RAMAZANIN İLK ON GÜNÜ RAHMETTİR

RAMAZANIN İLK ON GÜNÜ RAHMETTİR

RAMAZANIN İLK ON GÜNÜ RAHMETTİR

وهو شهر أوله رحمة 
وأوسطه مغفرة وآخره عتق من النار Ramazanın başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluştur, anlamındaki hadis
Peygamber Efendimiz (sav) buyurur“Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ateşten kurtuluştur” (Beyhaki, Şuabu’l-İman 3/306) buyurduğu rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı Ramazan-ı Şerif, sana, bana, bizlere, ailemize, ülkemize ve İslâm âlemine rahmet olur inşallah. 
Rahmet sözlükte, acıma, sevme, şefkat etme, rikkat (yufka yüreklik, acıma ve incelik) sahibi olma, ihsan etme ve bağışlama gibi anlamlara gelir. Rahmet, Allah için kullanıldığı zaman, ihsan ve lütuf; insanlar için kullanıldığı zaman ise acıma, bağış ve kalp yumuşaklığı kastedilir. Kur’an, Allah’ı tanıtırken öncelikle O’nun Rahmân ve Rahîm oluşundan söz eder. Allah’ın rahmet özelliği ile ilgili olarak Esmâ-i Hüsnâ’ da otuza yakın isim geçmektedir. Rabbimizin kullar hakkında en çok işleyen ve en belirgin özelliği rahmettir. Allah’ın kullarına gazap etmesi veya onları cezalandırması bir şarta bağlı iken, rahmet sıfatı herhangi şarta bağlı değildir. Allah’ın rahmeti bütün yaratıklar hakkında geneldir. “O kendisi için rahmeti yazmış (farz kılmış) tır.” (En’am 12) Bu şuurla, Ramazân-ı Şerîf ayını karşılarken bütün günahlarımız için bir daha yapmamak üzere tevbe ve istiğfâr etmeli, bu ayda kazanacağımız güzel duygu ve hassâsiyetleri senenin tamamına yayma konusunda büyük bir kararlılıkla, fazîlet ve bereketlerden istifâdeye gayret etmeliyiz. Bu ayda işlenecek amellerden hâsıl olacak sevaplar katlanacağı gibi, işlenen günahların vebâl ve azâbının büyük olacağını da asla unutmamalıyız. Duâ ve Zikirler İlk on gününün rahmet olduğu haber verilen Ramazân-ı Şerîf ayının ilk diliminde rahmet mânâsına bağlı olarak Allah Te‘âlâ’nın rahmeti talep edilir. Bu talebi hakkıyla gerçekleştirmek için on gün boyunca şu zikre devam edilir: ‎“يَا اَرْ حَمَ الرَّاحِمِينَ”  YA ERHAMERRAHİMİN  (Ey acıyanların en merhametlisi!) Ramazan ayı “ayların efendisi”dir. “Ayların efendisi Ramazan ayıdır. Hürmet bakımından en büyükleri ise Zilhicce’dir” (Beyhaki) Ramazan ayı “ümmetin ayı”dır. “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayıdır” (Ebu’l-Feth bin el-Favaris) “Şüphesiz ki, Ramazan ayı ümmetimin ayıdır. İçlerinden hastalananlar olur, onu ziyaret ederler. Bir Müslüman yalan söylemeden ve gıybet yapmadan oruç tutar, iftarını helal rızıkla yapar, farzları gözetip karanlıkta yatsı ve sabah namazına (camilere) giderse yılanın derisini değiştirip çıktığı gibi günahlardan kurtulup çıkar.” (İbn Hıbban) Recep ayı “Allah’ın ayı” olduğu gibi Ramazan ayı için de “Allah’ın ayı” denilmiştir. Ramazan ayı “Kur'ân ayı”dır. “(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki; insanlara doğru yolu göstermek ve hidayet ile Furkan’dan (Hak ile batılı ayıran hükümlerden) apaçık deliller olmak üzere Kur'ân onda indirilmiştir.” (Bakara, 185) Diğer semavî kitaplar da Ramazan ayında indirilmiştir. Ramazan ayının “başında rahmet, ortasında af, sonunda cehennemden azad vardır” “Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem ateşinden kurtuluştur” (İbn-i Ebi’d-Dünya) Ramazan-ı Şerif’in ilk orucu, o güne kadar olan geçmiş günahları affettirir. Allahım bugün orucumuzun beşinci günündeyiz.  
Ey Allah’ım rahmetinle muamele ettiğin kurtuluşa ermiş kullarından eyle bizleri. 
Henüz başında bulunduğumuz  Bugünlerimizde bizlere rahmet yağdır  ya Rabbimiz. 
Allah’ın rahmeti O’nun Rahman isminin bir tecellisi olarak rahmeti mağfireti  biz  kullarının üzerine olsun İnşaallah.
KABENİN KOMŞUSU