınıza taze hurma yediriniz. Eğer taze hurma yoksa küçük kuru hurma (yedirmeniz kâfîdir)" manasına gelen bir hadis rivayet edilir . 
Hazret- i Meryem için doğumu esnâsında hurmadan daha hayırlı bir yiyecek olsaydı Allahü Teala, elbette onu ikrâm ederdi. Nifas (lohusa) hâlinde hurma yemeye devam eden kimsenin, çocuğunun yumuşak huylu olacağı rivâyet olunmuştur. Bir hadisi şerifte de: "Her kim, her gün sabahları aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne zehir ne de sihir, hiçbir şey zarar veremez" buyurulmuştur. Hurmanın yirmiden fazla âyet-i kerîmede ismi geçmektedir. Allâhü Teala, Kur'an-ı Kerim'de hurmayı hususi olarak zikretmekle onun bu meziyetlerine işaret buyurmuştur. Hem dünyadaki hem de cennetteki nimetlerinden olan hurma, Kur'an-ı Kerîm'de; uzun boylu, dalları sarkmış, birbiri üstüne istiflenmiş, salkımlı bir ağaç olarak tasvîr edilmiştir.

İNSANA BENZEYEN ÖZELLİKLER
Ağaçlar arasında, ademoğluna en çok benzeyeni hurma ağacıdır. Kafası kesilen insan öldüğü gibi tepesi kesilen hurma ağacı da kuruyup ölür. Hurma, hadîs-i şerifte beyân edildiği üzere insanın nesep cihetinden halasıdır. Bazı hadis otoriteleri bu rivayetin zayıf olduğunu belirtseler de hurma ile insan arasındaki ilginç benzerlikler dikkat çekiyor.Mesela  hurma tıpkı insan gibi doğurur çekirdekten bitmez. Çekirdekten bitme hurma olmaz. Hurmada aşılama da yoktur. Hurma annesinin kökünden biter ve bir yavru gibidir. Yavru hurma fidanı annesinden en fazla 12 metre uzağa dikilebiliyor. 3-4 yaşına gelmeden önce de annesinden yani kökünden koparılamıyor. Annesi onu meyve vereceği zamana kadar besleyip büyütüyor. İbn-i Arabî (rah.) dedi ki: "Allâhü Teâlâ, Âdem Aleyhisselâm'ı yarattı. Âdem Aleyhisselâm'ın artakalan çamurundan hurmayı yarattı. Bu itibarla hurma, Âdem Aleyhisselâm'ın kız kardeşi, bizim de halamız gibidir. Şer'-i şerîf onu 'hala' diye isimlendirmiş ve onu bir mümine benzetmiştir. Hurmada, diğer nebâtâtta olmayan birçok acâib sırlar vardır."
Medinede hurma bahçelerini ziyaret ettiğimizde hayranlıkla seyrine daldığımız hümanist ağaçlarının mucizevi faydalarını anlatıyor çocukluğunu hurma bahçelerinde geçiren kardeşimiz .Acve hurmasının büyü sihir ve zehirlenme olaylarında faydalı olduğunu belirterek şunları anlattı: Bu hurma yenildiği zaman vücutta sihire ve zehirlenmeye karşı bir direnç meydana gelir. Kuran ve hadislerde işaret edilen muazzam büyük nimetler vardır. Hurma en çok immun sistemini güçlendirir hem de bağışıklık sistemini güçlü tutar. Hurma özellikle en çok üremeye ve üretkenliğe faydası var. Sağlıklı üremeyi sağlar ve doğumu kolaylaştırır. Sancılar çeken Hazreti Meryem'e, Cenab-ı Hak ..
وَهُزّ۪ٓي اِلَيْكِ بِجِذْعِ النَّخْلَةِ تُسَاقِطْ عَلَيْكِ 
رُطَبًا جَنِيًّاۘ

Vehuzzî ileyki biciż’i-nnaḣleti tusâkit ‘aleyki rutaben ceniyyâ(n)
Meryem Suresi 25. Ayet
“Haydi, şu hurma ağacını da kendine doğru silkele; üzerine olgunlaşmış taze hurmalar dökülüversin.” Hak Teala kuru hurma ağacına tutunup sallamasını istiyor. Böylece hurma dallarından taze meyveler indiriliyor. Hurma hiç şüphesiz mucizevi bir nimet. İnsan vücudundaki dikey ve yatay kasları gevşetiyor ve böylece doğumun kolaylaşmasını sağlıyor. Bugün bizim kısırlık veya tansiyon dediğimiz şey dikey ve yatay kasların kasılmasıdır. Bunların en iyi açıcısı hurmadır. Hurma usülünce yediğinde özellikle aç karnına yenmesi faydalıdır. Ama bugün insanların büyük kısmı kendi bünyelerini yedikleri olumsuz gıdalarla bozdukları ve diyabetik hale getirdikleri için hurma kullanımında diyabet olmamasında fayda var. Çünkü hurma sonuçta şeker içeriyor. Ama diyabet hastası olmayan kişiler yerse bu hastalığa karşı direnç kazanılacağı söyleniyor.

