SABAHATTİN YAZ'IN 3 NEHİR 1 ŞEHİR PROJESİ AÇIKLAMASI

SABAHATTİN YAZ'IN 3 NEHİR 1 ŞEHİR PROJESİ AÇIKLAMASI
SABAHATTİN YAZ'IN 3 NEHİR 1 ŞEHİR PROJESİ AÇIKLAMASI

Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına DSİ 11'inci Bölge eski Müdür Yardımcısı Yüksek Makine Mühendisi Sabahattin Yaz konuşmacı olarak katıldı.

Meriç Nehri üzerinde yapılmaya başlanan ve bir kısmı çöken elektrik üretim tesisi inşaatının, yapılması durumunda arka planda birikecek su nedeniyle taşkına sebep olacağını, kendisinin daha önceki uyarılarının dikkate alınmaması sebebiyle çökme olduğunu söyledi.

Meriç Nehri havzasında Millet Bahçesi yapımının da yanlış bir karar olduğunu açıkladı.

Tunca Nehri havzasının hem elektrik üretimi hem de millet bahçesi yapımında en uygun yer olacağını söyledi.

Meriç Nehri'nde yapılacak elektrik üretim tesisinden dolayı, gelecek güçlü su sebebiyle, tarihi köprünün zarar görmesine sebep olacağını, nehrin üzerinde az bir alanda geçit kalacağı için balık popülasyonunun azalmasına sebep olacağını söyledi. 

Rüzgar türbinlerinden daha yüksek elektrik üretilebileceğini ama Tunca Nehri üzerinde yapılması kaydıyla elektrik üretimi tesisi yapımına karşı olmadığını belirtti. 

Kayınbiraderi İzzet Arsever'in orman için canını verdiğini, ormanın doğal kalması, millet bahçesi yapılmaması için tüm gücüyle mücadele edeceğini, Edirne halkının da hukuki yollarla mücadeleye devam edeceğini söyledi. Ormanın isminin İzzet Arsever Kent Ormanı olarak kalması gerektiğini söyledi.

Meriç Havza'sı üzerinde bulunan ülkeler ve illerin yöneticilerinin  bir araya gelerek "Meriç Havzası Su Ve Barış Birliği" kurmalarını, tüm taraflara yararlı projelerle düzenlemeler yapmalarını teklif ettiğini basın aracılığıyla bunu duyurmak istediğini söyledi. 

3 NEHİR / 1 ŞEHİR PROJESİ adı altında ARDA/TUNCA/MERİÇ TAŞKIN ALANI içinde yapılmakta olan;

1)Millet Bahçesi

2)Lastik Savaklı Arşimet Türbinli Elektrik Üretim Tesisi

3)Meriç Nehri üzerindeki 3 adet köprü (Pehlivanlar Köprüsü, Padişahlar Köprüsü, Hilal Köprü) inşaatları hakkında gelinen nokta ve bu projenin havzaya olabilecek etkilerini, teknik bilgiler vererek, uzman görüşlerini açıkladı.