BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI

BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI
BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI
BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI
BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI
BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI
BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI
BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI
BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI
BULGARİSTAN'DA ŞEHİT EDİLEN TÜRKLER TÖRENLE ANILDI

Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde her dinden, her ırktan, her milletten halklar kardeşçe 600 yıl yaşadılar. Muhteşem Pax Ottoman dönemiydi. Öyle fitneler ortaya atıldı ki kardeşçe yaşayan halklar birbirine düşman oldular. Ayaklandılar. Hatta Orta Asya'dan beraber geldiğimiz Türk boyu Bulgarlar da Müslüman Türklere düşman oldular. Kabiller Habilleri katletmeye, asimile etmeye başladılar. Düşmanlık çok acıdır. Bir de kardeşten gelince daha acıdır. 

1984 yılında Bulgaristan devleti totaliter rejimle, orada yaşayan Türklere ağır asimilasyon uygulamaya başladı. Direnenler ya şehit edildi ya da gazi oldular. 

Türkan bebek, annesinin kucağındaydı. Ne yazık ki annesinin gücü onu korumaya yetemedi. Şehit edildi. Diğer bebek ve çocuklar gibi. Tek suçları Müslüman bir ailede doğmaktı. Dünyada kapladıkları minicik yer bile onlara çok görüldü. Günümüzde Gazze'de doğan bebekler gibi katledilmeye layık görüldüler.

Edirne'de Türkan bebeğin hatırası için yapılmış anıt önünde hüzünlü bir anma töreni gerçekleştirildi. Törene Bulgaristan'dan Türk milletvekilleri, gaziler ve çocuklar geldiler. 

1984'ün acısı tazeliğini korurken, iki günde terör örgütlerinin şehit ettiği Mehmetçiklerimizin acısı ve Gazze'de katledilen din kardeşlerimizin acısı yürekleri hâlâ kor gibi yakarken hüznün ağırlığı arttıkça arttı.

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ve Edirne Belediyesi'nin ortak düzenlediği anma töreni saygı duruşu ve İstiklal marşıyla başladı. 

Ardından Anıta STK'lar tarafından çelenk bırakıldı. 

Edirne Valisi Yunus Sezer ve protokol heyeti anıta çiçek bıraktılar.

Açılış konuşmasını Trakya Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş yaptı. Konuşmasında; 39 yıl önce şehit olan Türkan bebeğin yerine katlanarak, çoğalarak gelen, bir şehide karşı onbinlerce, yüzbinlerce, milyonlarca Türk gencinin geldiğini, Balkan coğrafyasında olumlu gelişmelerin eksik kaldığını, hakları almak için çalışmaya, çabalamaya devam edeceklerini ifade etti. Yakın zamanda kaybettiğimiz Profesör Doktor Recep Mesut'un adının bir sokağa verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Kırcaali Milletvekili Bayram Bayram totaliter rejimde şehit olanlara rahmet dilerken, bir daha Bulgaristan'da böyle elim olayların olmasına müsade etmeyeceklerini ifade etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptığı konuşmasında; iki günde terör örgütleri tarafından şehit edilen 12 askerimize rahmet diledi. Bulgaristan'da mücadele eden Türkleri, başta Dr. Ahmet Doğan olmak üzere hepsini sevgi ve saygıyla selamladığını ifade etti.

Edirne Valisi Yunus Sezer yaptığı konuşmasında;

"Sözlerimin başında başta Türkan bebeğimiz olmak üzere, bu şekilde değişik coğrafyalarda katledilen bütün yavrularımızı rahmetle anıyorum. 2 gündür millet olarak hepimiz büyük bir hüzün içerisindeyiz. Irak’ın Kuzeyi’nde şehitlerimiz var. 12 vatan evladı kahramanca vatanını müdafaa ederken terör örgütü tarafından şehit edildiler. Kat kat öcümüzü geri aldık fakat hepimiz derin bir üzüntü içerisindeyiz. Bizler tedbirlerimizi almasaydık aynı eylem bizim ülkemizin içerisinde gerçekleşecekti ve daha fazla kayıp verecektik. Sınırlarımızda büyük bir mücadele veriyoruz. Ve bu mücadeleye de devam edeceğiz. Anadolu toprakları, dünyanın en değerli topraklarıdır. Şehitlerin kanıyla sulanmış toprakların her karışına biz bedel ödedik. Bağımsızlığımızı sürdürmenin, bu dünyanın en güzel bayrağını dalgalandırmanın bir bedeli var ve bizler bu bedeli yıllardır ödüyoruz. Bundan sonra da ödemeye devam edeceğiz. Bugün Türkan bebeği anmak için buradayız. Onun bizlere bırakmış olduğu ve unutmamamız gereken değerleri anmak için buradayız. Bu açıdan bu tür anma programları bizler için çok önemli. Asla ve asla bunu unutmayacağız. Bu güzel ve anlamlı programı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. 

Daha sonra Bulgaristan'dan gelen Türk çocukları şiir okudular. Onlar içten ve güçlü sesle şiirlerini okurlarken programda bulunanlar gözyaşlarını tutmakta güçlük çektiler. Törenin en duygusal anı bu anlardı. Katledilen çocukların sesi oldular. Malesef savaşların en ağır yükünü çocuklar çekiyor ve büyüyemeden meleklerin arasına karışıp, gidiyorlar. 

Tören, yapılan duanın ardından, toplu resim çekimi ve pilav ikramıyla sona erdi.

Programa Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti başkanları, STK temsilcilerinin yanısıra Bulgaristan'dan;

*HÖH Haskovo İl Başkanı Mehmet Ataman

*HÖH Haskovo Milletvekili Mümün Mümün 

*Stanbolovo Belediye Başkanı Adnan Yaldız 

*HÖH Burgaz Milletvekili Sevim Ali

*RUEN Belediye Başkanı Ahmed Süleyman 

*HÖH Kırcaali Milletvekili Bayram Bayram

*HÖH Kırcaali Milletvekili Pavlin Krıstev

*HÖH Kırcali Kadın Kolları

*Zekiye Hasan 

*Öğrenciler

*Kirkovo Belediyesi katıldılar.