CAMİYE PARA İLE GİRİLMEZ AYASOFYA-I KEBİR CAMİİ

 CAMİYE PARA İLE GİRİLMEZ  AYASOFYA-I KEBİR CAMİİ

       CAMİYE PARA İLE GİRİLMEZ

          AYASOFYA-I KEBİR CAMİİ 

TÂRÎHİ CÂMÎLERİMİZ RANT KAPISI HÂLİNE GETİRİLMEMELİDİR.UNESCO’nun tavsiyesi ile Ayasofya Camisinde yeni düzenleme 15 Ocak'ta başlıyor

Ayasofya-i Kebir Camisine ibadete gelenlerle kültürel amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini birbirinden ayıracak uygulama kapsamında, turistler giriş için 25 avro ücret ödeyecek.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadete gelenler ile kültürel amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini birbirinden ayırma uygulaması 15 Ocak'ta başlayacak.

Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız diyorki;

"UNESCO'nun tavsiyelerini yerine getiriyoruz"

Önce UNESCO’nun açılımı neymiş onu öğrenelim.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

Sonrada Birleşmiş Milletler neymiş ona bakalım.

Birleşmiş Milletler, dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür.

Şimdide Birleşmiş milletler BM ve UNESCO dünya barışı ve kültürüne yaptığı negatif katkıları hatırlayalım.

BM Birleşmiş milletler dünya barışı ve güvenliği adına GAZZE’de 3 aydan bu güne kadar binlerce savunmasız masum insanlar fosfor bombası, tank, top ve tüfeklerle hurharca öldürülüyor soykırıma uğruyor nerde hani kime tavsiyede bulunuyor ve tavsiyesine katil İsrail devleti uyuyormu ki uymuyor. Ve BM adına karar verici daimi üyesi ABD ve İngiltere barışın yapılmaması için ret oyu kullandılar. Sayın cumhurbaşkanımızın “Dünya beşten büyüktür” veciz sözü gereği Birleşmiş milletlerin ve Birleşmiş milletlere bağlı kuruluşlar yok hükmündedir.

Ya pekiyi;

EY UNESCO: Sadece Suriye’de 7000 yıllık antik tarihi eserlerinde içinde bulunduğu En az 300 kültürel alan yok edildi de bu unesco kılını kıpırdatmazken bizim camiye çevirdiğimiz Ayasofya camimize tavsiyede bulunması nerden çıktı.

Bunlardan Suriye’de yakılan yıkılan;

  • Emevi Camisi’nde büyük hasar oldu
  • Halep El Medine Çarşısı yandı
  • Surp Kevork Ermeni Kilisesi yakıldı
  • Krak des Chevaliers Kalesi hasar gördü
  • Apemela Antik Kenti talan edildi
  • Palmira Antik Kenti (çölün gelini) tahrip edildi
  • Suriye'nin en eski kiliselerinden biri olan Süryani Mar Bisho kilisesi ateşe verildi.
  • Orta Çağ’dan beri ayakta kalan antik Jobar Sinagogu tamamen yıkıldı.

Her ne hikmet ise Ayasofya Cami ve bulunduğu meydanın UNESCO kalıcı miras listesinde olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, "Unesco’nun da tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024’den itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçiyoruz. Ziyaretçi yönetim politikasının faydaları nedir? Uygulamayla birlikte ziyaret kalitesi ve güvenliği artmış olacak. Yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek. Normal ibadet amacı ile camiyi ziyaret eden ibadet yaptığı yerde bir değişiklik yok. Yabancı ülke vatandaşlarının, turistik ve kültürel amaçla gerçekleştirdikleri ziyaretlerin giriş kapısını değiştiriyoruz." şeklinde konuştu.

Hülasayı kelam AYSOFYA CAMİ’mizde diğer tarihi camilerimizin tabi tutulduğu esas ve usule göre ziyaret edilmesi ve de ücret alınmaması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü camilerimize ücretli girilmesi doğru değildir. TÂRÎHİ CÂMÎLERİMİZ RANT KAPISI HÂLİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİDİR.

Not: 1990 yılında üniversiteden bir grup arkadaşıma İstanbul ziyaretimizde Ayasofya camisine girmek istediğimizde kapıda bekleyen bekçinin camiye para ile gireceğini söylemesi üzerine ben girmemiştim. Bilet kesen beyefendiye “Burası bir camidir. Fatih’in kılıç hakkıdır ve onun manevi mirasına saygısızlık yapıyorsunuz beyefendi” demiştim. 

Sayın bakanıma sesleniyorum “Burası bir camidir, Fatih’in kılıç hakkıdır ve camiye girişte lütfen yerli yabancı farketmez para alınmaz almamalıyız” diyorum.