DİYABET TEDAVİSİNDE KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?

DİYABET TEDAVİSİNDE KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi, Dahiliye Uzmanı Dr. Can İyiiz, diyabet hastalığı konusunda önemli uyarılarda bulunarak, diyabet hastalığı hakkında bilgiler verdi. 

 

Dr. Can İyiiz konuşmasında;

 

"Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet gerçekten de bir şeker metabolizmasının hastalığıdır. Besinlerle alınan şeker bağırsaktan emildikten sonra kana geçer. İşte kanımızdaki bu şekerin yakılabilmesi yani enerjiye çevirebimesi için hücrenin içine girebilmesi gerekir. Bu olay pankreastan salgılanan insülin hormonu sayesinde olur. İnsülin hormonunun yokluğu ya da yetersizliği durumunda hücre içine giremeyen şeker, kanda hızla birikmeye başlar ve şeker hastalığının klinik belirtilerini oluşturur.

 

Halk arasında bu belirtiler yaygın olarak bilinen özellikleri: çok su içme,çok idrara çıkmak, ağız kuruluğu.O kadar ki çoğu hastamız bu belirtilerden şüphelenerek bize başvurmaktadır.

 

Diyabetin nadir görülen formlarını bir yana bırakırsak; tip1 ve tip2 olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Tip1 diyabet hastalarımızın %5-10 kadarına tekabül eder ki; bu durumda pankreastaki insülin salgılayan hücreler neredeyse tamamen harap olduklarından kanda hiç insülin bulunmaz. Zamanında müdahele edilip, insülin tedavisi başlanmazsa, hastalarda ketoasidoz dediğimiz komaya ve ölüme kadar gidebilecek süreç başlar. Genellikle ergenlik ya da genç erişkinlik döneminde başlar.

 

Tip 2 diyabet ise; genellikle daha ileri yaşlarda başlayan kanda insülinin var olduğu ve hatta çoğu zaman yüksek olduğu ancak var olan insülin direnci nedeniyle işlevini yerine getiremediği durumdur. Kanda işlevini yerine getiremese de var olan insülin nedeniyle bu hastalar komaya girmezler. Ancak yıllar içerisinde uygun tedavi almazlarsa yüksek kan şekerinin yıkıcı etkilerine maruz kalırlar.

 

Neden yüksek kan şekerini düşürmeye çalışıyoruz?Çünkü kan şekeri yüksekliğinin en büyük etkisi damarlar üzerinedir. Etkilenen damar grubuna göre kalp krizi, beyin felci, körlük, böbrek yetmezliği ve uzuv kayıplarına yol açmaktadır. İşte bütün amacımız, kan şekerini düşürerek bu istenmeyen klinik hadiseleri önlemektir. Tabi ki bunu yaparken damarlarımıza saldıran diğer etkenleri de teşhis ve tedavi etmek biz hekimler için çok önemlidir. Bunlar arasında yüksek kolesterol, hipertansiyon, sigara kullanımı v.b. sayılabilir.

 

Tip2 diyabet tedavisi; rafine şekerleri azaltan bir diyet, egzersiz ve tabii ki ilaçlardan oluşur.Biz yaptığımız tetkikler ve varsa hastanın yandaş hastalıklarına göre uygun ilaç tedavilerini düzenliyoruz. Şunu mutlaka vurgulamak isterim ki; ilaçların size etki etmesi için, pankreasımızın bir miktar insülin salgılaması gerekmektedir. Aksi halde insülin tedavisinin de basamaklar halinde tip2 diyabet tedavisine eklenmesi gerekir." Dedi.