Peygamber Efendimiz Kaç Kere ve Hangi Yıllarda Umre Yapmıştır

Peygamber Efendimiz Kaç Kere ve Hangi Yıllarda Umre Yapmıştır

Peygamber Efendimiz Kaç Kere ve Hangi Yıllarda Umre Yapmıştır

Peygamber efendimizin genel olarak kabul görmüş umre gidişi, toplamda dört olarak bilinmektedir. Ancak buna ilaveten peygamber efendimizin iki kez umre yaptığını söyleyenler de bulunmaktadır. Bu durumu ise umre ve Hudeybiye umrelerinde gerçekleştirdiği veda haccını saymayarak, dile getirmektedirler. Bunun dışında Hz. Muhammed'in üç kez umre yaptığını söyleyenlerde olmuştur. Bunu da veda haccında gerçekleştirdiği umreyi saymayarak, genelde ifade etmektedirler. Peygamber efendimizin üç kez umre gidişatı, Kadı İyad tarafından sahih olduğu söylemektedir. Ancak peygamber efendimiz, veda haccında gerçekleştirmiş olduğu umre eylemini niyet ederek bir yola çıkmamış, tam aksine Hacc-ı kıran yapmak istemiştir. Bundan dolayı günümüzde müslüman toplumların büyük ölçüleri, Hz. Peygamber efendimizin, dört kez umreye yaptığını tanımaktadır. Peygamber efendimiz tüm umre ziyaretlerini, genellikle zilkade ayı içerisinde gerçekleştirmiştir. 
Zilkade ayı ( bugünlerde bulunduğumuz aydır).
Ancak veda haccında yapmış olduğu umre hariç, zilkade ayı içerisinde yer almamaktadır. Bu yüzden günümüzde halen tartışılan bir konu halini korumaktadır. Zilkade ayı üzerinden ilk sene Hudeybiye umresini gerçekleştiren peygamberimiz, ikinci senesinde yine aynı ayda kaza umresini tamamlamıştır. Habibi  Zişan Efendimiz in yapmış olduğu kaza umresi ise hicretin sekizinci senesine yani Huneyn ganimet parçalarının bölüştürüldüğü zamana denk gelmektedir. Bunun dışında peygamber efendimiz, zilkade ayı dolayısıyla Ci'rane umresini yapmış, Veda haccında da Hacc-ı kıran ederek, son umre ziyaretini gerçekleştirmiştir.

Umretü’l Kaza ve Sebepleri
Umre ziyaret demektir. Bir fıkıh terimi olarak; ihram, tavaf, Safa ile Merve arasında koşmak ve tıraştan ibaret küçük hac ziyareti anlamına gelir. Kaza ise borcu ödemek, iş bitirmek, tamamlamak, infaz etmek ve süresi içinde yapılmayan veya yarım kalan bir ibadeti daha sonra yapmak anlamlarına gelir. Umretü’l Kaza ise Hz. Peygamber’in hicretin 6. yılında bin dört yüz kadar ashabı ile Medine’den umre niyeti ile yola çıkması, ancak Mekke müşriklerinin buna izin vermemesi üzerine Hudeybiye’de onlarla yaptıkları anlaşma sebebi ile ertesi yıl yapılan umredir.

Hz. Peygamberin Haccı ve Umreleri:
Hz. Peygamber'in Medine’ye hicretten önce gerek kendisine nübüvvet gelmeden gerek geldikten sonra birçok defa hac yaptığı kaydedilir. Ancak hicretten sonra yalnız onuncu yılda bir hac yapmıştır. Bu da haccın Müslümanlara farz kılınmasından sonra yapıldığı için “haccetü’l İslam”, Hz. Peygamber ashabına veda edip ardından bir daha hac yapamadığı için “haccetü’l veda” ve İslam’ın temel ilkelerini topluca tekrar hatırlattığı ve tebliğine son noktayı koyduğu için de “haccetü’l belağ” diye adlandırılmıştır.
Aynı zamanda kaza ve veda umreleri hariç hicretin 8. yılında yaptığı bir adet Cirane Umresi bulunmaktadır. Mekke’nin fethi sonrasında Müslümanlar ile Hevazin’li müşrikler arasında gerçekleşen savaş sonrasında Müslümanlar önemli miktarda ganimet elde etti. Elde edilen ganimetlerin paylaşımı sonrasında peygamberimiz Cirane’de ihrama girip umre yapmıştır.
Hz. Kaynak:
Muhammed ve İslamiyet, Umretul Kaza Seferi, Asım Köksal
KABENİN KOMŞUSU