Narenciye üreticileri zor günler yaşıyor

Narenciye üreticileri zor günler yaşıyor
Narenciye üreticileri zor günler yaşıyor
Narenciye üreticileri zor günler yaşıyor

Narenciye üreticileri zor günler yaşıyor
Çukurova’da Narenciye/Mandalina Üreticilerin Elinde Patladı. Bu gün Çukurovada Narenciye durumumun son haline şahit oldum. ???? mandalina ağacın dalında kalmış. Üretici elinden geleni yapmış ağaca bakımını yapmış sulamış gübresini atmış tüm gerekli ilaçlamasını yapmış
Yapmışta yapmış
Yapmışta yapmış
Yapmışta yapmış
İthalata dayalı tarım ürünlerinde olduğu gibi narenciyede de üreticiler mandalinayı satamadı elinde kaldı. Meyve dalında kaldı ağacın başında çürümeye başladı. Narenciye üreticisi olduğunu bildiğim emekli bir öğretmen abimiz ürettiği mandalinayı satamadığı için çok üzgün olduğunu söyledi ve şöyle ekledi; “Ürettiğim mandalinayı satın almaya gelen şahıs ve firmalar üretim maliyetinin altında teklifte bulundular. Durumu izah ettim bu şartlarda bu satışın maliyetin altında olması hak değil dedim. Alıcılar ise ihracat olmadığı için piyasada mandalina fiyatının çok düşük olduğundan aldığı malı karsız satamayacağını, satamadığı durumda da malın kendi elinde kalacağını söylediklerini üzgün olduğunu söylediler. Hal böyle olunca mandalinayı satamadığıma değil emeğime acıyorum” dedi
Piyasada marketlerde fiyatlar göz önünde. Şu an Osmaniye’de genel fiyatı 5 TL civarında. 
Maliyeti 4&5 TL olduğu halde ilk ürün satışında tüccarlar tarlada ağacın başında 5&6 TL fiyat verirken şimdi ise 1 veya en fazla 1.5 TL veriyor ve kendilerde toplama iyisini kötüsünden ayırma/seçme kasalama nakliye vs giderleri üzerine koyarak 2 veya 3 TL ye zor satabiliyorlar.
Marketler ise tüm kendi masraflarını çıkararak 5 TL ye satmaya çalışıyorlar. Ankara/İstanbul-Erzurum/Hakkari’de 15-20 TL’ye satılıyor.
Hal böyle olunca zararına satmayan/satamayan üreticiler ağacın dalında bırakırsa gelecek yıl rekoltenin çok düşeceği ve yere dökülen mandalinanın ağaç bakımlarına engel olacağı için mecbur toplayarak çöpe dökmek zorunda oldukları için zarar üzerine zarar ediyorlar. Çünkü satamadığı mandalinaya ilave toplana ve çöpe dökme nakliye masrafını ekliyorlar. Bu yıl Zavallı duruma düşen üreticilerine mandalina semeri ile seksene mal oldu. Ben hep ÜRETİM ÜRETİM ÜRETİM diyordum ama satışta PAZARLAMA ekonominin olmassa olmazıdır.
Not: Bu gün Hatay/Dörtyol işçesine gitmiştim. Aman Allahım birde ne göreyim. MANDALİNA ÜRETİCİSİ yukarda izah etmeye çalıştığım sıkıntıyı en acı bir şekilde yaşamış ve Adana/Hatay E-5 karayolunun kenarına dalında çürümeye terketmek zorunda bıraktığı ürününü römorklara doldurarak dökmüş.
Dökmüşte DÖKMÜŞ
DÖKMÜŞTE Dökmüş
DÖKMÜŞTE DÖKMÜŞ