YÖK BAŞKANI PROF. DR. EROL ÖZVAR TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU

YÖK BAŞKANI PROF. DR. EROL ÖZVAR TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
YÖK BAŞKANI PROF. DR. EROL ÖZVAR TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
YÖK BAŞKANI PROF. DR. EROL ÖZVAR TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Trakya Üniversitesi'ni ziyaret etti. 

Toplantı ve ziyaretlerinden sonra Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde öğrenci topluluklarıyla bir araya geldi.

Öğrenci buluşmasına Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da katıldı. 

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar konuşma yaptı. Konuşmasında;

 

"Toplantımız fevkalade verimli geçti. Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelere yaklaşımımız, üniversitelerle iş birliğimiz konusunda rektör arkadaşlarımızla ve ilgili ve idarecilerle fikir alışverişinde bulunma imkanı yakaladık. Bunun dışında Trakya Üniversitemize ilk kez geliyoruz. Zannediyorum bir yüksek öğretim kurulu başkanı ilk kez üniversiteyi ziyaret etmiş. Biz de bundan dolayı sevindik. Trakya Üniversitesi'nde bulunduğumuz esnada üniversitemizin senato ve yönetim kurulu ile bir araya gelme imkanımız oldu. Hocalarımız, rektör arkadaşımız ve ilgili diğer idareciler Trakya Üniversitemizin başta Edirne olmak üzere bütün muhite, çevreye, bölgeye yaptıkları hizmetleri bizlere değerlendirdiler. Bizler de fevkalade bundan dolayı memnun olduk. Yükseköğretim Kurulu olarak başta Trakya Üniversitesi'ni kıyıda kalmış, sınırın kenarında bir üniversite olarak görmediğimizi ifade etmek isterim. Trakya Üniversitesi bir serhat ili olan Edirne'de olmakla beraber, üniversitenin ortaya koyduğu hizmetler bakımından, Türkiye'yi aşan bir etkisinin olduğunu övünerek sizlerle paylaşmak isteriz. Yükseköğretim Kurulu olarak bilhassa uluslararası alanda aktif olan faaliyet faaliyetleri güçlü olarak üniversitelerin desteklemek gibi bir misyonumuz olduğunu sizlere ifade etmek isterim.

 

Trakya Üniversite'miz sadece dediğim gibi Edirne'ye değil ama civarında bulunan mücavir ülkelerdeki üniversitelerle olan iş birlikleri bakımından da çok aktif ve çok tesirlidir. Romanya'dan, Yunanistan'a, Bulgaristan'dan Makedonya'ya, Kosova'dan, Arnavutluk'a kadar, yani Balkanlar'da üniversitemiz, başta sağlık, bilişim ve mühendislik olmak üzere pek çok alanda bölge ülkelerinin öğrencileri konusunda fevkalade önemli hizmetler vermektedir. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak Trakya üniversitemizin bundan sonra sözünü ettiğimiz alanlarda daha büyük hizmetler gerçekleştirebilmesi adına büyük yatırımlara sahne ve konu olması arzu ediyoruz. Trakya Üniversitesi'nin bine yakın yataklı hastanesiyle, iş üniteleriyle, diğer sağlık hizmetleriyle beraber Balkanlar'ın en büyük sağlık merkezi haline gelebileceğine inanıyoruz. Bu konuda başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere devletimizin diğer yüksek kurum kuruluş ve  bakanlıklarının desteğiyle inanıyoruz ki üniversitemizin ortaya koyduğu sağlık hizmetleri Türkiye'yi  aşmaktadır. Balkanlar'a en nitelikli sağlık hizmetinin sunacak bir kapasiteye ulaştırılmalıdır diye düşünüyoruz. Bu hakikaten sadece üniversitemiz açısından değil, fakat ülkemizin sağlık turizmi, bilim ve teknoloji politikaları açısından da çok önemlidir. Biz Yüksek Öğretim Kurulu olarak üniversitelerimizin uluslararası görünürlüğünün artmasını arzu ediyoruz. Politikalarımız, önlemlerimiz de bu görünürlülüğü üzerine kurulmuştur. Üniversitelerimizin görünürlüğü uluslararası repütasyon yani saygınlığı arttığı müddetçe ülkemizin uluslararası ilişkilerindeki etkisi daha da yükselecektir. Masada üniversitelerimiz bilim diplomasisinin en önemli aracı olarak ülkemize, bölgemize dost ve kardeş  devletlere hizmet edecek kanaatini taşımaktayız." 

