KAPIKULE SINIRI TEKRAR YAYA GEÇİŞİNE AÇILDI

KAPIKULE SINIRI TEKRAR YAYA GEÇİŞİNE AÇILDI
KAPIKULE SINIRI TEKRAR YAYA GEÇİŞİNE AÇILDI
KAPIKULE SINIRI TEKRAR YAYA GEÇİŞİNE AÇILDI
KAPIKULE SINIRI TEKRAR YAYA GEÇİŞİNE AÇILDI

Edirne Valisi Yunus Sezer Kapıkule'de yaptığı basın toplantısıyla, Kapıkule'nin yaya geçişine tekrar açıldığını açıkladı.

 

Vali Yunus Sezer konuşmasında;

 

“2023 yılında geride bırakıyoruz. Yeni bir yıla gireceğiz. Öncelikle yeni yılınızı şimdiden tebrik ediyorum. Ülkemize, milletimize sağlıklı güzel bir yıl olur temennisini özellikle iletiyorum. Kapıkule gümrük kapımızdayız. Malumunuz dünyadaki en büyük kapılardan bir tanesi ve iş hacmi olarak da çok geniş bir alana, geniş bir geçişe hitap ediyor. Burada daha önce tabii her sene de artarak devam eden bir yolcu geçişi ve ara tüketici var.  Bu sene de yoğun bir araç ve yolcu geçişi var burada da. Tabi arkadaşlarımız 24 saat esasına göre gece gündüz büyük bir hizmet veriyorlar. Burada sizlerin de huzurunuzda arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Gümrük personelimize.  Amirliğimize, emniyetimize, jandarmamıza çok önemli bir görevi ifa ediyorlar. Geçen yıl toplam araç geçişimiz 4 milyon 645 bin civarındayken bu sene %10 artış daha var. Ama 5 milyon 146.001 sayıda bir araç geçişimiz var. Yine yolcu sayısında da bir %10 artış var.  2022 yılında 12 milyon 323.001 yolcu geçişi varken, bu sene 2023 yılında da 13 milyon 301 bin yolcu geçişi var. Geçişin en hızlı ve kolay yapılabilmesi için de önemli tedbirler alındı. Peron sayıları arttırıldı.Yine ilave personeller görevlendirildi. Burası sınır şehri. Esnafımızın günübirlik geçişleriyle ilgili olarak da özel bir mekanizma geliştirildi ve kuyrukta beklemeden esnafımızın kolaylıkla geçmesi için de arkadaşlarımız gerekli tedbirleri aldılar. 2020 yılında pandemiden önce burada yaya geçişleri söz konusuydu. Kapılarımızda pandemi dolayısıyla bu yaya geçişleri durdurulmuştu. Yine hem Bulgaristan tarafından ve Yunanistan tarafından hem de ülkemizden bu yaya geçişlerinin tekrar başlatılması noktasında bir yoğun bir talep vardı. Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız yaklaşık 2 aydır bir çalışma yapıyorlar. Bununla ilgili yeniden başlatılması noktasında bu hafta itibariyle de bir deneme yaptık. Geçişler noktasında vatandaşlarımız mağdur olmasınlar diye bugün itibariyle de tekrar yaya geçişlerini başlatıyoruz. 2020 yılında yaklaşık 400 bin civarında yıllık yaya geçişi var. Bundan sonra da bu yaya geçişlerinin de yine aynı şekilde% 5 tekabül ediyor. Yaklaşık geçişlerde aynı şekilde devam edeceği düşünülüyor. Arkadaşlarımız özel tedbirler aldılar. Özel bir peron, özel görevlendirmeler yaptılar. İnşallah hayırlı olur.

Kapıkule, Pazarkule ile ilgili görüşmeler devam ediyor 2020 yılından önce ama orayla da görüşeceğiz karşılıklı tabii. Her iki ülkenin de tedbir alması lazım. Bugün itibariyle Kapıkule'de başlatıyoruz biz bunu. Teşekkür ederiz.” Dedi.