Duyuferrahmanı Evimizde Misafir Ettik

Duyuferrahmanı  Evimizde Misafir Ettik
Duyuferrahmanı  Evimizde Misafir Ettik
Duyuferrahmanı  Evimizde Misafir Ettik
Duyuferrahmanı  Evimizde Misafir Ettik

Duyuferrahmanı 
Evimizde Misafir Ettik 

Çorum Hac ve Umre Şirketinin
Değerli Hoca Hanfendisi değerli arkadaşım gönül dostum Nevin ÖZKAN ve Şirketin Rehber Hocası Mehmet karanalbant   eşliğinde 15  Ekim 2022 Umrecileri 
Mehmet Karanalbant 
Nevin Özkan 
Mehmet Can 
Hacı Akbalık
Celal Arslan 
Sırma Arslan
Bekir Karakuş 
Meryem Akbalık
Sırma Karakuş
Nihat Çıtak
Fatma Çıtak
Fatma Gülhan 
Menevşe B.Kurt
Fidan Kayasaroğlu
Hamiyet Yaş Dal
Güldane Can 
Fatma Çıtak  
Kardeşlerimizi evimizde misafir ettikten sonra Ebu kubeys Dağını ziyaretteydik ,
Hoş  sohbet ederek Ebu kubeys dağının özelliklerinden bahsettik .

EBÛ KUBEYS DAĞI
‎جبل أبي قبيس
Kâbe’nin yaklaşık 100 m. doğusunda bulunan 420 m. yükseklikteki bu dağa Ebûkubeys adının verilmesiyle ilgili olarak çeşitli rivayetler nakledilir;

Hz. Âdem -aleyhisselâm-’ın ilk ateş parçasını (kabes) bu dağdan aldığı,
Hacerülesved buradan alındığı için dağa bu adın verildiği söyleniyorsa da
İyâd veya Mezhic kabilesinden Ebû Kubeys adlı birinin burada bir bina yapma teşebbüsünde bulunması sebebiyle böyle anıldığına dair rivayet daha doğru kabul edilmektedir.
Nûh tûfanından Hz. İbrâhim -aleyhisselâm-'ın Kâbe'yi inşa ettiği tarihe kadar geçen süre içinde Hacerülesved’i saklayıp koruduğu için bu dağa Câhiliye döneminde "elEmîn" denildiği de bilinmektedir. Rivayete göre Hz. İbrâhim -aleyhisselâm- Allah’ın, "İnsanlar arasında haccı ilân et” (el-Hac 22/27) emri üzerine bu dağa çıkıp insanları hacca davet etmiştir.

İslamiyet Öncesi Ebukubeys Dağı
Ebûkubeys dağı İslâmiyet öncesinde halkın mukaddes saydığı yerlerdendi. Mekke'nin âbid ve zâhidleri buraya çıkarak itikâfa çekilirlerdi. Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Tâif'ten üzgün bir şekilde Mekke'ye dönerken kendisine gelen melek Ebûkubeys ile Kuaykıân dağlarını göstererek, "Eğer bu iki dağı Mekkelilerin üzerinde birleştirmemi istersen yapayım” deyince Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, "Hayır; ben Allah’ın bu müşriklerin soyundan yalnız O’na kulluk eden ve kendisine hiçbir şeyi ortak koşmayan kimseler çıkarmasını isterim” buyurmuştur (Buhârî, "Bed’ü’l-halk”, 7; Müslim, "Cihad”, 111).

İslâm’ın Mekke’de yayılmasında önemli bir yeri olan Dârülerkâm ile sa'y için başlangıç noktası olan Safâ tepesi bu dağın eteğinde yer almaktadır. Kamer sûresinde zikredilen inşikaku'l-kamer mucizesi de bir rivayete göre bu dağın üzerinde gerçekleşmiş ve bunun hatırasına Mescid-i İnşikâku'l-kamer adı verilen bir mescid yapılmıştır. Mescid-i Harâm’ın en son genişletilmesi esnasında bu mescid ortadan kaldırılmıştır.

Hz. İbrahim (a.s.) Haccı Burdan İlan Ediyor
Ebûkubeys dağının üzerinde 1980'li yıllara kadar varlığını sürdüren, Hz. İbrâhim -aleyhisselâm-'ın haccı buradan ilan etmesinin ve Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in namaz kılmasının hatırası için yaptırılan İbrâhim Mescidi vardı. Bu mescidi Mekkeliler Bilâl-ı Habeşî Mescidi adıyla da anarlardı. Daha sonra Ebûkubeys’in tamamı istimlâk edilerek üstüne saraylar, altına da Harem-i Şerîf'i Aziziye ve Mina’ya bağlayan tüneller inşa edildi.

Kâbe’nin batısında Ebûkubeys dağının tam karşısında yaklaşık 430 m. yükseklikteki bir dağdır. Bugün Hind dağı olarak adlandırılan bu yerde Mescidi Harâm'a sığınan Abdullah b. Zübeyr'i ortadan kaldırmak isteyen Haccâc b. Yûsuf mancınık kurmuştu. Bugün Kuaykıân dağı tamamen meskûn haldedir.        
Kamer muizesinde ayın yarısı Ebu Kubeys dağına diğer yarısı cebeli nur dağında görünmüştür.  

                                                                                 Fil Vakasında Mekkeliler bu dağın üstüne çıkmışlardı!                                                              Hılfıl Fudul(Erdemliler Hareketi) burda başlamıştır.                                                                   Peygamberimiz Kureyşlilere dinini tebliğ ettiği yerdir.

Handeme dağı, Kabe’nin doğusunda yer alır, Mekke'deki Ebu Kubeys dağının arkasında bulunan ikinci dağdır. Handeme  dağında duruyorsanız, Mekke'nin her yerini şaşırtıcı bir şekilde görebilirsiniz.

Şibbi Ebu Talip Mahallesi yani Resullullah’ın doğduğu ve Mekke’de yaşadığı mahalle Handeme Dağı etekleridir, korunabilen dağlardan biridir şuanda . 
Zaman zaman çıkıp canlı yayın yaptığım dağdır . Harika bir maneviyat vardır aşağıya baktığımızda Beni haşim mahallesini seyre dalar , Efendimizin doğdu büyüdüğü mahalleyi izleyerek tefekkür ederim.
Elf Elf selam aleyk ya Habib Allah
KABENİN KOMŞUSU