Rızka Karşı Şükür Etmek

Rızka Karşı Şükür Etmek

Rızka Karşı Şükür Etmek

Cenâb-ı Hak buyuruyor:
Bismillahirrahmanirrahim 

﴿وَتَجْعَلُونَ رِزْقَكُمْ أَنَّكُمْ تُكَذِّبُونَ﴾
vetec`alûne rizḳaküm enneküm tükeẕẕibûn

“Allah’ın verdiği rızka karşı şükrü, onu yalanlamakla mı yerine getiriyorsunuz?” (Vâkıa, 82)

Rasûlullah (sav) efendimiz buyurdular:

“Allah Teâlâ ümmetime on yıl yağmur vermeyip sonra verse içlerinden bir takımları –biz filan yıldız sayesinde yağmura kavuştur- derlerdi.” (Dârimi, Rikak, 2762)

Nakledilen bir rivayette Efendimiz (as), Hudeybiye’de gece yağan bir yağmur akabinde sabah namazını kıldırdı. Namazı bitince ashab-ı kirama doğru döndü ve: “Rabbinizin ne buyurduğunu biliyor musunuz?” diye sordu. Onlar “Allah ve Rasûlü daha iyi bilir” dediler. Allah Teâlâ’nın şöyle buyurduğunu nakletti: “Kullarımdan bir kısmı mümin olarak sabahladığı gibi bir kısmı da kâfir olarak sabahlamıştır. –Allah’ın fazlı, keremi ve rahmetiyle bize yağmur yağdırdı- diyenler, işte bunlar bana inanan, yıldızların yağmur yağdırabileceğine inanmayanlardır. Ama –bize filan ve filan yıldızın etkisiyle yağmur yağdırıldı- diyenlere gelince işte bunlar, beni inkâr edip yıldızlara inanlardır.” (Buharî, Ezan 156; İstiska 28; Müslim, Îman 125; Ebû Davud, Tıb 22;)
Nimeti muhafaza ve artırmak için Şu üç şeyi yapan tam şükretmiş olur: 1- Gelen her nimeti Allah’tan bilip şükretmek. 2- Allahü teâlânın verdiği her şeye razı olmak. 3- Nimetlerden istifade edildiği müddetçe, Allahü teâlâya isyan etmemek. Şükür, hem eldeki nimeti yok olmaktan kurtarır, hem de yeni nimetlere kavuşturur. Kuran-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: Allahü teâlâ, şükredene bol bol nimet verir. (Fâtır 30)
‎لِيُوَفِّيَهُمْ أُجُورَهُمْ وَيَزِيدَهُم مِّن فَضْلِهِۦٓ ۚ إِنَّهُۥ غَفُورٌ شَكُورٌ
Li yuveffîyehum ucûrehum ve yezîdehum min fadlih(fadlihi), innehu gafûrun şekûr(şekûrun).
Allah, kendilerine mükâfatlarını tam olarak versin ve kendi lütfundan daha da artırsın diye (böyle yaparlar). Şüphesiz O, çok bağışlayandır, şükrün karşılığını verendir. 
Keremi, yardımı ve ikramı sonsuz olan, hiçbir karşılık beklemeden veren, ihsan eden, cömertlikte, eli açıklıkta tek olan, her türlü iyiliğin, faziletin sahibi olan Rabbimiz şükrümüzü artırsın

KABENIN KOMŞUSU