İSTİKLAL MARŞI 103 YAŞINDA

İSTİKLAL MARŞI 103 YAŞINDA
İSTİKLAL MARŞI 103 YAŞINDA
İSTİKLAL MARŞI 103 YAŞINDA
İSTİKLAL MARŞI 103 YAŞINDA
İSTİKLAL MARŞI 103 YAŞINDA

"Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın." 

Üstad Mehmet Akif Ersoy

 

Edirne Valiliği İstiklal Marşı'nın kabulünün 103. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü töreni düzenledi. 

Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı.

Edirne Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Metin Cermaoğlu İstiklal Marşı'nın yazılmasını, kabul edilme sürecini, o dönemin zor savaş şartlarını, Mehmet Akif Ersoy'un mücadeleci kişiliğini anlattı. 

 

İlkokullar ve ortaokullar arası İstiklal Marşı okuma ve ortaöğretim okulları arası kompozisyon (mektup) yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Edirne Valisi Yunus Sezer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ödüllerini verdi. 

 

İstiklal Marşı okuma yarışması birincisi öğrenci İstiklal Marşı şiirini okudu. 

 

Edirne Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri "Türk'ün Özü, Akif'in Sözü" isimli oratoryo sunumunu yaptılar. 

 

Savaşın zor şartlarını, çocuk yaşta askerlerin anneleriyle mahşerde buluşmak üzere vedalaşarak cepheye koşmalarını, kaybettiğimiz toprakları, milletimizin canından aziz tuttuğu vatanımızı kurtarmak için mücadelesini, Mehmet Akif Ersoy'un tüm bu acılar içinde İstiklal Marşımızı yazmasını canlandırdılar.

Para ödülü olduğu için yarışmaya katılmayan Mehmet Akif Ersoy'a marş yazılması teklif edildi. Ersoy önce kabul etmek istemedi. Sonra ikna edildi. 10 kıtalık şiiri yazdı ama kendi ismini yazmadı.  

724 şiir vardı. Hiç biri onun şiiri gibi muhteşem değildi. 725. şiir Akif'in şiiri, milli mücadele ruhunu insanın iliklerine kadar hissettiriyordu. 

103 yıl geçmesine rağmen okurken ruhumuzu ve kalbimizi sarsan bu marştan Mehmet Akif aldığı 500 lira ödülü,  Dar'ül Mesai Vakfı'na bağışladı.

Mehmet Akif Ersoy, kendisinin ihtiyaçları olmasına rağmen, ödülü kadınlara ve çocuklara meslek öğreten, cepheye elbise diken Dar'ül Mesai vakfına bağışlayacak kadar vatansever ve prensipliydi. 

Öğrenciler başarıyla bu süreci canlandırdılar. 

103. yıl töreni fotoğraf çekimiyle bitti. 

Törene Ak Parti Milletvekili Fatma Aksal, CHP Milletvekili Baran Yazgan, İyi Parti Milletvekili Mehmet Akalın, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmet Hamdi Zafer, il kamu kurum müdürleri, komutanlar, siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler katıldılar.