Salatü’l İstiska (Yağmur Duası ve Namazı)

Salatü’l İstiska (Yağmur Duası ve Namazı)

Salatü’l İstiska (Yağmur Duası ve Namazı)

Yağmurlar kesilince kıtlık baş gösterdiği zaman, Müslümanlar gündüz açık bir yerde toplanarak Yüce Allah’acc dua etmek gayesiyle namaz kılarlar. İmam üstüne bir çarşaf sarar ve iki rekat namaz kıldırır.

Bu gün KABE’de günün ağarması işe birlikt yağmur duası yapılacaktır.

Bu namazda yüksek sesle Kuran-ı Kerim okunur. Namazdan sonra imam cemaatle birlikte iki elini duaya kaldırır ve aşağıdaki duayı tekrarlar.

Okunuşu:

 Allahümmeskına ğaysen muğîsen, murî’an, nafien ğayre zârrin, âcilen ğayre âcilin. Allahümmeski ibadeke ve behaimeke venşür rahmeteke ve ahye beledekel meyyite. Allahümmeskina!  Allahümmeskina!

Meali: Ey Allah’ım! Bize çok bol ve geniş çapta bir yağmur yağdır ki bitkiyi yeşertsin ve bizim için faydalı olsun, bize zarar vermesin, çabuk yağsın, geç yağmasın. Ey Allah’ım! Kullarına ve hayvanlarına su gönder ve rahmetini genişlet ve ölü olan şehirleri diriltiver. Ey Allah’ım! Bize su gönder. Ey Allah’ım! Bize su gönder.

İmam daha sonra “Salavat” okuyarak dua etmeye devam etmeli, bu arada kendi acizliğini belirtmeli ve Allah’ıncc yüceliğini de tekrarlamalıdır.

Yağmur yağarken: "Allahümme sayyiben nâfian", yani, "Yâ Rabbi, bunu hakkımızda faydalı bir yağmur kıl" denir. Lüzumundan fazla yağınca da "Allahümme havâleynâ ve lâ aleynâ", "Yâ Rabbi, bunu zarar vermeyecek yerlere yağdır, bizim üzerimize yağdırma" diye dua edilir. Dua eden dilerse ellerini yukarı kaldırarak dua eder, dilerse ellerinin sırtı yukarı gelecek şekilde avuç içlerini yere doğru çevirerek niyazda bulunur. Çünkü Resûl-i Ekrem`in, yağmur duasında bu şekilde dua ettiği rivayet edilmiştir. Şâfiî âlimleri bu şekilde duayı, sadece yağmur duasına hasretmezler. Umumî olarak, Allah`tan bir dilekte bulunulduğu zaman ellerin içi ile; belâ ve âfetlerden kurtulmak, musibet ve şerlerden Allah`a sığınmak istendiğinde de, eller tersine çevrilerek dua edilmesini câiz görürler. Bu hadis-i şerifte, yağmur duasında bulunan kişinin giysisini ters çevırmeşinin manevi bir etkisinin olacağına dair bir işaret görünmektedir. Ger­çekten de cemaatin önüne geçerek dua eden kişinin giysi ve ridasını (kıyafet)  ters yüz etmesi, yaşanan hâlin değişmesi, yağmurlu ve bereketli günlerin gelmesi yönünde bir ümitvarlığın korunduğunun fiilen ifade edilmesidir.

Hüküm :

İmam Muhammed'e göre yağmur duasında hutbe verip dua eden hatip elbisesini dört köşeli ise aşağısını yukarıya, yukarısını aşağıya, değirmi ise sağını sol tarafına, solunu sağ tarafina getirir. Eğer kaftan türü kalın bir ku­maştan mamul ise ters yüz ederek giyinir. Hatibin bu davranışı, yaşanan sı­kıntılı hâlin değiştirilmesi yönünde bir iyimserlik nişanı olarak görülür. Bu her şeyden önce âlemlere rahmet olarak gönderilen Efendimizin (sav) de tatbik ettiği bir sünnetidir.

Yarabbi Rahmet yağmurlarında günahlarından arınan kullarından eyle bizleri.

KABENİN KOMŞUSU