ŞEB.İ ARÜS MEVLANA’NIN 750. VUSLAT YILDÖNÜMÜ

ŞEB.İ ARÜS  MEVLANA’NIN  750. VUSLAT  YILDÖNÜMÜ
ŞEB.İ ARÜS  MEVLANA’NIN  750. VUSLAT  YILDÖNÜMÜ
ŞEB.İ ARÜS  MEVLANA’NIN  750. VUSLAT  YILDÖNÜMÜ

ŞEB.İ ARÜS 
MEVLANA’NIN  750. VUSLAT  YILDÖNÜMÜ

Hazreti Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri bu yıl "Vuslat Vakti" temasıyla icra ediliyor. Törenlerin ilk gününe yoğun ilgi gösterildi.
Hz.Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri görkemli bir açılışla başladı.
Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılan açılış programında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Hazreti Mevlana'yı yeniden anlamak ve anlatmak için vuslatın 750. yıl dönümünde kıymetli bir fırsat elde edildiğini söyledi. Hazreti Mevlana'nın, ilham-ı ilahi ile kaleme aldığı, kendine has dilinden süzülen mefhum, değer ve çağrışımlarla ifadesini bulan hikmetli sözlerinin, bugün insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu evrensel meziyet ve faziletlere işaret ettiğini belirten Belviranlı, "İlke ve değerleri, musikisi ve benzersiz sema kültürü ile Mevlevilik, tüm insanlığı aydınlatan bir düşünce ve yaşam biçimi olarak var olacaktır." dedi. Belviranlı, semanın her şeyden önce bir zikir olduğunu, ibadetlerin de en kıymetlisi olduğunu anlattı.
Semanın, Mevlevilik yolunda Allah'a ulaşmak maksadıyla yapılan bir ibadet olduğunu vurgulayan Belviranlı, şunları kaydetti:
"Semazenler sema ederken Allah'ı düşünerek, ma-siva'yı terk ederek kalplerinin etrafında sema ederler. Mevlevi sema mukabelesi, Hazreti Mevlana'nın bıraktığı en mukaddes mirastır. Mevlevi sema törenlerinin, dünya ölçeğinde tanınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, birçok çalışma gerçekleştirdik. Yedi iklim dört bucakta ilim, irfan, fen, sanat ve felsefe ile hükümran olan atalarımızın manevi huzurunda, siz değerli Hazreti Mevlana aşıklarını hürmetle selamlıyor, vuslatın 750. yıl dönümünün, tüm insanlığın refahı ve huzuruna anahtar olacak değerleri yeniden hatırlamak üzere bir vesile olmasını temenni ediyorum."

Programa Hazreti Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Öte yandan programda, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce düzenlenen Mevlana Şiirleri Beste Yarışması'nda dereceye girenlere de ödülleri verildi. Proğramın ikinci gününden sizlere sunum yapmaktan onur duyar saygılarımı iletirim.
KABENİN KOMŞUSU