EDİRNE'DE VE TÜRKİYE GENELİNDE KADINLARIN ALDIĞI EĞİTİM SÜRESİ ERKEKLERDEN FAZLA

EDİRNE'DE VE TÜRKİYE GENELİNDE KADINLARIN ALDIĞI EĞİTİM SÜRESİ ERKEKLERDEN FAZLA

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu, Muhtemel Eğitim Süresi, 2018-2022 istatistiklerinden yararlanarak bir basın bülteni hazırladı.

 

Bu basın bültenine göre;

 

Muhtemel eğitim süresi (MES), ilkokul itibarıyla eğitim hayatına başlayan bir bireyin, eğitimde geçirmesi muhtemel yıl sayısını ifade etmektedir.

 

Edirne ilinde muhtemel eğitim süresi 18,1 yıl olarak gerçekleşti.

 

İl düzeyinde en yüksek muhtemel eğitim süresi 20,3 yıl ile İstanbul'da gerçekleşti. Bu ili, 20,1 yıl ile Karabük, 19,9 yıl ile Ankara. 19.6 yıl ile Bayburt ve 19,5 yıl ile Rize izledi. Aynı süreçte muhtemel eğitim süresi en düşük olan iller 15.2 yıl ile Şanlıurfa ve Muş olurken, bu illeri Şırnak, Ağrı ve Mardin izledi. Edirne ili ise 18,1 yıl ile muhtemel eğitim süresi en yüksek iller arasında 36. sırada yer aldı.

 

Edirne ili MES değerleri Erkeklerde 17,7 yıl, kadınlarda 18,6 yıl olarak gerçekleşti.

 

Türkiye genelinde MES, 2022 yılında kadınlar için 18,3 yıl, erkekler için ise 18.1 yıl oldu. Her iki cinsiyette de en yüksek MES değeri İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'u, erkeklerde sırasıyla Bayburt, Karabük, Ankara ve Erzurum izlerken, kadınlarda sıralama Karabük, Ankara, Eskişehir ve Artvin oldu.

 

Muhtemel eğitim süresinin erkeklerde en düşük olduğu il olan Ağrı'yı sırasıyla Şırnak, Muş Şanlıurfa ve Iğdır takip etti. MES'in en düşük olduğu iller kadınlarda ise sırasıyla Şanlıurfa, Muş, Şırnak, Bitlis ve Siirt olarak gerçekleşti. Edirne'de MES, 2022 yılında kadınlar için 18.6 yıl ile 28. sırada, erkekler için 17,7 yıl ile 39. sırada yer aldı.