MOSFED BAŞKANI AHMET GÜLEÇ MARİŞ KONUĞU OLDU

MOSFED BAŞKANI AHMET GÜLEÇ MARİŞ KONUĞU OLDU
İbrahim Biter Ahmet Güleç Abdülkadir Akkuş AV. Kemal Dündar
MOSFED BAŞKANI AHMET GÜLEÇ MARİŞ KONUĞU OLDU
MOSFED BAŞKANI AHMET GÜLEÇ MARİŞ KONUĞU OLDU
MOSFED BAŞKANI AHMET GÜLEÇ MARİŞ KONUĞU OLDU
MOSFED BAŞKANI AHMET GÜLEÇ MARİŞ KONUĞU OLDU

MARİŞ Cumartesi Buluşmaları kapsamında İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman İhracatçı Birliği ve Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı, NDESIGN Mobilya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mardinli girişimci Ahmet Güleç'i Konuk Ettik. Katılımcıların yoğun ilgisine mazhar olan programda sektörün 2023 hedefleri, markalaşma, korona virüsü sonrası Türkiye'ye yönelen talep ve yatırım fırsatları ele alındı. 

MARİŞ üyeleri ve misafirlerden büyük ilgi gören kahvaltılı program MARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir AKKUŞ'un açılış konuşmasıyla başladı. "Türkiye’de 81 ilde 36 bin üreticiyle 165 bin kişiye istihdam yaratan sektör kapsamında Mardin’de 36 mobilya imalatçısı bulunmakta ve bu imalatçılar, 312 kişilik bir istihdam sağlamaktadırlar. Bu sayılar düşük gözükse de, şüphesiz büyük şehirlerde istatistiklere yansımayan yüzlerce Mardinli girişimcimiz de mobilya sektöründe faaliyet göstermekte ve bu başarı hikayesinin bir parçası olmaktadır" diyerek Türkiye'de ve Mardin'de sektörün genel manzarasına dikkat çeken AKKUŞ, "Dünyanın dev ekonomilerindeki gelişmeler, tüm sektörlerde olduğu gibi mobilya sektöründe de ihracatın yol haritasını şekillendirmektedir. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları nedeniyle, mobilya sektörü açısından iki pazarda da bizi ciddi fırsatlar beklemektedir. Özellikle “Korona Virüs salgını” başta olmak üzere son gelişmeler nedeniyle ABD'nin 53 milyar dolarlık ithal mobilya pazarında Çin'in payının azalmasına dair öngörü, Türk mobilyası için fırsat alanları yaratmıştır.

Benzer fırsatlar büyüyen orta sınıfı ve artan tüketimiyle Çin pazarı için de geçerlidir. Çin kısa sürede mobilyacılarımızın büyük mesafe kaydettiği bir pazardır. Sektörümüz geleneksel olarak güçlü olduğu Ortadoğu’dan AB ülkelerine, Rusya’dan Türk Cumhuriyetlerine, Güney Amerika’dan Hindistan’a, ABD’den Çin’e dünyanın en çok ülkesine ihracat yapan rekortmen bir sektör olmasıyla benzer fırsatları lehine çevirme yeteneğine sahiptir. Tüm ihracat kalemlerinde olduğu gibi mobilyada da; ABD, Euro Bölgesi ve Çin ekonomilerinde yavaşlama, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, İran ve Libya geriliminin yeniden artması, döviz kurlarında aşırı dalgalanmalar ticari açıdan risk oluştursa da, Türkiye ekonomisinin yeniden büyüme trendine girmesi, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında artan payı, TL'nin sağladığı maliyet avantajı, Brexit ile birlikte ortaya çıkabilecek avantajlar olarak öne çıkmaktadır" sözleriyle sektörün küresel arenada karşılaştığı fırsatların altını çizdi. 

Konuşmasına Başkan AKKUŞ ve MARİŞ üyelerine, Türkiye'nin yerli kaynaklarla üretim yapan ve kısa sürede dünyanın en büyük üretici ve ihracatçılarından birine dönüşen mobilya sektörüne ilgileri için teşekkür ederek başlayan Mobilya, Kağıt ve Orman İhracatçıları Birliği ve MOSFED Başkanı Ahmet GÜLEÇ,  mobilya sektörünün 2019 yılını yüzde 12 artışla 3,5 milyar dolarlık bir ihracat hacmi ile kapattığını belirtti. ABD, Çin, Almanya, Hindistan gibi gerek gelişmekte olan gerekse gelişmiş ülkeleri ihracat portföylerinde bulundurduklarına dikkat çeken GÜLEÇ, Mardinli girişimcilere yeni yatırım alanı olarak mobilyanın büyük potansiyele sahip olduğunu ve Türkiye'deki üretim eko-sistemini değerlendirerek ve iyi bir tasarım, kalite kontrol ekibi kurarak bir firmanın 5 yıl içerisinde 50-100 milyon dolar ihracat hacmine erişebileceğinin altını çizdi.

Programda ayrıca yerli ve yabancı perakende devlerinin iç pazardan alım fırsatlarına, korona virüsünün Çin'in ihracatına etkisine, Mardin'i de kapsayan 6'ıncı bölgede mobilya imalat yatırımlarından ve 2020'nin Mart ayında yapılması planlanan İstanbul Furnistry Fuarı'na geniş bir yelpazede konulara değinilirken, katılımcılardan büyük ilgi gören soru-cevap kısmının ardından Başkan AKKUŞ, Ahmet GÜLEÇ'e günün anısına hediyelerini takdim etti ve program aile fotoğrafı ile sona erdi.