BERAT KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN

BERAT KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN
YAZI-YORUM Hasan KAZGI
BERAT KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN

YAZI-YORUM. Hasan KAZGI

İçimizdeki kandil deprem ile yandı. Kandilimizin yağı gözyaşımız oldu. Dağlar yürütüldü, binalar yıkıldı, kendi sıcak yuvasında bütün aile birlikte enkaz altında kaldı, çocuklar öksüz, çocuklar yetim kaldı, anneler yavrusunun ölümünü engel olamadı. Babası kızını ölümden kurtaramadı. Bir nevi mahşerin tatbikatını yaşadık. Kendi nefsimizi korumak için afetin azabından kaçmaya çalıştık. Deprem bölgesi Osmaniye’de depremin başlaması ile birlikte 9 katlı dört daire üzerine inşaa edilen iki binadan çökmesi ile beraber gelen korkunç sesi unutamıyorum. Aşağıya indiğimizde o iki binadan çıkan toz duman mahalleyi kaplamış. Aynı masada sohbet ettiğimiz gönül bağı kurduğumuz komşularımızın ağlamalarını bağırmalarını, yardım çığlıkları duyduk. HİÇ bir şey yapamadık binanın enkazına kalbimiz yana yana baktık HİÇ’liği gördük. Yağmur, çamur, soğuk ve korku ile kaçışlar. Bulunduğun yerde ayak üzerinde duramıyorsunuz, çökmeyen binalar sallanıyor sanki üzerine bir ejderha gibi geliyor hissine kapıldık ve dairelerin balkonların düştüğüne şahit olduk. Ama bu felaketin başlangıcında HİÇ bir şey yapamadık. Biz yaşadık Allah düşmanıma bile yaşatmasın.

 

Kandilimizin yağı gözyaşımız olsun. 

Kandil münasebetiyle Allah’a kul, peygamberimize ümmet olmaya çalışalım. Bu fani dünyada ayetlerle yürüyelim, hadisler ile hayatımıza yön verelim.

“Eğer siz, benim bildiklerimi bilseydiniz, mutlaka az güler, çok ağlardınız.” (Enes, bunun üzerine Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in ashâbı, yüzlerini kapatıp hıçkıra hıçkıra ağladılar, demiştir. (Buhârî, Küsûf 2,)

Allah korkusuyla ağlayalım çünkü, Günâhlarını düşünerek Allah korkusu ile ağlamak, rahmet-i ilâhiyyeyi celbeder zîrâ bu şekilde ağlamak aczini bilmenin ve pişmanlığın eseridir. Tövbenin esâsı da pişmânlıkdır. Tövbe eden, afv-ı ilâhiye nâil olur ve necâta erer.

Allah muhabbeti ile ağlayalım çünkü; Muhabbetle ağlamak, korku ile ağlamakdan üstündür ve Allah'ın kulunu sevdiğine delîldir. 

(Allahü teâlânın, himayesinden başka hiçbir himayenin bulunmadığı kıyamette, himayesine aldığı yedi kimseden biri de, yalnız iken Allah’ı anıp gözünden yaş akan kimsedir.) [Buhari]

(Allah korkusu ile gözden akan bir damla göz yaşından veya Allah yolunda akıtılan bir damla kan damlasından daha kıymetli, Allah indinde bir damla yoktur.) [Tirmizi]

 

(Ağlayın, ağlayamazsanız, kendinizi zorlayın, hüzünlenin! Kıyametteki azabın dehşetini bilseniz, ayakta duramayacak hâle gelinceye kadar namaz kılar, sesiniz kısılıncaya kadar ağlarsınız.) [Buhari]

“Allah Teâlâ şöyle buyurdu:

Ey Âdemoğlu! Sen bana dua ettiğin ve benden affını umduğun sürece, işlediğin günahlar ne kadar çok olursa olsun, onların büyüklüğüne bakmadan seni bağışlarım.

Ey Âdemoğlu! Günahların gökyüzünü kaplayacak kadar çok olsa, sonra da benden affını dilesen, seni affederim.

Ey Âdemoğlu! Sen yeryüzünü dolduracak kadar günahla karşıma gelsen; fakat bana hiçbir şeyi ortak koşmamış olsan, şüphesiz ben de seni yeryüzü dolusu bağışla karşılarım.” Tirmizî, Daavât 98, (V, 458); Ahmed İbni Hanbel, Müsned, V, 172.

 

Hazret-i Mevlânâ buyuruyor ki:

“Nedâmet ateşiyle, yani pişmanlık ateşiyle dolu bir gönülle ve nemli gözlerle duâ ve tevbe et. Zira çiçekler, Güneş’li ve ıslak yerlerde açar.”

Onun için bu gözyaşı çok mühimdir. Tabi bu, Allah için olan bir gözyaşı, dünya için bir gözyaşı değil.

Hikmet ehli buyuruyor:

Gözyaşı, ilâhî muhabbet bağına girenler için bir tevbe pınarıdır. Günahları yıkar, temizler. Bu gözyaşlarının bilhassa seher vakitlerinde olması, çok daha güzeldir. Rabbe karşı bir şükran ifadesidir. Cenâb-ı Hakk’ın, duâ ve gözyaşı, Cenâb-ı Hakk’ın ümit dergâhıdır. Bütün ümitlerin kesildiği bir anda bu dergâhın eşiğinde ağlayabilenlere ne mutlu!..

Hazreti Muhammed Berat Kandili'nde şöyle dua ederdi;

"Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim"

Allahım peygamberimizin duası duamızdır, dualarımızı peygamber efendimizin dualarına ilhak eyle. Amin 

Beraat kandilinizi en kalbi duygularımla tebrik eder, Ramazan ayına kavuşmamız temennilerimle.

Deprem bölgesi Osmaniye’den selam eder duanızı beklerim.