Kabe’de Haremi Şerifin sahasından kaldırılan halılar artık serilecek.

Kabe’de Haremi Şerifin sahasından kaldırılan halılar artık serilecek.

Kabe’de Haremi Şerifin sahasından kaldırılan halılar artık serilecek.

Harameyn İşleri Genel Başkanlığı Sözcüsü koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle Mekke'deki Haremi Şerif ve Medine'deki Mescidi Nebevi'de namaz kılmaya yasak getirdiğini açıklamış uzun zaman kabe ziyarete kapatılmıştı. Kabe ve Mescid-i Nebevi dışında ülkedeki camilerde cuma namazı başta olmak üzere cemaatle namaz kılmak  bile yasak olmuş, Haremi şerifteki halılar,  zemzem bidonları, ve kurân-ı kerimler raflardan kaldırılmıştı. Hastalığın kontrolü için  büyük çalışmalar yapan devlet, hastalığın azalması ve aşıların yapılmasıyla kabeyi ve mescidi nebeviyi kıdemeli bir şekilde ziyaretlere açmış bazı ülkelerden  ziyaretci kabul etmeye başlamış,  6 ay süren aradan sonra Kabe, yeniden yurt içi ziyaretçilerine açılmıştı.

 4 Ekim'de Kabe'nin de içinde bulunduğu Mescid-i Haram'ın yüzde 30'luk kapasitesi (günlük 6 bin kişi için) yurt içi ziyaretçilerine açılırken 18 Ekim'den itibaren ise Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi'deki Ravza-i Şerif'in yüzde 75'lik kapasitesi yine ülke içinden gelen ziyaretçileri kabul etmeye  Kasım ayında da yurt dışından gelen ziyaretçilerde  kabul edilmeye başlanmıştı.

4 Kasım günü Endonezya ve Pakistan'dan gelen ilk umre kafilesi üç günlük karantinanın ardından ihrama girerek Kabe'de tavaflarını gerçekleştirdi. Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl hac ibadeti sadece Suudi Arabistan'da yaşayanlarla sınırlı tutulmuş, yurt dışından hacı adayı kabul edilmemişti.

Böylece normalleşmeye bir adım daha yaklaşan Kabe’mizde en kısa zamanda virüs için alınan tüm önlemlerin sırayla kaldırılmasını bekliyoruz derken bir yenisi  daha eklendiğini  Şu anda sadece Hindistan, Pakistan, Endonezya, Mısır, Türkiye, Brezilya, Etiyopya, Vietnam, Afganistan ve Lübnan’dan umreci kabul edilmiyor. Diğer ülkelerin tamamına umre açıldı. Türkiyenn kırmızı listeden bir an önce çıkması ülkemizdeki vaka sayılarının düşmesine bağlı. En son geçen hafta yapılan ülke değerlendirmelerinde 3 ülke daha kırmızı listeden çıkartılmıştı.

Tevekkelna adlı proğramı mecbur kılarak ziyaretçilerin  aşı ve sağlıklarından emin olarak   Kabenin tüm kapılarının girişlerinde ekrandan hastalık virüsünü, kişilerin ateşlerini tarayarak hastalığı kontrol altında tutan sağlık bakanlığı sıkı bir denetim yaparak mescidi nebevi ve haremi şerife ziyaretleri kademeli bir şekilde artırmaya devam etmiştir.

Aynı şekilde kuranı kerimler tamamen olmasada  raflarda yerini almaya  başlamıştır.

Zemzem suyu termosları yeniden yerlerine konuldu.

Yaklaşık 1,5 yıl önce toplatılıp depoya kaldırılan Zemzem suyu termos bidonları 15 Eylül 2021 tarihinden itibaren yeniden

 Yerlerine konmaya başladı. Görevliler sırtlarında ve el arabalarında zemzem dağıtılmıştı uzun zamandır artık zemzem bidonları ve musluklardan akan zemzemi kendimiz doldurarak içmenin mutluluğunu yaşadık. Koronavirüs tedbirleri kapsamında Kabe'den kaldırılan Zemzem bidonlarının taşınmasını heyecanla izleyen Müslümanlar o anları amatör kameralarla  kaydetmişti.

Bugünde Uzun zamandır haremi şerifin iç ve dış sahalarından kaldırılan halıların tekrardan serileceği müjdesini  ahbar elsaudiye  https://twitter.com/saudinews50/status/1443678314657419264?s=21 sosyal medya sayfasında  yayınlamıştır. 

Korona salgın hastalığın bitmesi ile birlikte tüm yasakların kaldırılması yolların  bir an önce açılması temennilerimle.

KABENİN KOMŞUSU