UZMAN DOKTOR CAN İYİİZ' DEN HİPERTANSİYON UYARISI

UZMAN DOKTOR CAN İYİİZ' DEN HİPERTANSİYON UYARISI

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Doktor Can İyiiz, hipertansiyon hakkında bilinmeyenler hakkında bilgiler verdi. 

 

Hipertansiyonun basitçe damarlarımızda dolaşan kanın damar duvarına uyguladığı basınç olarak tanımlandığını belirten İyiiz; " Kabaca 130/80 mmhg, normal kan basıncıdır. Bunun üzerindeki değerlere "Hipertansiyon" diyoruz ki tanım itibariyle artmış kan basıncı demektir. Büyük olan değer kalbin kasılması yani boşalması esnasındaki kan basıncını, küçük olan değer ise kalbin gevşediği yani dolduğu esnadaki damar duvarında oluşan basıncı temsil eder. Bu değerler halk arasında büyük ve küçük tansiyon olarak da isimlendirilebilmektedir."

 

Kan basıncı yüksekliğinin en büyük etkisi endotel dediğimiz damar duvarındaki bozulmadır ki, bozulan endotel damar sertliği için bir zemin yaratacak, buraya oturan yağ plakları damarlarımızda tıkanma sonuçta felç, kalp krizi gibi ölümcül kalp damar hastalıklarına yol açtığını da belirten İyiyiz, "İşte biz bu sürece damar sertliği diyoruz. Hipertansiyon, damar sertliği için tanımlanmış en önemli risk faktörüdür. Diğer risk faktörleri şeker hastalığı, sigara, kolesterol yüksekliği, yüksek kilolar, stres, hareketsiz yaşam ve genetik faktörler sayılabilir.Yine organ tutulumları hipertansiyonun en önemli istenmeyen sonuçlarındandır. Bir organ, damardan ne kadar zenginse hipertansiyonun o kadar hedefidir. Böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği bu organların başında gelir. Ülkemizde ve dünyada dializ servislerinde yatan 3 hastadan 2' si kontrolsüz şeker ve tansiyon hastasıdır ki bunların çoğu düzenli takip ve tedavi ile önlenebilir durumlardır.Tedavide en önemli unsur, korunma yani kilo almamak. Varsa kilo kaybını sağlamak. Düzenli spor yapmak. Un, tuz ve şeker dediğimiz 3 beyazdan diyette mümkün olduğunca kaçınmak. Buna rağmen kan basıncımız yüksekse doktorumuza baş vurarak erken dönemde yani damar ve organ hasarı oluşmadan ilaç tedavisine başlamaktır."dedi.

 

30 yaş üzerinin bu süreçte sıkıntılı oldugu da belirten Dr İyiyiz "son olarak özellikle saydığımız risk faktörlerine sahip kişilerde erken tanı ve tedavi için bilhassa 30 yaş üzerinde senede 1-2 kez kan basıncı ölçümü erken tanı ve tedavi için son derece önemlidir" dedi.