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü  hakkında;

 

"Gördüğümüz kadarıyla Edirne'de bulunan Trakya Üniversitemiz aslında büyük bir kapasiteye sahip bir üniversite. Sözünü ettiğimiz hizmetlerinin yanı sıra daha fazla hizmet edebileceği ve rekabet edebileceği alanlarının olduğunu gözlemliyoruz. Ankara'da yaptığımız çalışmalar, burada olduğumuz gözlemler bize Trakya Üniversitesi'nin bu sözünü ettiğimiz hizmetlerin yanı sıra, ülkeyi ve daha geniş bir coğrafyaya iş alanların da hizmet edebileceğini gösteriyor. İşte Edirne kırmızısı bu alanlardan bir tanesidir. Üniversitemizde bazı öğretim elemanlarımız Edirne kırmızısı bitkisi üzerinden yaptığı çalışmalarla mütevazı adımlar atmak suretiyle sanayi veya endüstriye dönüşebilecek çalışma başlatmış bulunuyorlar. Biz Trakya Üniversitesi'nin bu çalışmaları daha bir üste tabir caizse lige çıkartmasını arzu ediyoruz. Bu amaçla rektörümüz Erhan Bey'le yaptığımız müzakerelerde Edirne Kırmızısı ilgili olmak üzere bir uygulama araştırma merkezinin kurulması ve bu merkezde çok farklı alanlardan gelen bilim insanlarını bir araya toplamak suretiyle gerek tekstil, gerek sanayi, gerek kimya, gerek diğer alanlar, sağlık, ve diğer alanlarda Edirne kırmızısını dünyaya ve ülkemize tanıtmasını arzu ediyoruz. Inanıyorum ki inşallah kuracağımız bu araştırma ve uygulama merkeziyle Edirne kırmızısı üzerine yapılan çalışmalar çok daha kaliteli hale gelecek.

 

Trakya üniversitemizde biz Edirne Kırmızısı'nın yanı sıra Edirne gülü üzerine de bir araştırma uygulama merkezi kuracağız. Yükseköğretim Kurulu olarak Edirne Gülünün yetiştirilmesi, büyütülmesi, bundan ürün elde edilmesi ve bu ürünlerin sanayiye kazandırılması gibi bir amaçla inşallah üniversitemiz bu alanda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Nasıl Isparta'da bu alanda çok güçlü çalışmalar yapılıyor ve bu alanda önemli ölümler elde ediliyorsa aynı benzer çalışmayı yine dostane, kardeşhane bir şekilde Edirne'de Trakya Üniversitemizin de yapacağına inanıyoruz. Dolayısıyla Trakya Üniversitemiz artık yeni yeni yollar, yeni araştırma alanları üzerinde ihtişaslaşmak suretiyle ülkemizin yüksek öğretim ile bilim ve teknoloji kapasitesini önemli katkılar sağlayacağı inancını taşıdığımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Bu yıl içerisinde inşallah Trakya Üniversitemiz bize başvuruda bulunmak suretiyle yani araştırma uygulama merkezini kurma teklifini Yüksek Öğretim Kuruluna iletecek. Yükseköğretim Kurulu da inşallah  belirli bir bütçeyle desteklenen bu tekliflerin hayata geçmesi yani merkezlerin kuruluşunu onaylamak suretiyle Edirne'de faaliyete geçmesini temin edeceğiz." Dedi.