HAFIZ-MEVLİTHAN KANİ KARACA

HAFIZ-MEVLİTHAN KANİ KARACA
HAFIZ-MEVLİTHAN KANİ KARACA
HAFIZ-MEVLİTHAN KANİ KARACA
HAFIZ-MEVLİTHAN KANİ KARACA

 

HAFIZ-MEVLİTHAN KANİ KARACA 

1 Mart 1930 tarihinde Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Adalı köyünde dünyaya geldi. 29 Mayıs 2004 tarihinde hayatını kaybetti. Üç yaşında babasının vefatı üzerine halası ve eniştesinin himayesinde büyüdü. İlkokulda okurken aynı zamanda köyün imamı Saatçı Ali (Nergis) Efendi ile hıfza başladı. Bir müddet sonra civar camilerde mukabele okumaya başlayınca sesinin güzelliğiyle dikkati çekti. Ardından Adana'da Hacı Şefika Hatun Camii'nin imamı olan, aynı zamanda mûsiki bilgisine de sahip bulunan Hâfız Abdi Er Efendi'nin yanına verildi. Kâni Karaca'nın mûsiki bilgisinin temellerinin, bu hocasından edindiği pratik bilgilerin ve makamları Kur'an'a uygulamanın yanı sıra Adana Türk Ocağı'nda verilen konserleri dinlemesi ve bazı amatör konserlere katılması yoluyla atıldığı söylenebilir. Dokuz yaşında hıfzını tamamladıktan sonra mevlid okumayı da kendi kendine geliştirdi, genç yaşlarında civar illere davet edilmeye başlandı. Nihayet kabiliyeti ve giderek artan ünü dolayısıyla Adana eşrafından bazı kişiler 1950 yılında kendisini İstanbul'a götürerek mûsiki bilgisini daha da geliştirmesinin yolunu açtılar. 

Bir süre Sadettin Kaynak'la çalışarak üslûp ve tavır bilgileri öğrendi. Dinî mûsikî çalışmalarını daha sonra, üslûp ve tavır yönünden çok etkilendiği Yeraltı Camii imamı ve hatibi ünlü hafız Ali Üsküdarlı'nın öğrencisi olarak sürdürdü.Hocaları hafız Ali Üsküdarlı, hafız Sadettin Kaynak, Halil Nuri Poyraz, Sadettin Heper idi. Radyo programları, konserler, kudüm öğretmenliği, mevlidhanlık ile 50'lerin sonundan 2004 yılındaki ölümüne kadar Türk musikisinin çok çeşitli türlerinde eserler verdi. Mevlana anma törenlerinde vazgeçilmez bir yeri vardı.İstanbul tilavet geleneğinin son temsilcisi olan, Doğaçlama üstadı Kani Karaca şarkı formu dışında Kur'an, mevlid, kaside, gazel, ezan, semai okudu.

Eserleri

* Destegül (2000)

* Mevlana Dede Efendi (2005) Kalan M.

* Ottoman Classical Music

* Kuranı Kerim (2001, audio cd) EMI.

* Şevku Tarab Vechi arazbar dilkeşide tahirbuselik bayatiaraban rahatül ervah takımları (1999). Kalan

* Merhum Kani Karaca Hafız Hocamızın adının verildiği,

* Hocamızın izinde giden görme engelli hafızlarımızı sevgiyle selamlıyorum..

KANİ KARACA GÖRME ENGELLİLER İMAM-HATİP ORTAOKULU..

Okulumuz, Gazi Üniversitesi yerleşkesi içinde yer almakta olup 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılında, Türkiye’nin ilk ve tek görme engelliler imam-hatip ortaokulu olarak açılmıştır.

    2021-2022  Eğitim – Öğretim Yılı itibariyle 4 şubemiz ve toplam 19 öğrencimiz bulunmaktadır.

   Okululumuzda Yenimahalle Müftülüğü ile birlikte yapılan protokolle örgün eğitimle birlikte hafızlık programı yürütülmekte olup 10 öğrencimiz hafızlık eğitimine devam etmektedir.

   Öğrencilerin okulumuza yerleştirme işlemleri görme engelli olduklarına dair heyet raporu doğrultusunda özel eğitim kurul kararınca yapılmaktadır.  

    Okulumuza imam hatip ortaokulu dışındaki diğer okullardan nakil geleceklere yerleştirme kararıyla birlikte denklik sınavı yapılmaktadır.

    Okulumuzda tam gün eğitim yapılmakta olup gündüzlü öğrencilerimiz okulumuza Ankara’nın değişik semtlerinden servislerle, hostesler eşliğinde ücretsiz bir şekilde taşınmaktadırlar.

   İl dışından gelen veya Ankara’da olup yatılı kalmak isteyen öğrencilerimiz Yenimahalle Müftülüğü ile yapılan protokol gereği Kur’an Kursunda kalmaktadırlar.

   Okulumuzun sınıf donatımları, ders araç gereçleri, fiziki mekân düzenlemeleri görme engelli öğrencilerimize yönelik uyarlanmıştır.

    Öğrencilerimiz okul içi etkinliklerde, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı tüm etkinlik, yarışma ve projelerde başarıyla yer almıştır.

Maşallah diyor, Küçük Hafızlarımıza başarılar diliyor

Tüm okul çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyorum.

İstanbula geldiğimde çok severek gittiğim mevlevi vakfında bizzat kendisiyle tanışmakla müşerref olduğum,

akıllarımızda hoş bir sada bırakan Türk hâfız ve mevlithan. İstanbul tilavet geleneğinin son temsilcisi Kani Karaca Hocamıza Allah (c.c.) gani gani rahmet eylesin...

(1930 - 29 Mayıs 2004)

KABENİN KOMŞUSU