İSTiSKA (YAĞMUR) NAMAZI

İSTiSKA (YAĞMUR) NAMAZI
İSTiSKA (YAĞMUR) NAMAZI

İstiska (Yağmur) Namazı:

Yağmur yağmadığı zamanlarda Müslümanlar yağmur duasına çıkar, Allah`ın rahmet ve keremine iltica` ederek yağmur yağdırması için dua ve niyazlarda bulunurlar. Buna dinî tabiriyle istiska denir. İstiska`nın lügat mânası, yağmur yağmasını istemek demektir. İmam-ı A`zam`a göre, istiskadan murad, yalnız dua ve istiğfardır. Allah`ın yağmur yağdırmasını istemek için, cemaatle namaz kılınması ise, sünnet değil, belki câizdir. İnsanlar isterlerse tek başlarına da namaz kılabilirler. İmam-ı Muhammed ile Ebû Yûsuf`a göre ise, istiska için, müslümanların tıpkı Cuma namazı gibi toplu halde namaz kılmaları menduptur. Hatib minbere çıkmaksızın yerde bir değnek veya sopaya dayanarak bir de hutbe okur.
 
Üç gün birbiri peşine yağmur duasına çıkılması müstahsen görülmüştür. Yine de yağmur gelmezse, duaya devam edilmelidir. Hadîs-i şerîfte: "Allah duada ilhâh edenleri, yani ısrarla taleb edenleri sever" buyurulmuştur. Dua günü ve duadan önceki 3 gün, oruç tutmak da menduptur. Çünkü oruçlunun duası makbuldür. Bu üç gün içinde, dargınlar barışmalı, sadakalar verilmeli, haksız yere alınan şeyler varsa, sahiplerine iade edilmelidir. Yağmur duasına çıkılırken başlar öne eğilerek mütevâzıâne bir halde, yayan olarak sahra gibi bir yere çıkılır. Önce tevbeler yapılır, umum mü`minler için mağfiret talebinde bulunulur, böylelikle İlâhî rahmetin celbine çalışılır. Müslümanlar yanlarına çocuklarını, ehlî hayvanlarını ve onların yavrularını da alırlar. Çocukları ve yavruları bir müddet için analarından uzaklaştırırlar, bu hazin manzara içinde zayıflara, ihtiyarlara dualar ettirilerek kendileri de âmin derler. Özet olarak söyleyecek olursak, hüzünlü, mütevâzıâne, huşû` içinde olarak Allah`tan rahmet ve inâyet istenir. Daha sahraya çıkmadan yağmur yağmaya başlarsa, buna bir şükrâne olmak üzere, yine sahraya çıkılır.
 
Yağmur yağarken: "Allahümme sayyiben nâfian", yani, "Yâ Rabbi, bunu hakkımızda faydalı bir yağmur kıl" denir. Lüzumundan fazla yağınca da "Allahümme havâleynâ ve lâ aleynâ", "Yâ Rabbi, bunu zarar vermeyecek yerlere yağdır, bizim üzerimize yağdırma" diye dua edilir. Dua eden dilerse ellerini yukarı kaldırarak dua eder, dilerse ellerinin sırtı yukarı gelecek şekilde avuç içlerini yere doğru çevirerek niyazda bulunur. Çünkü Resûl-i Ekrem`in, yağmur duasında bu şekilde dua ettiği rivayet edilmiştir. Şâfiî âlimleri bu şekilde duayı, sadece yağmur duasına hasretmezler. Umumî olarak, Allah`tan bir dilekte bulunulduğu zaman ellerin içi ile; belâ ve âfetlerden kurtulmak, musibet ve şerlerden Allah`a sığınmak istendiğinde de, eller tersine çevrilerek dua edilmesini câiz görürler. Resûl-i Ekrem`den bize nakledilen yağmur duası şudur:

Allahümme eskınâ ğaysen muğîsen henîen merîen ğadekan mücellilen sehhan ammen tabekan dâimen. Allahümme ale`z-zırâbi ve menâbiti`ş-şeceri ve bütûni`l-evdiyeti. Allahümme innâ nestağfiruke inneke künte ğaffâren fe-ersili`s-semâe midrâren. Allahümme eskine`l-ğayse ve lâ tec`alnâ mine`l-kânitîn. Allahümme enbit lene`z-zer`a ve edirre lene`d-dar`a ve eskınâ min berekâti`s-semâi ve enbit lenâ min berekâti`l-arz. Allahümme`r-fa` anne`l-cehde ve`l-cûa ve`l-urye ve`kşif annâ mine`l-belâi mâ lâ yekşifühü ğayrüke.
 
Meâli: Allahım, bize can kurtaran, içe sinen, bol, faideli, her tarafı kaplayan, her tarafa akıp giden her tarafı sulayan umumî bir yağmur ver!Allahım! Dağlar üzerine, ağaç köklerine ve vâdi içlerine indir. İlâhî, senden mağfiret diliyoruz, şübhe yok ki sen çok bağışlayansın, bize gökten bol yağmurlar yağdır... Allahım! Bizi yağmurla sula, bizi ümidlerini yitirmiş kimselerden eyleme. Ey yüce Hâlikımız, bizim için ekinleri bitir, memeleri sütle doldur, bizi göğün bereketlerinden sula, bize yeryüzünün bereketlerinden yetiştir. Ey Rabbimiz, bizden yoksulluğu, çıplaklığı, açlığı kaldır ve senden başkasının savamayacağı, üzerimizden kaldıramayacağı şu müthiş belâyı üzerimizden kaldır, başımızdan sav

Yağmur mevsimi olmasına rağmen , suudi arabistan da  hala yağmur yağmadığı için 
Kral  Selman bin Abdulaziz 
Yarın 4 kasım 2021  perşembe günü suudi arabistanın tüm şehirlerinde  yağmur duası edilmesini Namaz kılınmasını istedi .
Namaz saatleri şehirlere göre gönderildi , Mekkede haremi şerif te ve tüm mescitlerde  sabah namazından sonra saat 6:40 Yağmur namazı kılınacaktır, Rabbim bereket yağmurlarını yağdırsın inşallah 
Amin amin 
KABENİN KOMŞUSU