NAMAZI HUŞU İLE KILMAK

NAMAZI HUŞU İLE KILMAK

 Namazda huşû mNAMAZINeselesi; namazı Allah’ın emrettiği, Peygamber Efendimizin (s.a.s.) kıldığı şekilde, farz, vâcib, sünnet ve âdâbına uyarak, Allah’ın huzurunda bulunuyor olmanın şuuruyla, tam bir saygı, korku, tevâzu, teslimiyet ve ihlâsla kılmaktır. aklımızdaki tüm düşüncelerden, hatta ve hatta kalbimizdeki vesveseden tamamen sıyrılarak “namaza konsontre olmaktır”

Namaz ibâdetinin esas gayesi, Allah’ın rızâsını kazanmaktır. Namaz kılmaktaki gaye kazanılacak sevap, namazın iç ve dış şartlarını yerine getirmenin yanı sıra, daha çok edâsında gösterilen, samimiyet, huşû ve ihlâs nispetindedir. Huşû, Kur'ân-ı Kerîm'de çeşitli âyetlerde geçmekte ve Peygamber Efendimiz’in hadislerinde çokça zikredilmektedir. Kur’ân ve Sünnet’te, namazını huşû ile kılanlar doğrudan övülürken, namazın huşû içinde kılınmasına engel olacağı için birtakım hareketler de yasaklanmış, hatta bu gibi durumlarda nasıl hareket edilmesi gerektiği hususunda tavsiyeler ortaya konulmuştur.

Harun Reşid bir Ramazan günü Behlül'e tembih eder:

 ‘’Akşam namazında camiye git, namaza gelen herkesi iftara davet et.’’ 

Akşam namazından sonra da Behlül 5-10 kişilik bir grupla çıka gelir. 

Harun Reşid şaşırır ‘’Behlül bunlar kim? 

Ben sana namaza gelen herkesi saraya iftara çağır diye tembih etmedim mi? 

Sen o kadar cemaatin arasından bir sofralık bile adam getirmemişsin…’’

Behlül; ‘’Efendim, siz bana camiye gelenleri değil, namaza gelenleri iftara çağır dediniz. Namazdan sonra ben cami kapısında durdum, çıkan herkese hocanın namaz kıldırırken hangi sureyi okuduğunu sordum. Onu da yalnız bu getirdiğim kişiler bildi. Camiye gelen çoktu ama namaza gelen demek ki yalnız bunlarmış.’’ diye cevap verir…

Fadi bin Abbas'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah şöyle buyurmuştur: "Namaz ikişer ikişer kılınır... Derin bir huşu içinde olur, tazarru ve niyazda bulunursun. Tevazu ve tezellül izhar edersin. Namazı bitirince de ellerini, içleri yüzüne dönük olarak Yüce Rabbine kaldırıp; "Ya Rabbi Ya Rabbi !" diye yalvarırsın.

Yarabbi bizleri huşu ile namaz kılanlardan eyle amin amin. 

KABENİN KOMŞUSU