Hurma ile İnsan Arasındaki Benzerlikler
Dilimize Farsçadan geçen hurma, Arapçada nakhle olarak bilinir. Allame Nimetullah Cezairi "Envarun Numaniye" adlı kitabında hurmayla ilgili şunu söyler: "Allah(c.c) Hz.Adem'i yaratacağı zaman meleklere Hz. Adem'in toprağını bir eleğe koymalarını emretti. Elendikten sonra saf ve ince olanından Hz. Adem yaratıldı. Elekte geriye kalan kısımdan da hurma yaratıldı. Nakhle "elekte kalan" anlamını taşır. Hz. Adem'in toprağından geriye kalan anlamında hurma ağacına nakhle denmiştir. O yüzden hurma ağacı halamız sayılır" denmiştir.

Hurma ağacı incelendiğinde insana ne kadar çok benzediği anlaşılmaktadır. Hurma ağacının insana benzemesi hususunda Peygamber Efendimizin(s.av) de hadis-i şerifleri bulunmaktadır. İbni Ömer anlatıyor:

"Efendimizin yanında otururken hurma ağacının özü içi(cummar) getirildi. Efendimiz şöyle bir soru sordu. 'Ağaçlardan bir ağaç aynen Müslüman adama benzer yaprağı düşmez. Söyler misiniz bana hangi ağaçtır o?' Orada bulunanlar çöl ağaçlarına daldılar benim aklıma hurma olduğu geldi. Söylemeye niyetlendim ama baktım ki ben orada olanların en küçüğüyüm sustum.Efendimiz buyurdular ki : 'O ağaç hurmadır' "(Buhari,ilim14,50;Müslim,sıfatü'l-kıyamet 63; Tırmizi,emsal 79)

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri de, 'Marifetname' isimli eserinde canlıların yapı benzerliklerine göre sınıflandırıldığında madenlerle bitkiler arasında ara varlığın mercan, bitkilerle hayvanlar arasındakinin hurma, hayvanlarla insanlar arasındakinin de maymun olduğuna işaret etmektedir. Yani madenlerin en tekemmül etmiş(mükemmel) şekli mercan, bitkilerin hurma, hayvanların maymun ve yaratılanlar arasında en mükemmel varlık ise insan nev'idir., demiştir. Şimdi hurma ile insan arasındaki benzerliklere bir göz atalım;

Hurma ile İnsan Arasındaki Şaşırtıcı Benzerlikler :

İnsan da hurma da dik ve geniş bir gövdeye sahiptirler. 

İkisinde de erkeklik ve dişilik vardır. 

İkisi de ancak döllenme ile çoğalır ve meyve verir. 

Erkeklik poleni kokusuyla insanın meni kokusu aynıdır. 

İkisinin de kafaları kesildiğinde ölürler. 

İkisinin de kalbi kuvvetli bir darbeye maruz kalırsa ölürler. 

İnsanın cismindeki kıllar ve saçlar gibi hurma ağacında da lifler vardır. 

Farklı çeşitteki hurmaların renkleri farklı ırktan insanların ten renklerine benzer. 

 İnsanın şiddetle suya ihtiyacı olduğu gibi onunda çok bol suya ihtiyacı vardır. 

Ömrü ortalama insan ömrü kadardır. 

Yavrulaması insanın ortalama yavru adedine denktir. 

Gençlik ve ihtiyarlık yaşları da insanın yaşlarına benzer.


Hurmanın Döllenmesindeki Benzerlikler

Hurma ile insan arasındaki benzerlikler arasında özellikle hurmanın döllenmesinin ve yavrulamasının aynen insan gibi olması oldukça ilgi çekicidir. Döllenme olayı kış mevsiminde meydana gelir. Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır. Yeni filiz oluştuktan sonra kesilir ve dişi ağacın yakınına dikilir. Belli büyüklüğe ulaştıktan sonra da annenin yanından alınarak başka bir yere nakledilir. Hurma ağacının en verimli yılları 15 ile 40 yaşları arasındadır. 60 yaşından sonra da artık ya meyve vermez ya da çok az meyve verir hale gelir. İnsana bu kadar benzemesi çok ilginç ve şaşırtıcıdır. 
Medine..

KABENİN KOMŞUSU