RAMAZAN AYININ İLK ON GÜNÜ RAHMETTİR

RAMAZAN AYININ İLK ON GÜNÜ RAHMETTİR

RAMAZAN AYININ İLK ON GÜNÜ RAHMETTİR

Peygamberimizin (sav), “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ateşten kurtuluştur” (Beyhaki, Şuabu’lİman 3/306) bu- yurduğu rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı Ramazan-ı şerif, sana, bana, bizlere, ailemize, ülkemize ve İslâm âlemine rahmet olsun inşallah.

Rahmet sözlükte, acıma, sevme, şefkat etme, rikkat (yufka yüreklik, acıma ve incelik) sahibi olma, ihsan etme ve ba- ğışlama gibi anlamlara gelir.

Rahmet, Allah için kullanıldığı zaman, ihsan ve lütuf; insanlar için kullanıldığı zaman ise acıma, bağış ve kalp yumuşaklığı kastedilir. Kur’an, Allah’ı tanıtırken öncelikle O’nun Rahmân ve Rahîm oluşundan söz eder. Allah’ın rahmet özel- liği ile ilgili olarak Esmâ-i Hüsnâ’da otuza yakın isim geçmektedir. Rabbimizin kullar hakkında en çok işleyen ve en belirgin özelliği rahmettir. Allah’ın kullarına gazap etmesi veya onları cezalandırması bir şarta bağlı iken, rahmet sıfatı herhangi şarta bağlı değildir. Allah’ın rahmeti bütün yaratıklar hakkında geneldir. “O kendisi için rahmeti yazmış (farz kılmış)tır.” (En’am 12)

De ki: "Gökte ve yerde olan şeyler kimindir?" De ki: "Rahmeti Kendi üzerine yazan Allah'ındır." O, kendisinden kuşku olmayan Kıyamet Günü'nde sizi mutlaka toplayacaktır. O kimseler ki kendi nefislerine hüsran ettiler, işte onlar iman etmezler.

قُللِّمَنمَّافِيالسَّمَاوَاتِوَالأَرْضِقُللِلّهِكَتَبَعَلَىنَفْسِهِالرَّحْمَةَلَيَجْمَعَنَّكُمْإِلَىيَوْمِالْقِيَامَةِلاَرَيْبَفِيهِالَّذِينَخَسِرُواْأَنفُسَهُمْفَهُمْلاَيُؤْمِنُونَ

Kul li men ma fis semavati vel ard, kul lillah, ketebe ala nefsihir rahmeh, le yecmeannekum ila yevmil kıyameti la reybe fih, ellezine hasiru enfusehum fe hum la yu'minun.

Bu şuurla, Ramazân-ı Şerîf ayını karşılarken bütün günahlarımız için bir daha yapmamak üzere tevbe ve istiğfâr et- meli, bu ayda kazanacağımız güzel duygu ve hassâsiyetleri senenin tamamına yayma konusunda büyük bir kararlılıkla, fazîlet ve bereketlerden istifâdeye gayret etmeliyiz. Bu ayda işlenecek amellerden hâsıl olacak sevaplar katlanacağı gibi.

işlenen günahların vebâl ve azâbının büyük olacağını da asla unutmamalıyız.

Duâ ve Zikirler

İlk on gününün rahmet olduğu haber verilen Ramazân-ı şerîf ayının ilk diliminde rahmet mânâsına bağlı olarak Allah Te‘âlâ’nın rahmeti talep edilir. Bu talebi hakkıyla gerçekleştirmek için on gün boyunca şu zikre devam edilir:

”یَااَْرَحَمالَّراِحِمیَن“

“Ya Erhamerrahimin” (Ey acıyanların en merhametlisi!)

Ramazan ayı “ayların efendisi”dir. “Ayların efendisi Ramazan ayıdır. Hürmet bakımından en büyükleri ise Zilhicce’dir” (Beyhaki)
Ramazan ayı “ümmetin ayı”dır.

“Recep, Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayıdır” (Ebu’l-Feth bin el-Favaris)
“Şüphesiz ki, Ramazan ayı ümmetimin ayıdır. İçlerinden hastalananlar olur, onu ziyaret ederler. Bir Müslüman yalan söylemeden ve gıybet yapmadan oruç tutar, iftarını helal rızıkla yapar, farzları gözetip karanlıkta yatsı ve sabah namazına (camilere) giderse yılanın derisini değiştirip çıktığı gibi günahlardan kurtulup çıkar.” (İbn Hıbban)

Recep ayı “Allah’ın ayı” olduğu gibi Ramazan ayı için de “Allah’ın ayı” denilmiştir.

Ramazan ayı “Kur'ân ayı”dır.

“(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki; insanlara doğru yolu göstermek ve hidayet ile Furkan’dan (Hak ile batılı ayıran hükümlerden) apaçık deliller olmak üzere Kur'ân onda indirilmiştir.” (Bakara, 185)

Ramazan ayı ki: İnsanlar için hidayet rehberi olan, doğru yola ileten, doğru ile yanlışı birbirinden ayıran; apaçık kanıtları içeren Kur'an o ayda indirildi. Sizden, kim bu aya erişirse savm/siyam yapsın. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, sizin için zorluk değil kolaylık diler. Allah, belirlenen günlerin sayısını tamamlamanızı ve size doğru yolu gösterdiğinden, Kendisini yüceltmenizi ister ki böylece şükretmiş olursunuz.

شَهْرُرَمَضَانَالَّذِيَأُنزِلَفِيهِالْقُرْآنُهُدًىلِّلنَّاسِوَبَيِّنَاتٍمِّنَالْهُدَىوَالْفُرْقَانِفَمَنشَهِدَمِنكُمُالشَّهْرَفَلْيَصُمْهُوَمَنكَانَمَرِيضًاأَوْعَلَىسَفَرٍفَعِدَّةٌمِّنْأَيَّامٍأُخَرَيُرِيدُاللّهُبِكُمُالْيُسْرَوَلاَيُرِيدُبِكُمُالْعُسْرَوَلِتُكْمِلُواْالْعِدَّةَوَلِتُكَبِّرُواْاللّهَعَلَىمَاهَدَاكُمْوَلَعَلَّكُمْتَشْكُرُونَ

Şehru ramadanellezi unzile fihil kur'anu huden lin nasi ve beyyinatin minel huda vel furkan, fe men şehide minkumuş şehra fel yesumh, ve men kane maridan ev ala seferin fe iddetun min eyyamin uhar yuridullahu bikumul yusra ve la yuridu bikumul usra, ve li tukmilul iddete ve li tukebbirullahe ala ma hedakum ve leallekum teşkurun.

Diğer semavî kitaplar da Ramazan ayında indirilmiştir.

Ramazan ayının “başında rahmet, ortasında af, sonunda cehennemden azad vardır.”

“Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem ateşinden kurtuluştur” (İbn-i Ebi’d-Dünya)

Ramazan-ı Şerif’in ilk orucu, o güne kadar olan geçmiş günahları affettirir.

Allah’ım bugün orucumuzun beşinci günündeyiz. Ey Allah’ım rahmetinle muamele ettiğin kurtuluşa ermiş kullarından eyle bizleri. Henüz başında bulunduğumuz bugünlerimizde bizlere rahmet yağdır ya Rabbimiz. Allah’ın rahmeti O’nun Rahman isminin bir tecellisi olarak rahmeti mağfireti biz kullarının üzerine olsun inşallah.

KABENİN KOMŞUSU