TEHECCÜD NAMAZI (GECE NAMAZI)

TEHECCÜD NAMAZI (GECE NAMAZI)

TEHECCÜD NAMAZI (GECE NAMAZI)
Allah rızası için gecenin bir vakti kalkıp kılınan Teheccüd namazı, Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine yapılmasını tavsiye ettiği en önemli nafile namazlardandır. Peygamberimizin devamlı olarak kılmaya çalıştığı gece namazı yani teheccüd namazı fazileti bakımından çok üstün bir değere sahiptir. Öyle ki bazı rivayetlere göre Efendimiz (SAV), yatsıyı kıldıktan sonra vitiri kılmadan uyur, 
Hz Bilal hergün sabah namazından önce fecirden evvel ezan okur ve teheccüd namazı kılanları yanık sesiyle uyandırırdı.
cemaat sabah namazı için mescide toplanmaya başlayınca hz bilal peygamber Efendimiz (sav) evinden alır mescide getirirdi. sabah namazından sonra Hz bilal yine Efendimizi  evine götürür gece yarılarına kadar hizmetinde bulunurdu  Allah kendisinden razı olsun.
Efendimiz (Sav)müddet namaz kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra sabah namazının sünnetini kılardı. (Müslim) 2 rekat, 4 rekat ve 8 rekat olarak kılınabilen Teheccüd namazı, Efendimiz (SAV)'in ümmetine tavsiye ettiği önceliklerden biridir.

Müslüman kimselerin gönüllerinden geçen dünyevi ve ahiretlik isteklerinin gerçekleşmesi için gece namazı vaktinin önemine işaret eden Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Gecede bir saat vardır ki, bir Müslüman o saate rastlar da Cenâb-ı Allah’tan dünya ve âhiret işinden bir hayır isterse, Allah o kimsenin dileğini muhakkak verir. Bu her gece böyledir.” (Müslim, Müsâfirîn, 166, 167)
Peygamber Efendimiz (SAV), mübarek ağzı ile teheccüd namazına devam etmemiz gerektiğini belirterek gece namazı kılmanın fazileti ile ilgili şöyle buyuruyor: "Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah'a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır." (Tirmizi, Deavât, 101)  “…Farzlar dışında en faziletli namaz, gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 203

Allah (c.c)'un geceye nakşettiği yüce sırlar ve faziletlerin sayısı sınırsızdır. Geceleyin ayakları şişene kadar namaz kıldığı bilinen Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'e şöyle sorulmuştur: “–Yâ Rasûlallâh! Allâh Teâlâ, Fetih Sûresi’nde sizi tamamen bağışladığını bildirmiş olduğu hâlde niçin kendinizi bu kadar yoruyorsunuz?” Buyurdular:“- Şükreden bir kul olmayayım mı?” (Buhârî, Teheccüd, 6) Abdullâh İbn-i Ömer (r.a), rüyasında gördüğü şeyi ablası Hazret-i Hafsa -(r.a) vesilesiyle Efendimiz (SA)'e arzetmişti. Efendimiz (SAV) şöyle buyurdular: “Abdullah ne iyi insan, bir de gece namazı kılsa!..” Bunun üzerine İbn-i Ömer (r.a), o günden itibaren gece namazını hiç terketmedi. (Buhârî, Teheccüd Rabbim bizlerede Teheccüd namazı kılmayı nasip etsin.
KABENİN KOMŞUSU