Teheccüd Namazı Farz mı Sünnet mi

Teheccüd Namazı Farz mı Sünnet mi

Teheccüd Namazı Farz mı Sünnet mi
Teheccüd namazı farz mıdır? Yukarıda yer alan sözlü teşvikleri yanında fiilen de Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu namazı devamlı kılmaya çalışması, teheccüd namazının bizim için sünnet olduğunu göstermektedir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 467-468). Teheccüd namazı farz değildir.

Teheccüd namazı neden Peygamberimize farz mıdır?


Teheccüd namazı, adını İsrâ sûresinin 79. âyetinde geçen “tehecced” kalimesinden alan Allah celle tarafından peygamber (s.a.v) farz kılınan ancak ümmete zorluk olması adına müstehap olan nafile namazdır. Gecenin kutlu vakitlerinde ibadete duran müminler Allah tarafından ayetlerde övülür.

İsra suresi 79. Ayet
Sana özgü nafile olarak gecenin bir kısmında onunla fetehecced et. Umulur ki Rabb'in seni makamı mahmuda ulaştırır.

وَمِنَ الَّيْلِ فَـتَهَجَّدْ بِه۪ نَافِلَةً لَكَۗ عَسٰٓى اَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَاماً مَحْمُوداً
Ve minel leyli fe tehecced bihi nafileten lek, asa en yeb'aseke rabbuke makamen mahmuda.

Peygamber Efendimiz (asm), Sahih-i Müslim'de Ebû Hureyre (r.a)'dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte teheccüd namazının en faziletli vaktini şöyle belirtmiştir: "Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir.

Ayet-i kerimenin tefsirinde teheccüd namazının Hz. Peygamber (asm) için farz veya fazilet olduğu, ümmeti için nafile olduğu belirtilmiştir.
Peygamber

Peygamber Efendimiz (asm) teheccüd namazını kılmağa devam eder, bu namaz için kalktığında da şöyle dua ederdi:
"Ya Rab! Her hamd senin içindir. Sen, göklerin ve her yerin ve bunlardaki her şeyin daimi müdebbirisin. Yine her hamd senin içindir. Sen, göklerin ve her yerin ve bunlardaki her şeyin nurusun, (bunları aydınlatırsın). Yine her hamd senin içindir. Sen göklerin ve her yerin ve bunlarda bulunan her şeyin sahibisin. Yine her hamd senin içindir. Sen haksın, senin vaadin de haktır. (Ahirette) seni görmek de haktır. Sözün haktır. Cennetin de haktır, cehennemin de haktır. Peygamberin de haktır, Muhammed (asm) de haktır. Kıyamet günü de haktır."
"Ya Râb! Ancak sana itaat ettim. Sana inandım, sana güvendim, sana yöneldim, yalnız senin (burhanlarına) dayanarak (düşmanlarla) mücadele ettim. Aramızda yalnız seni hakem kıldım."
"Ya Râb! Önce işlediğim ve sonra işlerim sandığım, gizli yaptığım ve aşikâra işlediğim (bütün) günahlarımı bağışla! (Ahiret hayatımda beni) takdim eden, (dünya tarihinde nübüvvetimi) tehir eden ancak sensin. (Allah'ım!) ibadete layık ilah yoktur, yalnız sen varsın yahut senden başka ibadete layık ilah yoktur. Hakîmâne tasarruf da tam kuvvet de Allah ile kaimdir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, IV, 12).
Peygamber Efendimiz (asm), Sahih-i Müslim'de Ebû Hureyre (r.a)'dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte teheccüd namazının en faziletli vaktini şöyle belirtmiştir:
"Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir." (Tecrid-i Sarih Terc. IV, 16).
Teheccüd namazı çok faziletli bir namazdır. Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde teheccüd namazı kılmaya teşvik edilmiş ve bu namazı kılanlar övülmüştür.
Rabbim bizleri övülen ümmetlere dahil eylesin.

KABENİN KOMŞUSU