8 BİN 500 YIL ÖNCE BEYİN AMELİYATI YAPILDIĞI KEŞFEDİLDİ

8 BİN 500 YIL ÖNCE BEYİN AMELİYATI YAPILDIĞI KEŞFEDİLDİ
8 BİN 500 YIL ÖNCE BEYİN AMELİYATI YAPILDIĞI KEŞFEDİLDİ
8 BİN 500 YIL ÖNCE BEYİN AMELİYATI YAPILDIĞI KEŞFEDİLDİ

Konya Çatalhöyük'te, arkeolojik kazılarda bir mezarda bulunan kafatasında düzgün dairesel kesimin bulunması bilim dünyasını heyecanlandırdı. 

 

Konya Çatalhöyük'te 8 bin 500 yıllık mezarda genç bir erkeğe ait olduğu belirlenen kafatasından 2,5 santimetre çapında, düzgün dairesel bir kesitle yuvarlak kemik parçası çıkarıldı. Aralarında Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Başak Boz’un da bulunduğu akademisyenler, Çatalhöyük'te ilk kez net olarak trepanasyon örneği gördüklerini söylediler.

 

Trakya Üniversitesinden Prof. Dr. Başak Boz, Anadolu Üniversitesinden Prof. Dr. Handan Üstündağ, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden Prof. Dr. Arzu Demirel ile yüksek lisans öğrencisi arkeolog Donald Kale tarafından yürütülen Çatalhöyük kazılarında genç bir erkek bireye ait kafatası kemikleri üzerinde, 2,5 santimetre çapında bir deliğe rastlandı. Deliğin kafatası delgi işlemine ait olduğu tespit edildi.

 

Çatalhöyük Kazı Heyeti Başkanı Ali Umut Türkcan, "Dünyada eşine az rastlanır bir bölge. Kültürün çok ağır ilerleyerek terkedildiği bir yerleşim. Çalışmalarımız özellikle 'kuzey korugan' adını verdiğimiz alanın yanındaki uzun sokakta bulduğumuz mahallede sürüyor. Yerleşmenin yamacına doğru yeni bir alan açtık. Yeni alanda büyük bir bina tespit ettik. 80 metrekarelik, 5 mekânlı binada çalışmaları yoğunlaştırdık. Buradaki bir evde akbaba pençesi ile kapatılmış bir mezara rastladık. 7 bireyin bulunduğu mezarda kazının antropoloji uzmanları detaylı incelemeler yaptı. Bir genç bireyin kafatasındaki delgi işlemi dikkatimizi çekti. Çatalhöyük'te ilk kez net olarak trepanasyon örneğini gördük" dedi.

 

Araştırmacılar, kafatasının yan tarafında 2,5 santimetre çapında, düzgün şekilde açılan dairesel bir kesitle yuvarlak bir kemik parça çıkarılmış olduğunu ve bu esnada kafa derisini sıyırdıklarını gösteren birçok kesi iziyle karşılaştıklarını belirterek, bunun tedavi amacıyla yapılmış bir trepanasyon olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.