NAHEL (İNSANLIK) BAHARI

NAHEL (İNSANLIK) BAHARI

NAHEL (İNSANLIK) BAHARI

Fransa üzerinden Avrupa’ya çöl rüzgarı gibi dalga dalga yayılacak ve insanlığın temelleri atılacaktır.

Fransız cani ruhlu polisin 17 yaşında bir çocuğu yargısız infazı ile eyleme başladı.

Şu an itibarıyla Fransa’da bir çok bölgede caddeler alev alev yanıyor. Araçlar yakılıyor işyerleri yağmalanıyor.

Avrupalılar tarafından sömürülen, aşağılanan, Afrikalı diye küçümsenen, insan yerine konmayanlar, yeraltı kaynakları çalınan, geleceğini ipotek altına aldıklarının Hışmına uğruyor.

Fransa'nın Cezayir'deki “kanlı izleri Tarihe 8 Mayıs 1945 Setif ve Guelma" katliamı olarak geçen olaylardan Cezayir'in bağımsızlığını kazandığı 1962'ye kadar şiddet olayları sistematik şekilde devam etti. Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nda 1,5 milyon kişi Fransızlar yüzünden hayatını kaybetmişti.

Şimdi ise durum değişti. Değil Elli yüz kişi 17 yaşındaki bir gencin sorgusuz infazıyla başlayan İsyan Avrupa’yı sallıyor.

Arap baharı diyerek Arap baharı adı verilerek Ortadoğu’yu ateş çemberine alarak ölüm tarlasına döndürenler, yine milyonlarca insan kanının dökülmesine, yerlerinden edilmesine vesile oldukları insanların kanında boğulmamak için çareler arıyorlar. 

Arap Baharı diyerek Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları taleplerini ortaya attılar, bölgesel, toplumsal bir siyasi-silahlı harekete dönüştürdüler. Protestolar, mitingler, gösteriler ve iç çatışmalar başlattılar. Halklar, haklar ve özgürlük mücadelesi adı altında birçok Arap liderlerini resmen katlettiler. Büyük Ortadoğu projesini adım adım uyguladılar. Öldüremediği liderlerede iktidar ol ama muktedir olmayacaksın dediler. 

Şimdi rüzgar tersine esiyor. Fransa’da Nahel Baharı Başladı diye düşünüyorum. 

NAHEL (İNSANLIK) BAHARI Avrupa’ya çöl rüzgarı gibi dalga dalga yayılacak veya insanlığın temelleri atılacaktır.

17 yaşındaki Nahel M.’nin öldürülmesi, Fransa'nın dört bir yanındaki şehirlerin yanı sıra büyüdüğü Paris'in batısındaki Nanterre banliyösünde de isyana yol açtı. 

Şu an itibarıyla Fransa’da bir çok bölgede caddeler alev alev yanıyor. Araçlar yakılıyor işyerleri yağmalanıyor.

 

Fransa’nın acımasız ruhunu taşıyan cani polisin silahından çıkan kurşun ile kstledilen genç hemde kendi dinlerinden, aynı zamanda katolik olan bir çocuk.

Nahel M. babası olmayan yetim, evin tek çocuğu ve annesi tarafından büyütülmüştü. Paket servis şoförü olarak çalışıyordu ve ragbi liginde oynuyordu.

Eğitim süreci “kaotik” olarak tanımlandı. Elektrikçi olmak için eğitim almak üzere yaşadığı yerden çok da uzak olmayan Suresnes'deki bir üniversiteye kaydolmuştu.

Cezayir asıllı Nahel'i tanıyanlar, annesi Mounia ile birlikte yaşadığı Nanterre'de çok sevildiğini ve muhtemelen babasını hiç tanımadığını söyledi.