NAMAZIN ÖNEMİ

NAMAZIN ÖNEMİ

NAMAZIN ÖNEMİ 

Değerli kardeşlerim düşünsenize oruç tutuyoruz  ama velakin namaz kılmıyoruz maazallah  Cennetin kapınısına kadar ulaşmışsız ama anahtarını dünyada unutmuşuz ne kadar acı değilmi?

Hocam bize ve  çocuklarımıza dua edin Rabbim kalplerimize namaz sevgisini nakş etsin!

NAMAZ CENNETİN ANAHTARIDIR

Bazı kişilere namaz kılmaları tavsiye edildiğinde "Sen namazı boş ver, benim kalbime bak!" gibi bir savunmayla karşılaşıyoruz. Bu söylenilen ne derece doğrudur? “Benim kal- bim temiz, sen benim kalbime bak, için temiz olsun yeter” gibi sözlere sığınan bazı insanlar, ibadeti, namazı, tesbihi, zikri pek önemsemez, “olmasa da olur” gibi bir yaklaşım sergiler. Oysa kalbin sahibi Allah’tır. Kalbi kim yaratmışsa, onun temizlik hükmünü de ancak o verir. Bunun için bir insanın kendini “temize çıkarması” yetmez. Üstelik temize çıkarmakla da temize çıkmış olmaz; gerçekte temiz olmalı. Bu düşünceye sahip olan kişileri Kur’an anlatırken der ki:

‎“أَلَمْتَرَإِلَىٱلَّذِينَيُزَكُّونَأَنفُسَهُمۚبَلِٱللَّهُيُزَكِّىمَنيَشَآءُوَلَايُظْلَمُونَفَتِيلًا

E lem tere ilellezîne yuzekkûne enfusehum belillâhu yuzekkî men yeşâu ve lâ yuzlemûne fetîlâ(fetîlen).

Kendilerini temize çıkaranları görmedin mi? Hayır! Allah, dilediğini temize çıkarır ve kendilerine kıl kadar zulmedilmez.

(Nisasuresi 49. Ayet

Mütevazı olan kimse “ben mütevazı bir kişiyim” diye- mez, ihlâslı olan kişi de “ben ihlâslı bir insanım” diyemeyece- ği gibi...

Yine bir kimse, “ben iyi bir adamım, ben hayırlı bir kim seyim” diyerek kendini öne çıkaramaz, çıkarmaması gerekir. Bu açıdan “ben temiz kalpli bir kişiyim, benim kimseye bir kötülüğüm yok” gibi sözlerle bir insan kendini anlatamaz.

Çünkü kim bu faziletleri sahiplenerek dile getirirse, o faziletlerden yoksun olduğu ortaya çıkar. Kur’an’ın ifadesiyle, “kendinizi temize çıkarmayın. Kimin takva sahibi olduğunu en iyi O bilir.” (Necm, 53:32)

Efendimiz (sav), namazı “gözünün nuru, cennetin anahtarı” olarak nitelendirmiştir. Namaz, her daim onun hayatının merkezinde yer almıştır. 

O ruhunu teslim ederken dahi ümmetine namazı vasiyet etmiştir.

NAMAZLA İLGİLİ AYETLER

“Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar." 

Nisa suresi 49. Ayet

‎أَلَمْتَرَإِلَىٱلَّذِينَيُزَكُّونَأَنفُسَهُمۚبَلِٱللَّهُيُزَكِّىمَنيَشَآءُوَلَايُظْلَمُونَفَتِيلًا

E lem tere ilellezîne yuzekkûne enfusehum belillâhu yuzekkî men yeşâu ve lâ yuzlemûne fetîlâ(fetîlen).

Kendilerini temize çıkaranları görmedin mi? Hayır! Allah, dilediğini temize çıkarır ve kendilerine kıl kadar haksızlık edilmez.

2. Bakara Suresi 43. Ayet 

‎وَأَقِيمُواْالصَّلاَةَ

‎وَآتُواْالزَّكَاةَوَارْكَعُواْمَعَالرَّاكِعِينَ

Ve ekimus salate ve atuz zekate verkeu mear rakiin.

Salatı ikame edin, zekatı yapın. Ve ruku edenlerle birlikte ruku edin.

Bakara süresi 45. Ayet

Sabır ve salatla yardım isteyin. Kuşkusuz bu içtenlikle itaat edenlerden başkasına ağır gelir.

