RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ ELVEDA YA RAMAZAN

RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ  ELVEDA YA RAMAZAN

RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ 
ELVEDA YA RAMAZAN

Ramazan ayı, İbadetlerimizle maneviyatımızı zenginleş- tirdiğimiz, oruçlarımızla maddi ve manevi sıhhate kavuştu- ğumuz, teravihlerimizle namazlarımıza daha farklı bir boyut kattığımız, Kur’an-ı Kerim okumalarımızla gönlümüzü sükûnete erdirdiğimiz, ihtiyaç sahiplerine zekatlarımızı ve fıtır sadakalarımızı ulaştırmakla kardeşlerimizin sıkıntısına derman olmaya çalıştığımız bir aydı. Peygamberimizin dile getirdiği üzere, evveli rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş ayıydı. Bu ay ile İnşallah rahmete nail olduk, mağfi- ret üzerimize sağanak sağanak indi ve Cehennemden kurtulu- şumuzu gerçekleştirdik. Böyle bir mübarek ayın feyiz ve be- reketiyle hayat bulduktan sonra bu bayram sabahına bizleri kavuşturan Yüce Rabbimize sonsuz kez şükrediyor, O’nu ha- bibine sevgili Peygamberimiz’e (sav) salat ve selam ediyo- ruz...
Bayramlar bizlerin en önemli sevinç günleridir. Bu se- beple bayram günlerinde, bu sevincimizi daim hale getirmek, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmek, haset etmeyiniz, sırt dönmeyiniz ve ilginizi kesmeyiniz. Ey Allah'ın kulları, kardeş olunuz. Bir Müslüman’ın, din kardeşini üç günden fazla terk etmesi helâl değildir.” buyurmuştur. Konumuzla ilgili bir başka bir  hadiste Sevgili Peygamberimiz, “Pazartesi ve perşembe günleri cennet kapıları açılır. Din kardeşi ile aralarında düş- manlık bulunan kişi dışında Allah'a şirk koşmayan her kulun günahları bağışlanır. (Meleklere) siz şu iki kişiyi birbiriyle barışıncaya kadar tehir edin, evet siz bunları birbiriyle barışıncaya kadar tehir edin! buyurulur.
Bayramlarımız, aramızda bulunan kardeşliği, sevgiyi ve saygıyı, muhabbetin taze tutulmamasına ve hiç bitmemesine yardımcı olan bir unsur olduğu gibi, en ulvi seviyeye çıkar- mamıza, vesile olmalıdır.
Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler.
Ramazan Bayramımız, özellikle fakirlerle zenginlerin arasındaki uçurumun derinleşmemesine en büyük vesiledir. Nitekim Ramazan ayında verilen Fıtır Sadakalarımızla ve özellikle Kameri yıla göre Ramazan ayını bir yıl sayarak ver- diğimiz zekâtlarımızla fakirlerin ihtiyaçlarını giderme ve bayrama daha iyi hazırlanmalarını sağlamaktayız. Nitekim Kuran- ı Kerim’in bir çok ayetlerinde zikretmiştir.

Yüzünüzü doğu ve batı tarafına çevirmeniz birr değildir. Ama birr: Allah'a, Ahiret Günü'ne, meleklere, kitaplara ve nebilere iman etmek; malını sevdiği halde onu yakınlarına, yetimlere, yoksullara, yol oğluna, yardım isteyenlere, rikab olanlara vermek; "salatı ikame etmek, zekat yapmak ", söz verdiği zaman sözünü yerine getirmek, sıkıntıda, zorlukta ve felakete uğrama durumunda sabretmektir. İşte bunlar, sadık olanlardır. Ve işte bunlar, takva sahibi olanlardır.
لَّيْسَ الْبِرَّ أَن تُوَلُّواْ وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَالْمَلآئِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالنَّبِيِّينَ وَآتَى الْمَالَ عَلَى حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَالسَّآئِلِينَ وَفِي الرِّقَابِ وَأَقَامَ الصَّلاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَاهَدُواْ وَالصَّابِرِينَ فِي الْبَأْسَاء والضَّرَّاء وَحِينَ الْبَأْسِ أُولَئِكَ الَّذِينَ صَدَقُوا وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ
Leysel birre en tuvellu vucuhekum kıbelel maşrıkı vel magrıbi ve lakinnel birre men amene billahi vel yevmil ahırı vel melaiketi vel kitabi ven nebiyyin, ve atel male ala hubbihi zevil kurba vel yetama vel mesakine vebnes sebili, ves sailine ve fir rıkab, ve ekames salate ve atez zekat, vel mufune bi ahdihim iza ahed, ves sabirine fil be'sai ved darrai ve hinel be's ulaikellezine sadaku, ve ulaike humul muttekun Peygamber Efendimiz de zekât İslam’ın beş temel esasından biri olarak zikretmiştir. Zekâtın Ramazan ayında verilmesi ise, fakirlerin bu ayı ve bir yılı daha iyi geçirmelerini sağlamaktadır. Fıtır Sadakası ise, üzerimize vacip olan bir ibadettir ve özellikle Ramazan Bayramı’na fakiriyle zenginiyle hep beraber huzur ve mutlulukla girmenin bir kaynağıdır.
HZ. Osman (ra) bir defasında sadakasını Bayram namaz- dan evvel vermeyi unutunca bir köle azat eder.
Sonra Rasûlullah Efendimiz aleyhissalatü vesselâm'ın huzuruna giderek durumu haber verince Rasûlullah ona:
“Ya Osman değil bir köle 100 köle dahi azat etsen yine namazdan önce vermenin sevabına nail olamazsın” buyurmuş- lardır.
Evet değerli okurlarımramazanı şeri- fe veda ediyoruz. Ramazan ayı boyunca sizlerleydim beni say- falarınıza misafir ettiginiz için sizlere müteşekkirim.
Benim hakkım varsa helal olsun . Sizlerde haklarınızı helal ediniz lütfen, rabbimiz hem sizlerden hemde benden razı olsun inşaallah.

 Ramazan programımızı bitirdik inşaallah ben sizler için araştırıp yazarken çok büyük lezzet aldım. Sizlerde okurken bu maneviyatın atmosferinde mutlu olmanızı temenni ediyorum.
Gelecek seneye ramazanı şerifte tekrar beraber olmak temennilerimle.
Ben Emiyra Bayrak sizleri saygı ve sevgilerimle selamlı- yorum.
ELVEDA EY ŞEHRİ RAMAZAN Elveda ey Şehr-i Ramazan elveda Elveda ey Şehr-i Rahmet elveda Elveda ey Elveda
EyŞehr-i Kuran elveda
Onbir aylık yoldan geldin Müminlere rahmet oldun
Asilere azab oldun
Elveda ey Şehr-i Ramazan elveda Onbir ayın sultanısın
Dertlilerin dermanısın
Hakk’ın bize ihsanısın
Elveda ey Şehr-i Ramazan elveda
Ey Kur’an ve rahmet ayı sen Şehr-i Mübarek’sin Mü’minlere hem gereksin, sırat üstünde muratsın Elveda ey vahyi mübarek elveda
Elveda ey Şehr-i Rahmet elveda
Elveda ey mübarek Ramazan elveda.
KABENİN KOMŞUSU