ÜMMUL KURA KADINLAR VAKFI MEKKE

ÜMMUL KURA KADINLAR  VAKFI MEKKE
ÜMMUL KURA KADINLAR  VAKFI MEKKE
ÜMMUL KURA KADINLAR  VAKFI MEKKE
ÜMMUL KURA KADINLAR  VAKFI MEKKE
ÜMMUL KURA KADINLAR  VAKFI MEKKE

ÜMMUL KURA KADINLAR  VAKFI MEKKE 

Mekke-i Mükerreme'de  Ummul-Kura Kadın Yardım Derneği tarafından hazırladığımız  ev hanımlarını teşvik için hazırladığımız program  iki gün sürdü.

Hac mevsiminde geleneksel kurabiye olan Mamul ( Hurmalı Kurabiye yarışmasına 

, şefler ve biz jüriler tarafından , hurmalı kurabiyelerin lezzetine baktık ve 1.2.3.leri Seçerek  yarışmacılarımıza hediyelerimizi takdim ettik.

Tüm katılımcılara şükranlarımızı  sunuyoruz. 

Eğer bu güzel geleneksel adeti sizde  tatbik isterseniz diye Hurmalı kurabiyenin  tarifini sizlere paylaşmak istiyorum.

 

Hurmalı Kurabiye (Mamül ) tarifimiz.

Bir tavada tereyağını eritelim.Ayrı bir kapta sütü de ısıtalım  ama kaynatamayalım

sıcağa yakın bir ılıklık olsun). Tereyağını da sütü de yoğurma kabımıza alalım Üzerine zeytinyağını da koyalım. Bu sıcak karışımın üzerine irmiği döküp kaşıkla karıştırın ki irmik şişsin. Karışım ılıyınca unu, kabartma tozu ve mahlep ilave edip yoğuralım. Hamuru en az 4 – 5 saat dinlendirelim. Hatta bir gece önceden yoğurup sabah da yapabilirsiniz.

 

Hamur dinlenirken hurmalı dolgumuzu hazırlayalım. Medine hurması ya da başka bir hurmada olur.

Hurmaları yıkayıp çekirdeklerini çıkaralım.  2 yemek kaşığı da su ilave edip blenderdan geçirip püre haline getirelim. Biraz kendini toplaması için bu şekilde buzdolabında bekletelim daha kolay şekillendirmek için.

Parmaklarımızı zeytinyağına batırarak püreden bir miktar alıp avucumuzda yuvarlayıp ve kurabiyenin içine sığabilecek büyüklükte top haline getirelim. Yaklaşık can eriği büyüklüğünde olması gerekiyor. Yaptıkça doğru miktarı anlamamız dahada kolaylaşır. Hurma toplarını bir tabağa dizelim, tekrar buzdolabında biraz dinlendirelimki sertleşip kendini biraz toparlasın.

Gelelim kurabiyemizi şekillendirmeye… plastik kalıplarla şekillendiriyoruz. Eskiden Eminönü’nde Kuru Kahveci Mehmet Efendi’nin sokağındaki pasta malzemeleri satılan yerlerde sıkça görüyordum. 

Poğaça kapatır gibi hamuru kapatıp elimizde yuvarlayalım .Hamuru kalıba koyup patlatmadan üzerine bastıralımki kalıbın şeklini alsın.

Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizip 180 derecede pembeleşene kadar pişirelim. Üzerine yumurta akı/sarısı gibi herhangi bir şey sürmüyoruz.

Yapanlara güç yiyenlere afiyetler diliyorum. 

Gelecek Hac mevsiminde tekrar beraber olmak temennilerimle hoşça kalın. 

KABENİN KOMŞUSU