HÜSEYİN ERKİN NEHİRLERİMİZDEN MAKSİMUM FAYDALANMALIYIZ

HÜSEYİN ERKİN NEHİRLERİMİZDEN MAKSİMUM FAYDALANMALIYIZ
HÜSEYİN ERKİN NEHİRLERİMİZDEN MAKSİMUM FAYDALANMALIYIZ
HÜSEYİN ERKİN NEHİRLERİMİZDEN MAKSİMUM FAYDALANMALIYIZ

Emekli Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Yardımcısı Yüksek Mühendis Hüseyin Erkin, "Edirne Su Kültürü"isimli kitabını tanıtmak için basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda özetle şunları söyledi:

Bildiğiniz gibi Edirne ilimiz, 3 nehir olarak adlandırdığımız Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin birleştiği bir hinterlantta konuşlanmış, binlerce yıl geçmişi olan çok önemli bir şehrimiz. Bu akarsularımızdan, önceki yıllarda ulaşım dahil, tarımsal anlamda, su kullanımı anlamında çok önemli şekilde yararlanma imkanları olmuştur. Tabi yine yararlanıyoruz ama benim veya sizlerin arzu ettiği düzeyde bir yararlanma olmadığı aşikar. Özellikle de son yıllarda iklim değişikliği, kuraklıkla birlikte, suyun daha kıymetlendiği günlerimizde bizim Meriç, Arda, Tunca nehirleriyle ilgili daha fazla kafa yormamız ve daha fazla şeyler üretmemiz gerektiğini ben kendime vazife sayarak sizleri bilgilendirme toplantısı yapma ihtiyacı hissettim. 

Bu nehirlerimizden mutlaka ve mutlaka en üst düzeyde yararlanmamız gerektiğini bu kitapta da kısmen dile getirdim. Ama önümüzdeki günlerde bu projeleri özetler halinde kamuoyuyla, sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Son yıllarda özellikle nehir kıyılarındaki tahribatı ve hali hazırda inşaası devam hidrolik santralini kamuoyu duyarlı şekilde takip ediyor. Fakat Edirne bir türlü bu nimetlerden pay alacak şekilde bir proje veya ortak akıl malesef şekillenemedi. Kitabımda geçmişte nehirlerimizden nasıl yararlanıldığını anlattım. Bizim nehirlerimiz sınırları aşan nehirlerden. Bazı anlaşmalar yapıldı.

Meriç Nehri üzerinde 1954 yılından 1974 yılına kadar Yunanistan ile ortaklaşa yapılan Harza Projesi olarak adlandırdığımız proje var. Bu projenin 3’te 2’si Türkiye tarafından finanse edilmiştir, yapılmıştır. 3’te 1’i Yunanistan tarafından yapılmıştır. Ancak proje Kıbrıs Çıkartması nedeniyle duruyor ve Meriç Nehri’nin İpsala sınırları içerisindeki kısmında proje tamamlanamıyor. Benim bütün hayalim; bu projenin devamı niteliğinde yeniden Yunanistan ile hatta Bulgaristan ile ortak bir proje dizaynıyla, tıpkı eskiden olduğu gibi ulaşım da dahil arzu ettiğimiz düzeyde kullanılır hale gelmesi için bir projenin yapılması. 

Komşu şehirlerle kıyı boyunca mutabakatlar sağlanarak, dışişleri bakanlığımızın girişimiyle bu proje yeniden şekillenip hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiği kanaatindeyim, ancak o zaman biz bu nehirlerden en arzu ettiğimiz düzeyde maksimum faydayı sağlayabileceğiz. Yoksa sürekli patinaj yaparız dedi.