Fişekhane’nin Tarihi

Fişekhane’nin Tarihi
Fişekhane’nin Tarihi
Fişekhane’nin Tarihi
Fişekhane’nin Tarihi
Fişekhane’nin Tarihi

Fişekhane’nin Tarihi 20. Yüzyıla kadar İstanbul’un deniz sınırlarını oluşturan tarihi surların arasındaki Fişekhane, 19. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nin sanayileşmeye başlamasıyla kurulan ilk fabrikalardan biridir. 1840 yılında bu bölgede ilk fabrikalar kuruldu ve özellikle metal hammaddeli pek çok askeri malzeme üretildi. Ardından bu fabrikalar orduya devredildi ve Osmanlı Devleti ilk kez sahra topu ve zırhlı gemi üretmeye başladı. Bir yandan Kağıthane Kırkağaç Fişekhanesi’nde 1872 itibariyle, tüm gelişmiş ülkelerin kullandığı metalik kapsüllü fişek üretilmeye başlanmıştı ki artan talep ve genişleyen ordu sebebiyle fabrika yetersiz kaldı. Bu yüzden Sultan Abdülaziz artan bu talebi karşılamak için Zeytinburnu’nda modern bir fişekhane inşa ettirdi. II. Abdülhamit dönemindeyse yeniden yapılandırılarak ‘Mauser’ fişeği üretilmeye başlandı.

Zeytinburnu Fabrika-i Hümayun adı ile anılan bu tesislerin tesis ve montajı İngiliz mühendis William Frin tarafından gerçekleştirilmiştir. Kullanılan makineler Avrupa’dan getirilmiştir ve bazı yardımcı malzemeler de daha önce kurulan Baruthane’deki dökümhanelerde yapılmıştır. Fabrikalar 1936 yılında Fevzi Çakmak tarafından yeniden faaliyete geçirilmiştir ancak teknolojik yeterlilik bakımından çağının gerisinde kaldığından, 1948 yılından 2015’e kadar I. Ordu Bakım Merkezi Komutanlığı’na bağlı Zırhlı Birlikler Tank Tamir Merkezi olarak kalmıştır.
 
Bugünün Fişekhane’si Eskiden olduğu gibi çatıdan ışık alma geleneğini sürdüren restorasyonuyla Fişekhane, artık hem çok keyifli bir lezzet noktası hem de kültür & sanat merkezi. İstanbul Boğazı’nın girişinde yer alan eşsiz lokasyonuyla gurme restoranlar, sahneler, galeriler, sinemalar, organik pazarlar, kafeler ile ihtiyacınız olan pek çok sosyal aktiviteyi barındıran Fişekhane; dünyaca ünlü büyük etkinliklere de ev sahipliği yapabilecek nitelikte bir yer olarak tasarlanmış.

Fişekhane’de Kültür & Sanat

Tarihe meydan okuyan Fişekhane’de yaz mevsiminde açık hava sinemasıyla, kışın ise ileri teknoloji sistemleriyle donatılmış sinema salonunda film keyfini doya doya yaşayabilirsiniz. Contemporary İstanbul Sanat Vakfı’nın ilk sergi ve üretim mekânı olma özelliği taşıyan Cocoon’da, lokal ve uluslararası alanda üretilen eserleri keşfedebilirsiniz. Etkinlik takvimlerini kontrol ederek sahnelenecek tiyatro oyunlarını, opera ve bale gösterilerine katılarak sanata doyabilirsiniz.
 
Fişekhane’de Eğlence Deniz Sahne Konserleri ve Taş Sahne adı altında farklı konseptler ile birbirinden özel sanatçıları ağırlayan Fişekhane’ istanbulun gözde mekanlarından olmayı başarmış gibi gözüküyor. Hem Türk mutfağından hem de dünya mutfağından pek çok lezzete ev sahipliği yapan Fişekhane’de; Zennup, Al hallab, Fırın-Ci, Ferida, Rupa, The Hunger gibi restoranların yanı sıra pek çok kafe de bulunmaktadır.

Zeytinburnu - Fişekhane Tren İstasyonu, eskiden Zeytinburnu Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Zeytinburnu Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur. 
Benim için çocukluğumdaki maziyle dolu   görmeye değer bir mekandır.
KABENİN KOMŞUSU