‎وَاسْتَعِينُواْبِالصَّبْرِوَالصَّلاَةِوَإِنَّهَالَكَبِيرَةٌإِلاَّعَلَىالْخَاشِعِينَ

Vesteinu bis sabri ves salat, ve inneha le kebiretun illa alel haşiin.

Nisa Suresi 43. Ayet

‎يَٰٓأَيُّهَاٱلَّذِينَءَامَنُوا۟لَاتَقْرَبُوا۟ٱلصَّلَوٰةَوَأَنتُمْسُكَٰرَىٰحَتَّىٰتَعْلَمُوا۟مَاتَقُولُونَوَلَاجُنُبًاإِلَّاعَابِرِىسَبِيلٍحَتَّىٰتَغْتَسِلُوا۟ۚوَإِنكُنتُممَّرْضَىٰٓأَوْعَلَىٰسَفَرٍأَوْجَآءَأَحَدٌمِّنكُممِّنَٱلْغَآئِطِأَوْلَٰمَسْتُمُٱلنِّسَآءَفَلَمْتَجِدُوا۟مَآءًفَتَيَمَّمُوا۟صَعِيدًاطَيِّبًافَٱمْسَحُوا۟بِوُجُوهِكُمْوَأَيْدِيكُمْۗإِنَّٱللَّهَكَانَعَفُوًّاغَفُورًا

Yâ eyyuhellezîne âmenû lâ takrabûs salâte ve entum sukârâ hattâ ta’lemû mâ tekûlûne ve lâ cunuben illâ âbirî sebîlin hattâ tagtesilû ve in kuntum merdâ ev alâ seferin ev câe ehadun minkum minel gâiti ev lâmestumun nisâe fe lem tecidû mâen fe teyemmemû saîden tayyiben femsehû bi vucûhikum ve eydîkum innallâhe kâne afuvven gafûrâ(gafûran).

Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız, veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip, (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah, çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır.

“Muhakkak ki, kişi ile şirk ve küfür arasında namazın terki vardır.” (Müslim, Îmân 134) anlamındaki hadis, namazın önemini anlatması açısından son derece önemlidir. Evet, Ehli Sünnet âlimlerine göre farziyetini inkâr etmediği müddetçe namaz kılmayan birisi kâfir olmaz. Ancak namazı terk etmek büyük günahlardandır. Her bir günah içerisinde küfre gidecektir.

Namaz gibi dinin direği olan bir ibadeti terk eden birisi, diğer ibadetlerinde de tembellik gösterir. Böyle birisinin vazifesini yapmamaktan gelen korku ile Allah'ı, Cennet ve Cehennemi inkâr etmesi kolaylaşabilir.

İşte Peygamberimiz (asm) bu hadislerinde namazı terk eden birisinin zamanla küfre düşebileceğine dikkat çekmiştir.

“Duâ ibâdetin, abdest namazın, namaz da Cennetin anah- tarıdır.” (Hadis-i Şerif)

Vedâ Hutbesi, Hicri 9 - Zilhicce 10 tarihinde Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) tarafından, kendisinin ilk ve son haccı olan Vedâ Haccı'nda 124.000 Müslümana karşı irad et- tiği hutbedir. Dinleyicilerin sayısı itibarıyla en kuvvetli hadis kabul edilir.

Vedâ Hutbesi’nden bir kısım:

"Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nûrunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın."

"Mü'minin nuru ve beyazlığı, abdest suyunun ulaştığı yere kadar varır." (Hadis-i Şerif)

"Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa da o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?

Beş vakit namaz işte bunun gibidir. Allah beş vakit na- mazla günahları silip yok eder.” (Hadis-i Şerif)

Namazın hayatımızda yapacağı derin etkinin bilincinde olmalı ve bu etkiyi elde etmek, namaz kılarken motivasyonu- muzu oluşturmalı. Namaza başlamadan önce ruhi bir ön hazır- lık yapmak gerekiyor. Namaza birden başlamak konsantras- yonu yakalamak için bir engeldir. Yani seccademizi serdiğimizde o an Rabbimizin huzuruna çıkmak için hareket ettiği- mizi aklımıza getirmeliyiz. Allah (cc) bizleri namazlarını hakkıyla kılanlardan eylesin.

Rabbim dünyadan ahirete göç edip cennetü alaya ulaştığımızda anahtarlarımızı fani dünyada bırakıp elleri boş gidenlerden eylemesin bizleri âmin.

KABENİN KOMŞUSU