ZEMZEM SUYUNUN SUNUMU

ZEMZEM SUYUNUN SUNUMU
ZEMZEM SUYUNUN SUNUMU
ZEMZEM SUYUNUN SUNUMU

ZEMZEM’SUYUNUN SUNUMU 

Resûl-i Ekrem efendimizin amcası Ebû Tâlib’den diğer amcası Abbas’a intikal eden zemzemle ilgili görevi (sükiye) Mekke fethinin ardından tekrar Abbasoğulları’na verilmişti. Fetih günü Kâbe putlardan temizlenince Peygamber  efendimiz ve beraberindeki ashabı, zemzem Kuyusu’ndan kovalarla su çekerek Kâbe’nin içini ve dışını yıkamışlardı. Daha sonra da Kâbe’nin yılda bir veya iki defa zemzemle yıkanması âdet olmuştu. (İbn Cübeyr, s. 108). Mekke fethinde Mescid-i Harâm’da devesinin üzerinde iken kendisine getirilen zemzemi içen Resûlullah, efendimiz Vedâ haccında ve umreleri sırasında Kâbe’yi tavaf ettikten sonra Makām-ı İbrâhim’in arkasında iki rek‘at tavaf namazı kılar ve Zemzem Kuyusu’na giderek zemzem içerdi. Onun bu uygulaması sebebiyle hac ve umrede tavafın ardından kılınan namazdan sonra kuyunun başına gidip su içmek, mümkünse üzerine dökmek veya serpmek, hac günlerinde Mina’ya gitmeden önce bunu tekrarlamak bir gelenek halini almıştır. Tavafın ardından içilen zemzem ve yapılan sa‘y, Allah’ın yardımıyla Hz Hacer validemizin  su arayışını ve anne sevgisini simgeler.

Zemzem tarih boyunca Kâbe’yi ziyaret edenlerin su ihtiyacını karşılamıştır. Zemzemin susuzluğun yanı sıra yemek ihtiyacını da giderdiğine dair İslâm öncesine ve sonrasına ait çok sayıda örnek vardır. Peygamber efendimiz (sav) dadısı Ümmü Eymen onun sabahleyin zemzem içerek güne başladığını, bazan gün boyunca yemek yemediğini söyler (İbn Sa‘d, I, 133). Ebû Tâlib’in kızı Ümmü Hânî’nin evinde içine zemzem konan kova “aç doyuran” diye meşhur olmuştur.

Kitap-ı Mukaddes ve Ahd-i Atikte yer alan, gören insanlarda hayretler uyandıran ve tam 4000 senedir durmadan akmaya devam eden bu su, bilim adamlarını ve kerametini okuyan insanları hayretler içinde bırakmaktadır. Koca bir ülkeyi besleyen bu suyun kaynağı hala bulunamamıştır. İslam inancına göre zemzem suyu mübarek bir su olup birçok hastalığın da ilacı olmuştur. Bilim adamları yaptıkları son araştırmalar neticesinde bu suyun gerçekten birçok hastalığa iyi geldiğini, dünyadaki bakterisiz ve mikroorganizma barındırmayan ender temiz su kaynaklarından biri olduğunu onaylamışlardır.

Hemze, Tayyibe, Tahire, Şarabü’l-ebbar olarak da bilinen zemzem suyu Mekke’de, Hac görevini yerine getiren hacı ve ümreciler “veda tavafı” ve iki rekât namazdan sonra zemzem suyunu, Kâbe’ye doğru dönüp, besmele ile başlayarak ayakta üç yudumda içerler. Ayrıca zemzem suyunu içerken üzerine dökmekte sünnettir. Birçok bilim adamı araştırmalar yapmak için Mekke’ye gitse de Kâbe alanına sadece Müslümanlar girebildiği için araştırma yapamamışlardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu suyun dünyanın en sağlıklı suyu olduğunu onaylamıştır. 

Cok eskiden haremi şerifte, zemzem termuslari yoktu haliyle zemzem  sükiyeler tarafından toprak testilerde beyterrahmanın misafirlerine dağıtılırdı.  ve onlara  “sukiye “ “Zemzem dağıtan “ denilirdi.

Düşünüyorumda, zemzem corona virüsü tedirginliğiyle zemzem  termosları uzun zamandır kaldırılmış, tekrardan sırtlarında taşıyarak tavaf alanında veya arabalarda zemzem  dağıtılmıştır. Çok şükür yakın zamanda zemzem termosları  eski yerlerini alarak ziyaretçiler plastik bardaklara doldurarak içmeye başlamışlardır. 

Rabbim gördüğümüz günden geri bırakmasın kendi ellerimizle doldurup içeceğimiz zemzem şifamız olsun, tez günde sizlerede doya doya içmek nasip olsun inşallah.

KABENİN KOMŞUSU