İnsanlara iylik yapmanın İslam’daki yeri nedir

İnsanlara iylik yapmanın İslam’daki yeri nedir

İnsanlara iylik yapmanın İslam’daki yeri nedir


Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki: Ömür kısadır. Sonsuz olan ahiret hayatında, insanın karşılaşacağı şeyler, dünyada yaşadığı hâle bağlıdır. Akıllı olan, ileriyi görebilen bir kimse, kısa olan dünyada, hep, ahirette iyi ve rahat yaşamaya sebep olan efalleri yapmasıdır.

İnsanlara iyilik etmek, ahirette azaptan kurtulmaya ve Cennet nimetlerinin artmasına sebep olur. Hadis-i şeriflerde buyurulurki:
(Bazı kimseler, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak, onlara yardımcı olmak için yaratılmıştır. İhtiyaç sahipleri bunlara başvurur. Bunlar için ahirette azap korkusu olmaz.) [Taberani]
Allahü teâlâ, bazılarına çok nimet vermiştir. Bunları, herkese faydalı olmak için yaratmıştır. Bu nimetleri dağıtırlarsa, azalmaz, dağıtmazlarsa bunlardan alıp, başkalarına verir.) [Taberani]
Bir müslümanın, din kardeşinin bir ihtiyacını karşılaması on yıl itikâftan daha hayırlıdır.
Mümin kardeşinin bir işini yapana, melekler dua eder. O işi yapmaya giderken, her adımı için bir günahı af olur ve kıyamette çeşitli nimetlere kavuşturur.
Allahü teâlânın en sevdiği iş, elbise vererek veya yedirip içirerek yahut başka bir ihtiyacını karşılayarak, bir mümini sevindirmektir.

Mümin hiç bir şey  yapamıyorsa ,din kardeşine güler yüz göstermesi iyiliğe teşvik etmesi ibadettir.

Hiç birşey yapamıyorsa 
Selam verirken gülümsemesi sadaka sevabında değilmidir?
Din kardeşine yardım edenin yardımcısı, Allahü teâlâdır.) [Müslim]
İnsanların en iyisi, onlara faydası çok olandır.

﴾195﴿Allah yolunda harcama yapın; kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin, kuşkusuz Allah iyilik edenleri sever. Allah yolunda infak edin ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın. İyilik edin. Şüphesiz Allah, iyilik edenleri sever.

Rabbim bizleri iyilik yapmayı seven kullarından eylesin inşallah.

KABENİN KOMŞUSU